Den svenska naturen en hälsotrend

Den svenska naturnära livsstilen gör att många utländska besökare älskar Sverige. Nu har det visat sig att den svenska naturen också kan vara en perfekt plats för turister att påtagligt öka sitt välbefinnande.

Av: ulindh

Fem personer med stressiga yrken deltog i en casestudie om välbefinnande i naturen i ett initiativ från Visit Sweden och Turistrådet Västsverige. Foto: Magnus Klang

Den svenska naturnära livsstilen gör att många utländska besökare älskar Sverige. Nu har det visat sig att den svenska naturen också kan vara en perfekt plats för turister att påtagligt öka sitt välbefinnande. När fem personer med hektiska yrken deltog i en casestudie och spenderade tre dygn på en vacker ö i Dalsland minskade deras självskattade stressnivåer med 70 procent. Initiativet från Visit Sweden och Turistrådet Västsverige, The 72 Hour Cabin, har redan fått internationell uppmärksamhet.

En polis från Tyskland, en taxichaufför från Frankrike, en eventkoordinator från USA samt en programledare och en journalist från Storbritannien flyttade in i varsitt hus av glas på en vacker ö i Dalsland i början av september. Under 72 timmar följdes deras välbefinnande och hälsa upp av svenska stressforskare, medan de fick ägna sig åt kräftfiske, bastubad, matlagning över öppen eld, kajakpaddling och annat som svenskar tycker om att göra i naturen.

Foto: Magnus Klang

De fem deltagarna beskrev sina upplevelser med orden ”comfortable wilderness”, ”life changing experience”, ”the Swedes have got it absolutely right” och ”pressing the pause button on everyday life”. Deras reaktioner och upplevelser fångades i en dokumentärfilm som nu ska spridas över världen.

Att svensk natur är öppen för alla via allemansrätten och att hälften av svenskarna spenderar tid där varje vecka är något som utländska besökare tycker är unikt för Sverige.

- Intresset för naturnära upplevelser växer i världen och det gör nyfikenheten på Sverige också. Genom The 72 Hour Cabin vill vi skapa uppmärksamhet för det speciella band som svenskar har till naturen och bjuda in utländska besökare att också ta del av det, säger Jennie Skogsborn Missuna, Cheif Experience Officer på Visit Sweden.

The 72 Hour Cabin ska inspirera potentiella Sverigeresenärer i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Redan i samband med deltagarnas vistelse på ön Henriksholm i Dalsland i september skrev flera tongivande internationella medier om initiativet, glashusen och om svensk natur. 

- För en svensk kan de positiva effekterna av att vara i naturen kännas självklara, men deltagarnas nyväckta kärlek till naturen i Sverige visar att många européer och amerikaner tycker att det är fantastiskt att ta del av vår tillgängliga och äkta natur, säger Jennie Skogsborn Missuna.

Naturens effekt på deltagarna mättes på flera olika sätt av två stressforskare. Förutom att den upplevda stressnivån minskade med nästan 70 procent, mättes bland annat också blodtryck, upplevt välmående, upplevd samhörighet med naturen samt förändringar i kreativitet och ältande av negativa tankar.

Foto: Magnus Klang

- Från ett västsvenskt perspektiv är vi mycket glada att såväl den dalsländska naturen som de lokalt ritade och producerade glashusen har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Från och med den 9 oktober kommer det att finnas möjlighet för stressade turister att boka glashusen och sin egen 72 Hour Cabin-upplevelse, säger Ann-Charlotte Carlsson, chef marknad och kommunikation, Turistrådet Västsverige.

Initiativet är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen. Tidigare i år skapade Visit Swedens marknadsföring för den svenska allemansrätten i samarbete med Airbnb, Freedom to Roam, uppmärksamhet i 71 länder.

Här är dokumentärfilmen om 72 Hour Cabin.

Källa: svensktfriluftsliv.se

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.