Efter kapsejsningen

Tänk inte bara på hur du ska komma tillbaka upp i kajaken, utan tänk igenom HELA räddningen ända tills du befinner dig på land, torr, varm och mätt.

Av: Karin Mentzing

Sedan då...?

Ja, tänk inte bara på hur du ska komma tillbaka upp i kajaken, utan tänk igenom HELA räddningen ända tills du befinner dig på land, torr, varm och mätt.

För att kunna upptäcka och föreställa dig alla små situationer som kan uppkomma, måste du ut och träna i realistiska förhållanden. Samla ihop kompisarna och avsätt en dag då och då, bara för att paddla till någon lämplig plats och öva badsituationer, räddningar o.s.v.

Ni börjar naturligtvis i någon lugn vik så att ni först lär er alla greppen ordentligt. Efter några gånger där, är det kanske dags att leta upp lite blåsigare och mer vågade förhållanden. Ni känner säkert själva hur mycket ni kan tänja på gränserna. För en del kan det dröja längre tid, för den som är ung, stark, sportig och mycket vattenvan går det naturligtvis fortare.

Har ni ett par duktiga instruktörer/ledare med er, så kan ni naturligtvis också tänja mer på gränserna och kommer att avancera snabbare.

Det viktigaste i alla situationer, är att aldrig någonsin förlora greppet om sin kajak. Men det är också viktigt att hålla ordning på paddlar, att inte ha saker löst i sittbrunnen, som flyter ut och iväg.

Tänk också på att fästa allting ordentligt på däck. Träffas du av en brytande våg, så är det risk att kartfodral, flottör, vattenflaska o.s.v. lossnar av kraften i vågen. Tänk på hur du ska fästa dessa ting så att du inte tappar dem. Sådana små detaljer kan ställa till med en hel del förtret och onödigt riskabla situationer.

Liksom en sådan liten struntsak som att man efter genomförd räddning försöker flytta sig sidledes bort från varann i stället för att backa loss från varann.

Och som sagt, tänk också på hurpass mycket du rör dig i vattnet. Är det varmt i vattnet, så tänker du kanske inte så mycket på det, men hamnar du i vattnet en vårdag, så gör det en stor skillnad bara med några extra simtag, hur åtsittande dina kläder är, hur du kan skydda huvud, händer o.s.v.

Ha gärna en neoprenhuva eller tjock mössa nära till hands, t.ex. i ficka på flytvästen. Att kunna värma huvudet, gör en stor skillnad på hur lång tid du klarar i kallt vatten. Ett par vida handskar med åtstramarspännen, som du kan klara att få på dig liggande i vattnet, är inte heller någon dum idé.

Att alltid ha varma torra kläder lättillgängligt i kajakens packutrymme, är också viktigt. Har man hamnat i en badsituation, så vill man snarast komma iland och byta till varma torra kläder och då är det inte så smart att behöva riva ur hela kajaken för att leta efter kläder.

Att snabbt kunna prestera något varmt att dricka är inte heller tokigt. Varför inte fruktsoppa? Det både värmer och ger energi. Ha t.ex. några varma koppen fruktsoppa och termos med varmt vatten i beredskap, så kan du ha varm dryck klar på några minuter.

Prova olika sorters räddningar och i olika situationer, men glöm inte att också gå vidare. Ta dig till land, byt om o.s.v. På vägen kommer du att upptäcka en hel del saker som kanske inte fungerade så bra och du kommer att fundera över hur du ska lösa dessa olika problem. Du kommer att anpassa din utrustning så att den fungerar för dig i så många olika situationer som möjligt.

Ju mer du tränar på detta vis och så småningom går ut i mer tjuriga förhållanden, desto bättre förberedd kommer du att vara om den dag kommer då du behöver praktisera detta "på riktigt". Kanske den dagen aldrig kommer, då är det bara att gratulera, men ingen kan i alla fall påstå att du inte varit förberedd! Dessutom har du lärt dig en hel del på vägen, haft en hel del skoj med kajaken och kanske ibland sett mer ut som ett katrinplommon, än en homo sapien…..

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.