Höstlövet – för att fler barn ska komma ut i naturen

Många barn har inte möjlighet att komma ut i naturen under loven på grund av föräldrarnas socioekonomiska situation. Nu arbetar Svenska Turistföreningen för att fler familjer ska få en höstlovsupplevelse utöver det vanliga.

Av: ulindh

Många barn har inte möjlighet att komma ut i naturen under loven på grund av föräldrarnas socioekonomiska situation. Nu arbetar Svenska Turistföreningen (STF) för att fler familjer ska få en höstlovsupplevelse utöver det vanliga.

 - Höstlövet är ett initiativ från STF som gör det möjligt för barnfamiljer att uppleva ett härligt höstlov någonstans i Sverige. Vi har hjälpt människor att upptäcka svensk natur i över 130 år, men ser också att naturen inte kommer alla till del trots att vi har allemansrätten, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare STF.

Förutom att den växande naturklyftan cementerar det ökande gapet mellan samhällsklasser kan den också leda till minskad fysisk och psykisk hälsa bland unga i vissa utsatta grupper, såväl idag som i vuxen ålder.

 - Vårt mål är att alla barn, oavsett socioekonomisk bakgrund, ska få chansen att upptäcka naturen med sina föräldrar. På så vis kan fler bygga en hälsosam relation till skog och mark för hela livet, säger Maria.

Om Höstlövet
Under höstlovet kommer några av de familjer som inte kunde resa i somras att få uppleva ett härligt och naturnära höstlov någonstans i Sverige.

De som är välkomna att söka till Höstlövet är barnfamiljer som av socioekonomiska skäl inte har möjlighet att komma ut i naturen tillräckligt mycket. Resorna är anpassade för familjer med skolbarn i åldrarna 6-16 år. En eller två vuxna kan följa med på resan.  STF väljer de familjer som får resa med Höstlövet utifrån en bedömning av familjens socioekonomiska situation samt intyg från skolsköterska, kurator, läkare eller någon annan passande person väl insatt i barnets vardag.
Sista ansökningsdag är 24 september.

Läs mer om Höstlövet och hur du ansöker.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar