Många friluftsaktiviteter på Biologiska mångfaldens dag

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Erik Hansson

Ängssmygare. Foto: Erik Hansson

Snart är det dags att uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag – och det finns flera friluftsaktiviteter du kan anmäla dig till och samtidigt lära dig mer om artrikedomens betydelse.

Den Biologiska mångfaldens dag uppmärksammas den 22 maj på platser över hela världen. I skrivande stund har 96 aktiviteter registrerats runtom i Sverige. Det är en stor blandning av evenemang, allt från föreläsningar och kurser till vandringar, skogsbad och naturbingo.

– Det rapporteras in allt fler stora arrangemang där organisationer samarbetar kring biologiska mångfaldens dag. Allt fler städer arrangerar till exempel festivaler som pågår en eller flera dagar med biologisk mångfald och hållbarhet i fokus. Det är fint att tänka på vad alla dessa samarbeten och kontakter kan leda till, säger Erik Hansson, initiativtagare till Biologiska mångfaldens dag i Sverige.

Erik Hansson och Rebecka Le Moine tog initiativ till att uppmärksamma dagen i Sverige år 2017 och varje år sedan dess arrangeras aktiviteter för att lyfta frågan. Erik Hansson tycker det är viktigt att dagen uppmärksammas eftersom biologisk mångfald är en förutsättning för människans existens och viktigt för friluftslivet.  

– Flera studier har visat att vi mår bäst av att vistas i miljöer med hög biologisk mångfald, med exempelvis stora, höga träd. Kollar man de mest populära utflyktsmålen så är det nästan alltid områden som har höga naturvärden. Friluftslivsvärlden har all anledning att sluta upp i kampen för naturen och den biologiska mångfalden, säger Erik Hansson. 

Dagen instiftades av FN år 1993 och finns till för att öka medvetenheten och förståelsen för biologisk mångfald. Årets tema är “From Agreement to Action: Build Back Biodiversity”. 

Erik Hansson driver även Natursidan där det går att läsa mer om Biologiska mångfaldens dag. 

Foto: Erik HanssonTordyvel. Foto: Erik Hansson

Några av aktiviteterna i samband med Biologiska mångfaldens dag:

Aktiviteterna pågår mellan 16–28 maj.

Hela Sverige: Biologisk mångfald i trädgårdsmiljö – webbinar. Trädgårdsakademin bjuder in till ett webbinar om biologisk mångfald i trädgården. 19 maj.

Bohuslän: Gökotta. Naturskyddsföreningen på Orust arrangerar en promenad tidigt på morgon för att spana efter gökar. 21 maj.

Dalsland: Fladdermussafari på Bruket. Guiden Niklas Wahlström, biolog med specialintresse för fladdermöss, guidar fladdermussafarin på Fengersfors Bruk. 20 maj.

Norrbotten: Skogsinventering av stadsnära skogar. Naturskyddsföreningen i Boden anordnar en inventering av några stadsnära skogsområden. 21 maj.

Närke: Bioblitz: Artjakt vid Ässkogstorp. Flera organisationer anordnar tillsammans en artjakt och naturinventering i Örebro. 27 maj.

Skåne: Sticklings- & Växtbyte med föreläsning. Svalorna Indien Bangladesh anordnar en växtbytardag och föreläsning om biologisk mångfald i Indien och Bangladesh. 22 maj.

Småland: Floravandring i Strömsberg. Botaniska Sällskapet arrangerar en botanisk promenad i Strömsberg där deltagarna tittar på olika blommor och tillsammans listar ut vilka arter de ser. 23 maj.

Södermanland: Flera organisationer arrangerar tillsammans Love Live Green! - Nackas hållbarhetsfestival. En festival under 6 dagar med aktiviteter för både barn och vuxna. 16–22 maj.

Västergötland: Balgö den spökande fågelön. Partilles Naturskyddsförening arrangerar en tur till ön Balgö där det finns många olika fåglar, lavar, värdefulla häcknings- och rastplatser. 21 maj.

Västmanland: Bioblitz: Artjakt vid Järleån. Flera organisationer arrangerar tillsammans en artjakt och naturinventering i reservatet Järleån. Dagen passar både vuxna och barn, nybörjare och naturkunniga. 20 maj.

Öland: Artbingo, guidningar och föredrag om insekter. Station Linné ordnar aktiviteter och föreläsningar för skolklasser och allmänhet. Bland annat kommer det finnas ett öppet forskningslabb, tipspromenad och artbingo. 22 maj.

Östergötland: Upptäcktsfärd längs Kvarseboån. Naturskyddsföreningen i Norrköping arrangerar en vandring längs ravinen vid Kvarseboån. 20 maj.

Alla aktiviteter hittar du på Biologiska mångfaldens dag hemsida där du också kan registrera en egen aktivitet. 

 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Sörmlandsledens jubileum firas med folkfest och aktiviteter året ut.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.