Äventyrliga dagen - nionde deltagaren

Den nionde deltagaren som fått vara med om en äventyrlig dag blev Anton 20 år som drabbats av depression.

Av: ulindh

Anton nominerades till Äventyrliga dagen av sin mor, motiveringen lyder:

Söker för min sons räkning Anton som är 20 år och en envis kille som vill klara sig själv, skriver, spelar gitarr, fotar, ritar och målar mycket.
Som person är han väldigt snäll och omtänksam men glömmer ofta sig själv.
Han har tidigare haft problem med depression och är nu på väg in i en till och uttrycker sig att tillvaron känns meningslös och att han inte ser anledning att leva.
Som förälder och vuxen vill man att alla barn och unga ska få må bra och känna livslust.

Jag försöker att ta med honom ut så mycket det går för att varva ner och vara ute och röra sig men som mamma är man inte alltid så populär och jag tror också att det skulle vara bra för Anton med egen kunskap och trygghet för att våga ge sig ut på egen hand.
Önskar så mycket att någon kunde ta med honom ut och "öppna hans ögon" för livet, glädjen och möjligheterna i vår natur som finns och som bara är att ta för sig av att vara i och kunna njuta av istället för att gå och grubbla och se tillvaron i svart.
Funderar mycket som förälder runt hela situationen, hur det har varit och hur det har blivit från att ha varit en social glad kille som tex älskade att bada, tyckte skridskor och längdskidor var kul, skämtade med alla, skulle bli rockstjärna för att nu sitta i besöksrum med läkare och diskutera medicinering och anledningar till att leva, säga nej till allt och inte våga pröva eller delta. tror inte han har badat i havet sedan vi var i Kroatien för tre år sedan, isolerar sig och känner ingen mening och glädje med livet.

Som person har Anton alltid ställt väldigt höga krav på sig själv, perfekta resultat i det han gör, hård träning, strikt diet och tar stort ansvar vilket ibland blir för mycket och det kan bli svårt att sätta gränser och säga nej. Jobbar nu som elevvårdsassistent ett jobb som han går in för men som tar mycket energi.
Vi pratar en del om hur man lever och hur man kan leva ett liv som man står för, en tillvaro som man trivs med, att inte fastna i ett ekorrhjul och att nå sina mål i en mer kreativ tillvaro, vilket jag tror han har en del frågor till Sören om samt att han skulle behöva byta miljö och få en paus i sin tillvaro.

Anton skriver:

Min mamma berättade för mig om äventyrliga dagen, att hon sökt för mig och att jag har en möjlighet att få uppleva den.
Efter lite funderande känner jag att jag vill. Från och till de senare åren har jag inte mått så bra psykiskt och i själen. För ett och ett halvt år sen hade jag en depression som så småningom gick över och jag tyckte att jag fick koll på livet, men de senaste månaderna har det blivit tyngre igen och jag känner mig vilse i livet och har svårt att inte ha en pessimistisk inställning till livet och min omgivning, så jag tror att en sådan här sak vore bra för mig och om inte annat så vill jag iallafall ta vara på möjligheten, säger Anton.

Äventyrsberättelse:
Friluftsfrämjandets och Bergans of Norways välgörenhetssatsning Äventyrliga Dagen mötte denna gång upp med Anton 20 år från Nyköping som lider av depression. Äventyrliga dagens syfte är att ta med ungdomar, som på något sätt har eller haft en tuff och kämpig vardag, ut i naturen på ett äventyr som sträcker sig över ett helt dygn.

Jag träffade Anton tidigt på morgonen hemma i hans lägenhet och vi gick där igenom den friluftsutrustning som han får behålla efter sitt äventyrsdygn. Vi begav oss sedan till Ågelsjön, ett vackert friluftsområde känt för sina bra klättermöjligheter. Dagen började dock med iskunskap på den lilla is som fanns kvar på sjön. Med rätt kunskap och säkerhetstänk så behöver man inte vara rädd för att gå igenom isen och genom att ta reda på isens bärighet så går det faktiskt även att undvika. Anton kände sig mycket ovillig att ge sig ut på isen då den var så svag, men genom att kontrollera bärigheten noga lärde han sig var det var säkert att gå.

Solen steg och temperaturen likaså när vi begav oss mot klätterklipporna. Vi tog oss upp, visade och gick igenom säkerhetstänk och utrustning för att sedan fira oss ned för klipporna. En hisnande känsla med härlig utsikt över vattnet och solen som värmde gott. Väl nere så var det dags för Anton att även ta sig tillbaka uppför klippan. Efter något försök så lyckades han få koll på tekniken och tog sig hela vägen upp för att på toppen laga till lunchen på stormköket.

Till min hjälp denna Äventyrliga Dag så hade min gode vän Adrian Clarke kört ända från Linköping för att dela med sig av sina djupa fotokunskaper. Hans naturbilder håller verkligen en skönhet och lyster man bara önskar att man kunde komma i närheten av. Ett av Antons favoritintressen är nämligen fotografering och således tillbringade vi hela eftermiddagen åt att lära oss kamerans alla hemligheter samt naturens linjer, ljus och former. Vi avslutade med en fika intill vattnet på en klippa, därefter lämnade Adrian oss och vi spände på oss ryggsäckarna för att vandra runt hela Ågelsjön.


Adrian Clarke

Vandringen var mycket vacker. Vi diskuterade livet och filosoferade kring vad som är viktigt och betydelsefullt i livet. Vi njöt av det härliga vädret och solen som sakta sänkte sig. När det började skymma var vår vandring över och vi fann en bra lägerplats invid vattnet. Vi spände upp våra hammockar, lagade mat och kröp sedan väldigt nöjda och trötta ner i sovsäckarna.

Åtgärder vid depression:
Alla känner sig ledsna och nedstämda ibland – det är en del av livet. Men om ledsenheten håller i sig kan den övergå i en depression. Den som är deprimerad får svårt att klara vardagen, livet kan kännas meningslöst och man vill oftast inte tänka på framtiden.
Depressionen yttrar sig på flera sätt:

  • Den yttrar sig känslomässigt genom att man blir ledsen och irriterad, känner ångest eller känner sig värdelös.
  • Depressionen påverkar ens sätt att tänka. Man blir negativ, tappar lusten och blir självkritisk. Man kan också bli mer känslig för krav och kritik från andra.
  • Kroppen förlorar all energi och lust. Man kan få ont i magen, huvudvärk och aptiten kan påverkas så att man går upp eller ned i vikt. Ofta får man problem med sömnen och blir väldigt trött.

Med hjälp av ett skattningsformulär kan du själv besvara ett antal frågor om ditt upplevda tillstånd och dina känslor. Här kan du testa om du är deprimerad med hjälp av HAD-skalan.
Mer information och hur man får hjälp kan man finna på BUP:s hemsida och på vårdguiden.

Antons ord från dagen:
Dagarna innan äventyrliga dagen började jag ångra mig och kvällen grämde jag mig mer än jag någonsin gjort över någonting jag sagt ja till tidigare. I början av dagen försökte jag hålla humöret uppe medan jag på insidan kände hur det skavde och ångesten karvade runt i magen. När det första som hände var att jag skulle få gå på is och använda mina kunskaper jag förvärvat 2 minuter innan hoppades jag nästan på att jag skulle göra fel och försvinna ner i en vak och sugas upp av en undervattensström (som dock sannerligen inte finns i Ågelsjön) men efter en stund kände jag att det kanske var bra att ha lärt sig ändå. När vi sedan skulle repellera ner för en bergvägg så ville jag bara lägga mig ner och gråta bakom valfritt träd men istället pressade jag ner känslorna och försökte att ta vara på det istället och vara tacksam och när jag hängde 90 grader utifrån väggen var jag helt uppslukad av det fokus aktiviteten krävde. När jag sedan efter att ha tagit mig ner skulle börja klättra upp igen blev det nästan ännu värre och när jag gett det ett försök och varit tvungen att komma ner igen så kändes det hopplöst, men jag bestämde mig för att ge det ett nytt försök efter att fått tips och råd av Sören och Adrian och den andra gången gick det betydligt bättre. När jag sedan tillslut kom upp för klippväggen och knäppte loss mig från linan kände jag förutom  glädjen över att jag äntligen var uppe att någonting vände och att jag faktiskt lyckats med någonting jag inte trodde att jag skulle klara, inte för att det var något stordåd direkt men iallafall någonting. 

Efter klättringen så kände jag bara att dagen bara kunde bli bättre och att jag istället för att bara längta därifrån acceptera vad jag tackat ja till och ta vara på tiden medan jag ändå var där och efter att ha gjort lunch på mitt nya, blåa lilla kök flöt dagen bara på och jag hade kul och lärde mig nya saker som jag faktiskt finner glädje i att ha lärt mig inför framtiden; både friluftskunskaper om var man kan dricka vatten och hur man gör eld till det att Adrian lärt mig hur jag faktiskt ska kunna utnyttja min kameras funktioner och snäppa upp mitt fotograferande ett eller två steg.

Vandringen runt sjön var sen inga problem, antagligen för att jag faktiskt njöt av att vara där, tycker om att gå och framförallt för att en mil inte är så långt att gå, och när vi sedan gått varvet runt, gjort middag och Sören hängt upp hängmattorna och jag krypet ner i sovsäcken var jag väldigt tacksam och tänkte att sova i en hängmatta ute i skogen var något jag definitivt ville göra igen. 

Jag skulle vilja avsluta med att ge ett stort tack till Adrian för det att han lärde mig och gör för sina ungdomar han jobbar med och framför allt till Sören. Jag är väldigt tacksam för allt och vill visa min respekt för det han gör av 2 skäl; Dels för att han ger väldigt fina saker till andra människor, såsom äventyrliga dagen, men också delar med sig av sina kunskaper om natur och friluftsliv, även då det tar mycket tid och att han hittar värdet i det ändå, vilket är något de flesta i västvärlden glömt bort för länge sen. Det andra är att han faktiskt kämpar för något som kanske är det viktigaste vi har nämligen miljön, även då det är en betydligt brantare, högre och svårare bergvägg att ta sig uppför än den jag fick klättra uppför och inte bara ha gett upp som är lätt att göra då det är jobbigt. Tack!

Läs mer om Äventyrliga dagen.

I samarbete med

Äventyrliga dagen!
Bergans of Norways välgörenhetssatsning för ungdomar och vuxna, som på något sätt har eller haft en tuff och kämpig vardag, och behöver en andningspaus och inkörsport för att själva komma igång med sitt eget friluftsliv.

Ansök till Äventyrliga dagen här!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-05-02 20:23   Annananna
Jag tycker det verkar som att det var ett stordåd bara att gå dit! Och bergväggen var väl visst ett stordåd, jag tror aldrig jag själv skulle ha fixat det (ens i din ålder). :-)
Modigt att utmana sig själv så.
 

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar