Framgång för vitryggig hackspett

Av: ulindh

Tio års långa försök med utsättning av vitryggiga hackspettar som fötts upp i fångenskap på Nordens ark har äntligen gett resultat. Ett par i Värmland har i år fått en kull på fyra ungar, den största kända kullen på tio år.

Det var ett par som sattes ut i Värmland 2005 som nu i år fått hela fyra ungar på vingarna! Samma par försökte även häcka förra året, men häckningen misslyckades och en teori var att honan var för ung då.
– Denna häckning är en mycket glädjande och positiv signal och vi känner nu ett visst hopp, men betydande insatser måste göras för att skydda och restaurera lövrika skogar så att de ungar som kommer på vingarna hittar någonstans att bo, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Den vitryggiga hackspetten är en fågelart som befinner sig på utrotningens brant. Den främsta anledningen är det intensiva skogsbruk som lett till den stora bristen på lövrika livsmiljöer.
– Sker inte rejäla krafttag när det gäller skydd av värdefulla lövskogar, kommer arten med stor säkerhet att försvinna från Sverige, säger Kristoffer Stighäll, projektledare för projekt Vitryggig hackspett på Naturskyddsföreningen. Särskilt oroande är skogsbrukets stora efterfrågan på asp. Här vilar ett tungt ansvar på stora aspuppköpare som t. ex. Rockhammars bruk, Rottneros och Swedish match.
Idag finns det förutom det häckande paret i Värmland knappt 10 kända vilda vitryggiga hackspettar i Sverige. På Norden Ark i Bohuslän som Naturskyddsföreningen samarbetar med finns just nu 9 par i fångenskap vars ungar kommer att kunna planteras ut i rätt miljöer.
– Under våren har vi byggt ytterligare en stor voljär på Nordens ark. Ett par släpptes in och snart visade det sig att honan låg och ruvade. I den andra stora buren sker häckning och där har två ungar kommit på vingarna. Nu planerar vi för att bygga ytterligare stora burar om vi kan få sponsorer, säger Krister Larsson, på Nordens ark.
Den vitryggiga hackspetten behöver gamla lövskogar för att häcka. I den miljön trivs förutom vitryggen över 200 andra hotade och rödlistade arter. Den vitryggiga hackspetten är ett flaggskepp för några av våra mest artrika skogsmiljöer. År 2005 antog Naturvårdsverket ett omfattande åtgärdsprogram på 200 miljoner kronor för dessa lövskogar. Pengarna ska bland annat gå till ersättning till markägare som sköter om och ser till att just sådana miljöer finns kvar.
– Vi har nu visat att det går att få arten att både häcka i fångenskap och dessutom att utplanterade fåglar klarar sig bra och häckar. Nu måste skogsbruket visa att man tar sitt ansvar för skogens mest hotade fågel, säger Kristoffer Stighäll på projekt Vitryggig hackspett.

vitrygg

Mer information om projekt vitryggig hackspett

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.