Guide till evig snö

Visserligen är vintern slut och snön har smält - men det går att åka skidor ändå...

Av: Gunnar Andersson

Guide till evig snö

Ställ inte undan skidorna bara för att polarna börjar fjanta omkring i badbrallor. Skidåkningen fortsätter både i fjällen och Alperna.

Skidåkning på sommaren är en minst sagt omtumlande upplevelse. Du är aktiv i två årstider samtidigt, men detta kräver både högtryck och väckarklocka. All sommarskidåkning är mycket väderkänslig. I Alperna beror det på att åkningen sker på mycket höga höjder; mellan 2700 och 3800 m ö h. Norska Stryn och svenska Riksgränsen ligger nära Atlanten.

Det starka solljuset i Alperna gör att liftarna öppnar tidigt och stänger redan vid lunch. Skandinaviska liftar håller mer normala öppettider. Eftersom all sommaråkning sker på glaciär (Riksgränsen undantaget) blir merparten lätt till medelsvår. Glaciäris klarar nämligen inta av att böjas hur mycket som helst utan att spricka och ju brantare terräng desto brutalare sprickområden. Du lämnar alltså inte glaciärens pister utan totalkoll på tillvaron. Sommarsolen kan också snabbt förvandla stenhård morgonskare till sörja och slasklavin är som flytande cement. Trots detta kan du ändå hitta en del intressanta branter, företrädesvis vid själva glaciärkanten eller där berget skjuter upp över isen.

Sommarsnön är tung och kraftigt vattenbemängd, men samtidigt förlåtande lättåkt; särskilt om du vallar skidorna dagligen. Stark sommarsol kräver maximal skyddsfaktor och ändamålsenlig klädsel. Bikini och T-shirt har inget med skidåkning att göra. Hotellpriserna är lägre i maj, juni och september, men räkna med att det mesta på orterna är stängd. Sommarskidåkning kräver också egen bil eftersom glaciärerna alltid ligger lite knepigt till. Kolla upp snötillgång innan avresa. Varma vintrar och krympande glaciärer har tvingat alporter att stänga helt. Norska Stryn har däremot inga sådan problem och är faktiskt ett riktigt smart val vad det gäller bra åkning, förutsatt att du inte regnar fast nere i fjorden. I Alperna skiner solen däremot ofta i dalarna även när liftarna tvingas stänga.

Text: Gunnar Andersson
Foto: Patrick Trägårdh

Frankrike fallhöjd Italien fallhöjd Schweiz fallhöjd
Alpe d'Huez 580 m

Les Deux Alpes 870 m

Tignes 750 m

Val d'Isère 650 m

Val Thorens 500 m

 

Cervinia 860 m

Marmolada 565 m

Passo Stelvio 660 m

Val Senales 510 m

(Schnalstal)

 

Saas-Fee 820 m

Verbier 629 m

Zermatt 945 m

 

Kommentar: Tignes är landslagens favorit. Les Deux Alpes är okej, men flackt. Kommentar: Cervinia är samma som Zermatt i Schweiz. Passo Stelvio är värt ett försök. Val Senales är aptråkigt. Kommentar: Zermatt har Europas bästa sommarskidåkning. Saas-Fee är enastående vackert och populärt bland landslag.



Vid Riksgränsen ordnas tävlingar i  exstremskidåkningom sommaren. 

Österrike fallhöjd Skandinavien fallhöjd
Hintertux 590 m

Innerpiztal 710 m

Kaprun 580 m

Neustift 800 m

Sölden 580 m

 

Stryn 520 m

Riksgränsen 450 m

Kommentar: Hintertux, Innerpiztal och Kaprun är bäst i Österrike. Den förstaär landslagens favorit. Kommentar: Stryn håller internationell toppklass och Riksgränsen stänger efter midsommar.

 

Text: Gunnar Andersson
Foto: Patrik Trägårdh

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.