Nyheter > Cyklar genom Europas fattigaste länder för ...

Cyklar genom Europas fattigaste länder för utsatta människors rättigheter

Sexfaldiga VM- och EM-medaljören i triathlon Jonas Colting kommer i september 2019 att cykla från Nordmakedonien till Sverige, en sträcka på 250 mil och med utmanande terräng, för välgörenhetseventet Cycle4Europe.

– Det är mitt sätt att bidra till att uppmärksamma hur utsatta människor i länder nära oss behandlas. Det är svårt att blunda för deras lidande, säger Jonas Colting.

I höst genomförs välgörenhetsevenemanget Cycle4Europe som arrangeras av Loza Foundation och företaget BEWiSynbra. Under 17 dagar ska deltagarna cykla hela eller delar av sträckans 250 mil genom några av Europas fattigaste länder för att uppmärksamma och samla in pengar till Loza Foundations hjälpprojekt i bland annat Nordmakedonien.

Jonas Colting, sexfaldig VM- och EM-medaljör i triathlon, författare, föreläsare och hälsocoach, kommer att cykla hela vägen – från starten i Skopje, Nordmakedonien, till Varberg på svenska Västkusten.

– Det här är en utmaning som har ett viktigt ändamål. Att hjälpa till med insamling till Loza Foundation, en organisation som arbetar för att hjälpa utsatta människor som lever under mänskligt ovärdiga förhållande i Europa, känns verkligen behjärtansvärt, säger Jonas Colting.

Det är inte första gången Jonas Colting kombinerar spektakulära motionsupplevelser med välgörenhet. Tidigare har han bland annat simmat mellan Stockholm och Göteborg för Wateraid, runt ön Phuket i Thailand med fokus på föroreningar av världshaven och runt Gotland för svensk folkhälsa.

Men att cykla från Nordmakedonien genom Kosovo och Bosnien som är så kuperade och hela vägen upp till Sverige kommer bli en ordentlig utmaning.

– Den totala distansen är utmanande, det är tufft att cykla från södra Europa hela vägen till Sverige på bara två veckor. Sedan är det extremt kuperat, speciellt den första veckan. Flera av etapperna har dubbelt så mycket klättring som Tour de France-etapperna.

– Förberedelserna är omfattande, att reka vägarna och veta vilket skick de befinner sig i och var man kan fylla på vatten, för att nämna några. Dessutom cyklar vi i början av september och jag kan tänka mig att det kommer vara sommarvarmt fortfarande.

Genom medverkan i Cycle4Europe hoppas Jonas Colting att många fler ska få upp ögonen för Loza Foundations hjälpprojekt för Europas mest utsatta, och att både företag och privatpersoner ska engagera sig genom att bidra till insamlingen vilket är avgörande för organisationens arbete.

– Det här är mitt sätt att hjälpa till. Dessutom ska det bli otroligt intressant och spännande att få uppleva de här delarna av Europa. Jag vet av erfarenhet att man kommer otroligt nära ett land och de som bor där från cykelsadeln, säger han.

Att en välkänd profil som Jonas Colting ställer upp för Loza Foundation betyder mycket.

– Jonas medverkan är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt. Vi behöver att fler får kunskap om de förhållanden som många människor tvingas leva under här i Europa och öka förståelsen för att alla måste bidra till en socialt hållbar utveckling, säger Sabina Grubbeson, grundare av Loza Foundation.

Läs mer om Loza Foundation.

Loza Foundations Facebooksida.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-08-06 15:26   Håkan Friberg
Det är många som cyklar för det ena eller springer för det andra och jag fattar inte riktigt nyttan med det hela. På vilket sätt? Jag hör aldrig talas om något resultat. För det mesta i alla fall.
Jag får en känsla av att det - för det mesta - bara är ett sätt att lättare få tag på sponsorer så att man kan få göra det där roliga som annars inte hade blivit av.
Eller är jag bara en surgubbe som är avundsjuk eftersom jag måste betala mitt roliga själv?
 
2019-08-09 10:56   Calexico
Så var det dags igen. Är det inte Sören så är det nån annan självgod tomte som ska rädda världen och sen skryta om hur duktig man är.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!