Nyheter > Fåglarna lockar under coronakrisen

Fåglarna lockar under coronakrisen


– Många vill visa en fin bild de har tagit, eller fråga något om fåglar i gruppen, säger Niklas Aronsson. På bilden ser vi ärtsångare. Foto: Ann Gomér

Facebook-gruppen Fåglar inpå Knuten har vuxit med 8 000 nya fågelintresserade under coronakrisen, och har nu över 83 000 medlemmar vilket gör den till en av Sveriges största intressebaserade grupper.

Sedan starten för sex år sedan har antalet nya medlemmar inte ökat så snabbt som den senaste tiden.

– Det är flera nya medlemmar som vittnat om att de har velat hitta en ny hobby under tiden i karantän. Naturen har blivit ett andningshål för många. Hemma vid datorn eller i telefonen kan människor umgås och prata fåglar och se på fina bilder, säger Niklas Aronsson på BirdLife Sverige och en av initiativtagarna till gruppen.

Under de senaste två månaderna har det gjorts 21 000 inlägg om fåglar i gruppen, vilket är ett genomsnitt på 350 per dygn. Mest kommentarer och inlägg sker under tidig kväll. Fördelningen är jämn över veckans dagar, där söndagar är något mer populär dag för inlägg och kommentarer än övriga dagar.

– Många vill visa en fin bild de har tagit, eller fråga något om fåglar. Det kan handla om vilken art de har sett eller hört, eller något annat fågelrelaterat. I gruppen finns flera av landets skickligaste skådare redo att svara på alla frågor, säger Niklas Aronsson.

– Tomtskådning överlag har fått ett uppsving under den senaste tiden. Även bland etablerade fågelskådare. I det omedelbara närområdet finns mycket att upptäcka, inte minst nu under våren, och det kan göras även i tider av karantän, avslutar Niklas Aronsson med.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!