Fåglar tvingas bort från SCA:s skogar

Av: ulindh

Skogsbolaget SCA struntar i uppmaningar att ta hänsyn till slaguggla, tjäder, fiskgjuse och andra fågelarter. Kalhyggen och hårda avverkningar runt boträd och lekplatser har förstört miljöer med ett rikt fågelliv.

Kalhyggen och hårda avverkningar runt boträd och lekplatser förstör miljöer med ett rikt fågelliv. I Finnträsk i Piteå kommun planerar nu bolaget ännu ett hygge som ger en slaguggla med ungar en förstörd livsmiljö.

– Oacceptabelt, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Området Finnträsk i södra Norrbotten är känt för sitt rika fågelliv, med lappugglor, slagugglor, duvhök, fiskgjuse, ormvråk och bivråk, tjäder, salskrakar, tranor, sångsvanar och smålom. Naturvårdare har sedan länge uppmärksammat SCA Skog på de höga naturvärdena och bett bolaget att ta hänsyn till fågellivet, främst de arter som behöver biotoper med äldre skog såsom tjäder, stora rovfåglar och stora ugglor. Vissa delar av området har skyddats som reservat, men SCA tänker nu slutavverka de återstående små öarna av gammelskog i området.

– Det vi ser i Finnträsk är en del av det vardagliga skogsbruk som bedrivs idag. Just därför är det så problematiskt. Den biologiska mångfalden tål inte dagens skogsbruk. Resultatet blir en fattigare natur, vilket i slutändan minskar vår välfärd, säger Jonas Rudberg, skogsexpert på Naturskyddsföreningen.

SCA har i annonser påtalat bolagets miljöhänsyn och sagt att man sköter skogarna med målet arternas livsutrymme ska bevaras. Men verkligheten är en annan på många håll i landet.

– Vi har pekat på de höga naturvärdena i Finnträsk sedan 1998 men SCA har fortsatt att hugga bit för bit. Nu har bolaget avbrutit dialogen och verkar vilja slutavverka hela Tjäderskogen och Slaguggleskogen. Samma mönster går igen i område efter område i Norrlands inland, säger naturvårdaren Björn Mildh från Piteå, ideellt aktiv i Naturskyddsföreningen.

Källa: www.snf.se

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.