Artiklar > En svensk Odysseus på Östersjön

En svensk Odysseus på Östersjön

En svensk Odysseus på Östersjön

En del slår sig till ro när de går i pension. Gillar man äventyr, som Utsidans gäst Bengt Hansson, kan det vara svårt. Efter att ha ägnat sig åt friluftsliv större delen av sitt liv, med mycket klättring och paddling, slår han på stort nu när han blivit pensionär och ger sig ut på en paddling Östersjön runt.


Bengt förbereder sin tur runt Östersjön hemma vid kanotklubbens brygga i Brunnsviken.

Många ger sig ut på dylika äventyr för att slå någon form av rekord, men i Bengts fall är det snarare en fråga om nya upplevelser. Han har inte rest så mycket runt Östersjön tidigare och ser fram emot att få se nya länder. En utmaning tycker han också att det är - med den extra lilla knorren att han troligen blir den första som paddlar hela sträckan i ett svep.
Bengt räknar med att vara ute ett halvår och behöver då paddla i snitt 3 mil om dagen, eller 20 mil i veckan. Trots de många milen som ligger framför honom har hårdträning inte ingått i hans förberedelser. Det har blivit en del bassängträning och långfärdsskridskoåkande, men inte mycket mer.
– Jag har inte riktigt haft mental ork att träna hårt när jag ska vara ute i sex månader, säger han. Jag kommer att ta det lugnt i början och öka distanserna senare.
Istället för att träna har han jagat sponsorer, tagit kontakter med ambassader, paddlare och båtklubbar längs med färdsträckan, tagit VHF-certifikat och monterat roder på sin kajak.

Blandar gammalt och nytt
Kajaken, en Icefloe, köpte han begagnad 1984 och den har tidigare varit roderlös. Paddling utan roder kräver mer teknik och är roligt. Ett roder gör det dock lättare att hålla jämn kurs även när vinden är sned och bidrar till mer avslappnad paddling som man kan behöva på en så lång tur som denna.
Bengts utrustningsfilosofi är annars att man inte ska styras för mycket av vad man har och inte har. Han hör inte till de perfektionistiskt lagda som fintrimmar sin utrustning till max utan är nöjd så länge utrustningen är vettig och funktionell och kajaken är säker. Lite extra prylar har det dock blivit till den här långa färden, som mobiltelefon och VHF-telefon. Dessutom har han fått en del nytt genom sponsorerna. Men hans gamla paddeljacka får duga även för en sådan här expedition.


Ett halvår räknar Bengt med att han skall vara ute och paddla.

Tar dagen som den kommer
Han har inte ägnat sig åt någon detaljplanering utan låter turen bli vad den blir. Är vädret dåligt får han kanske ligga kvar någonstans, till exempel längs med den polska och baltiska kusten där långa sträckor består av obebodda sandstränder.– Jag kan ju gå runt på stranden och leta bärnsten om jag inte kan paddla iväg, säger han.
Det är ingen tävling han ger sig ut på och han kommer inte att stressa runt. Istället vill han träffa människor och uppleva nya kulturer i länder som ligger så nära oss men under så lång tid kändes väldigt avlägsna.
Och någon direkt brådska har han ju inte. Den enda tidsgränsen han har satt upp är att vara tillbaka i hemmahamnen vid Brunnsvikens kanotklubb i Stockholm innan isen lägger sig.

Läs mer om expeditionen på Baltic Odysseys hemsida.

Text och bild: Eva Sahlström

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!