Brasfiske

Spinn, mete eller fluga? Vilken är den effektivaste fiskemetoden? Ingen, säger Peppe Malmqvist som istället är säker på att det bästa sättet att få drömfisken är brasfiske. En fiskemetod som dessutom med fördel utförs i en skön skinnfåtölj med ett glas cognac i handen!

Av: peppe_malmqvist

Blev det ingen fisk i sommar? Trots nya utrustningen och alla nya metoder som du provade så drog du ändå en nitlott i den norska laxälven och den svenska skärgårdsvassen? Ingen fara! Det finns en säker metod för att få njuta av de där underbara fiskeupplevelserna som de flesta av oss bara får drömma om: brasfiske!

Brasfiske utförs lämpligtvis i din favoritfåtölj framför en öppen spis. Utrustningen du behöver är relativt enkel och du behöver inte lära dig en enda avancerad knut:
  • Bra litteratur med trevliga bilder
  • Whiskey, cognac eller alkoholfritt alternativ – så länge det är din favoritdryck så går det bra
  • Öppen spis med sprakande brasa
  • Ruskigt väder (utomhus)
Observera att "Öppen spis med sprakande brasa" är valfritt. Det fina med brasfiske är att det kan utföras även utan brasa. Mycket enklare än så kan det inte bli.
Tips från coachen Christer: den urbana, teknikinriktade Utsidan-medlemmen kan ersätta "öppen spis" med en video alternativt DVD med inspelad brasa på film! Detta är visserligen inget fullgott alternativ, men nöden har ibland ingen lag. Gör allt för att komma i rätt stämning!

Vi har också plockat fram några förslag på böcker som lämpar sig för brasfiske nu när hösten står för dörren och spöt är undanstuvat. Skitfiske på er allihopa - den här gången får ni napp!

Gäddflugfiske av Michael Jensen

Bokförlaget Settern, inbunden, 128 sidor, ISBN 9175865696, cirkapris 297:-
Finner du att gäddfiske inte är så lätt? Känns det jobbigt att än en gång fastna i vassen? Vill inte den stora gäddflugan landa där den ska? Om du svarar ”ja” på någon av frågorna är det lika bra att du riktar in dig på lite brasfiske och införskaffar boken ”Gäddflugfiske”. Michael Jensen har en sann och äkta kärlek till gäddflugfiske och den smittar definitivt av sig när du läser hans bok.
I humoristisk stil, utan långa utläggningar, ger Jensen konkreta tips om utrustning, fisketaktik och framförallt flugor. Den här boken går rakt på sak och du läser ut den på en kväll framför brasan. En stor del av boken ägnas åt de speciella och unika gäddflugorna. Detta är flugor för män och kvinnor som är beredda på att offra julgransdekorationen för att skapa kreationer i 20-centimetersklassen! Eller som författaren uttrycker det ”färgkombinationerna tangerar det smaklösa, och aerodynamiken är inte heller mycket att hurra över.” Öringfiskare akta er!
Efter att ha beskrivit viktiga bindningsmaterial benar Jensen ut alla amerikanska begrepp som "divers", "poppers", "sliders" och "slipping bugs".
Boken kommer garanterat att få dig som är gäddfiskare att tillbringa många timmars brasfiske framför flugbindningsstädet för att ta fram nya "wiggle bugs", "poppers" och "divers".

Laksehugg av Pelle Klippinge

Naturforlaget (Norge), inbunden, 186 sidor, ISBN 8276433375, cirkapris 490 NOK
Så du fick ingen lax i Norge i år heller? Lugn, i Pelle Klippinges senaste bok ”Laksehugg” kan du uppleva flera fina fångster och rena drömfisket hemma vid brasan. Eftersom boken dessutom är skriven på norska, kommer du riktigt nära samma känsla som när du åker på semester till Norge. Enda skillnaden är att här kan du uppleva hur Klippinge tar fem laxar på tre kast! Norskan är också mycket lättläst.
Boken är skriven som ett antal kortare berättelser där fakta, tips och råd är invävda i berättelserna. Många av berättelserna är ifrån den norska älven Orkla, men även berättelser från Island, Skottland och Sverige är med i boken.
Undertiteln är ”om moderne fluefiske etter atlantisk sölv”. Man kan dock fråga sig om Klippinge är modernist eller traditionalist. Han ifrågasätter flera av de tekniker som blivit ”sanningar” eller de facto praxis inom modernt flugfiske. Ett exempel är det jag skulle vilja kalla Mörrumsfiskarnas spinnfisketeknik med korta skjutklumpar och tunn skjutlina. Det känns dock som en frisk fläkt att någon ifrågasätter det eviga uppläggandet av lina och istället förespråkar traditionella Spey-kast.
Boken tar upp ämnen som taktik, flugor, ståndplatser m m. Ämnena är inte direkt nya, men Klippinge ger dem nya infallsvinklar. Som t ex varför ska man fiska med ”lösbukt” – något säkert många ser som en självklarhet. Boken är alltså inte en nybörjarbok, utan riktar sig till den som redan fiskar lax. Den ger den inbitne laxfiskaren många tankeställare. Med tanke på hur många nybörjarböcker som redan finns i ämnet känns boken mycket välkommen. Den ger dig garanterar flera bra timmar brasfiske – Klippinges berättelser är mycket välskrivna och foton är av toppklass. Boken hade möjligtvis varit behjälpt av en del illustrationer för att förklara ståndplatser m m.

Kustfiske efter havsöring, regnbåge, torsk och horngädda av Nils Vestergaard

Bokförlaget Settern, inbunden, 128 sidor, ISBN 9175865645, cirkapris 270:-
Om du inte fiskat längs kusten, men är sugen på att få inspiration är detta boken för dig. Du kan förbereda dig i värmen inne i stugan innan du ger dig ut i kylan och rusket. Vestergaards bok vänder sig nämligen framförallt till nybörjaren som aldrig fiskat längs kusten tidigare.
Boken tar upp ämnen som t ex utrustning med grundläggande information om spön, rullar och knutar. Andra ämnen som behandlas är fisketeknik för olika arter, kusten som fiskeplats med genomgång av tidvatten, arternas födoämnen m m.
Kapitlet om havsöringsfiske går betydligt djupare ner i ämnet än de andra styckena och innehåller en hel del nytta tips om bl a ståndplatser längs kusten. En stor del av boken ägnas åt just havsöringsfiske.
Fokus i boken ligger på danskt eller sydsvenskt fiske, vilket gör att om man inte bor i södra Sverige så kommer man känna sig lite vilsen i boken. Fördelen är att eftersom havsöringsfiske är mer utvecklat i Danmark än i Sverige så är detta kapitlet mycket intressant. Kapitlet om regnbågsfiske längs kusten känns dock ur ett svenskt perspektiv som lite överflödigt. Lyckligtvis vägs det upp av kapitlet om näbbgäddefiske och ett mycket informativt kapitel om flytringsfiske där säkerhet behandlas grundligt.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2004-10-30 12:39   fly40
Betyg: 5
Mycket intressant artikel samt bra tips på böcker
om fiske
 
2004-11-02 21:37   Thomas Lummi
Betyg: 5
Trevlig läsning om trevlig läsning. Kan rekommendera Laphroaigh som dryck.
 
2004-11-09 06:29   softeeer
Har man dessutom Comhem så brukar dom sända en egen kanal över jul/nyår med brasa på, alldeles gratis - så slipper man köpa en dvd. :-)
 
2004-12-04 23:56   dagu79
Betyg: 4
Det är värt ett försök.
Fick inte mycket fisk i år.

MVH Daniel
 

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
Bengt Larsson har precis kommit ut med 4:e upplagan av sin bok Kusten är klar ! Om en kajakfärd runt hela Sveriges kust. Utsidan har fått ett utdrag ...
Författaren och naturfotografen Fredrik Neregård har precis kommit ut med boken "Fjällvandra längs Nordkalottleden". Det är den första svenska ...
Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken. 2 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.