Björnungar på internet

Av: ulindh

Nyfödda björnungar på Internet
– världssuccé i repris.

Nu får alla rovdjursintresserade en ny chans att följa livet i ett björnide via Internet.
För andra året i rad placeras en webbkamera i ett av björnidena i Europas största björnpark i Orsa Grönklitt. Webbkameran kommer att följa björnmamman Ebba och hennes ungars rörelser och utveckling fram till dess att de lämnar björnidet i vår.
Bilderna som uppdateras varannan minut publiceras på www.orsa-gronklitt.se från och med den 5 februari.

Det var i januari 2002 som Orsa Grönklitt första gången erbjöd den unika möjligheten att
besöka ett björnide via Internet. Kameraprojektet som var det första i sitt slag fick ett enormt genomslag över hela världen. Under de tre månader som kameran var placerad i idet registrerades över 400 000 besök från mer än ett 80-tal olika länder. Björnhonan
Saga och hennes tre ungar blev också björnparkens största dragplåster under sommarsäsongen.

– Ett av parkens huvudmål är att sprida kunskap om de svenska rovdjuren. Förra årets framgångsrika kameraprojekt gav tydliga besked om att Internet är en utmärkt kanal i det arbetet. Tack vare Internet kan vi i real tid nå ut med kunskap och fakta över hela världen, säger Mikael Ahlerup, som är VD i Orsa Grönklitt.

Möjligheterna att sprida global information via nätet är ett tungt vägande skäl till att Orsa
Grönklitt nu startar ett nytt kameraprojekt. Men till grund för beslutet ligger även förra årets stora intresse för att följa Saga och hennes tre ungar. Mikael Ahlerup har fått
mängder av e-post från såväl privatpersoner som skolor, företag och myndigheter över hela världen som har efterfrågat en fortsättning.

– Förra årets projekt visar att det finns ett mycket stort intresse för våra rovdjur och inte
minst för brunbjörnen, säger han. Därför känns det extra tillfredsställande att vi även i år
kan erbjuda möjligheten att följa livet i ett av våra björniden. Den här gången kommer vi att följa björnhonan Ebba och hennes ungar under deras tid i idet.

Inom kort vet björnskötarna hur många björnungar Ebba har fått. När de föds är de inte större än en ekorre och ligger tätt intill mamman inbäddade i hennes päls. Men allt eftersom de växer till sig kommer aktiviteterna i idet successivt att öka.
Webbprojektet är ett samarbete mellan Orsa Grönklitt och Skandinaviska Björnprojektet.

Sven Brunberg som är fältansvarig för det Skandinaviska forskningsprojektet understryker 2
att webbkameran ger alla med tillgång till Internet är en unik möjlighet för att följa brunbjörnarna i livets startskede.
– Förra årets kameraprojekt öppnade dörren till en helt ny värld som inte ens vi björnforskare hade sett tidigare, säger han.
De som tittar in i björnhonan Ebbas ide via Orsa Grönklitts hemsida kan också läsa Sven Brunbergs kommentarer och beskrivning av den svenska brunbjörnens livscykel. Den som vill kan även ställa frågor till forskarna i Skandinaviska björnprojektet. Här finns också länkar till svenska och internationella hemsidor med intressant information och fakta om björnar och andra rovdjur.

Fakta om brunbjörnen
Direkt efter födseln är ungarna både blinda och hårlösa och väger 300-400 gram. De är då inte större än en ekorre och ligger tätt intill honan inbäddade i hennes päls. Honan ligger i dvala både när hon föder och diar ungarna.

I april/maj, när björnungarna kommer ut ur idet, väger de cirka 3-4 kg och har fullt utvecklad päls. En fullvuxen björnhanne kan väga 300 kg och är Europas största rovdjur. Under vinterdvalan sjunker björnmammans kroppstemperatur med cirka 3-4 grader
samtidigt som hjärtfrekvensen går ned från 40 till tio slag per minut. Det här gör att ämnesomsättningen minskar med cirka 60 procent. Björnmammans mjölk är mycket energirik och har tre gånger högre näringsvärde än människans modersmjölk.

Fakta om Björnparken i Orsa GrönklittBjörnparken ingår som en del av Orsa Grönklitt AB. Parken byggdes 1986 och är med sina 90 000 kvadratmeter Europas största björnpark. Här lever Sveriges fyra största rovdjur samt den utrotningshotade fjällräven i en miljö som motsvarar deras naturliga. Parken är öppen mellan maj och oktober. I anslutning till björnparken finns även familjecamping, stugby, värdshus och olika rekreationer. För besökarna anordnas olika föredrag och kunskapsturer ut i vildmarken. Parken är belägen cirka 360 kilometer från Stockholm.

Ytterligare information lämnas av
Mikael Ahlerup, VD
Tfn: 0250-55 23 00
Mobil: 070-585 36 46
mikael.ahlerup@orsa-gronklitt.se

Till björnidet

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.