Nyheter > Hotad nationalpark i Bulgarien räddad

Hotad nationalpark i Bulgarien räddad

– Ett glädjande besked och en seger för naturen. Så kommenterar WWF det färska beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen i Bulgarien. Enligt domen har den bulgariska regeringen brutit mot lagen när den velat bygga och exploatera områden i världsarvet Pirin.

Turerna kring de omstridda planerna på skidanläggningar och annan exploatering i världsarvet Pirin har pågått i flera år. 125 000 personer har skrivit på upprop till landets regering. Parken, som ligger i sydvästra Bulgarien, är hem för bland annat brunbjörn, varg och mindre skrikörn och är ett av Europas värdefullaste naturområden. 

– Domen bekräftar vad WWF och Bulgariens miljöorganisationer hävdat hela tiden. Planerna på att öppna Pirin för att bygga skidanläggningar och öka skogsavverkningen är olagliga. Men vi är nu otroligt glada att lagen äntligen ger oss rätt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

En WWF-rapport 2016 visade att en stor skidsportanläggning - som godkändes av Bulgariens regering år 2000 - byggdes på ett 60 procent större område i nationalparken än vad som avtalats. Det gav permanenta skador på nationalparken samt ledde till att två av parkens områden förlorade sin status som världsarv och i stället fick benämningen "buffertzoner".

Ändringarna i den nuvarande förvaltningsplanen drevs igenom av Bulgariens regering den 28 december 2017 efter att WWF och miljöorganisationer lämnat in en stämningsansökan. Den protesterade mot att ett område 12,5 gånger större än det nuvarande skulle kunna exploateras för vintersport. Dessutom skulle planen tillåta skogsavverkning i 60 procent av nationalparken.

Veckans beslut från Högsta förvaltningsdomstolen i Bulgarien säger att lagen för skyddade områden enbart tillåter underhåll och inte rätten att bygga nya idrottsanläggningar i nationalparkerna. Dessutom ställs krav på miljökonsekvensanalyser vid exploatering, vilket inte följts.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-01-20 19:35   Karpaterna.se
Bulgarien har oerhört värdefull natur, men har flera gånger skövlat skog i samband med bygge av linbanor eller motorvägar där naturen rent formellt är skyddad. Ordet "nationalpark" verkar inte betyda så mycket. Hoppas att detta beslut är ett trendbrott. Kanske kan Kresna-ravinen också räddas?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!