Nyheter > Äventyraren Marcus Aspsjö uppmärksammar ...

Äventyraren Marcus Aspsjö uppmärksammar vildmarkens betydelse

Äventyraren Marcus Aspsjö kommer i samarbete med Världsnaturfonden, WWF, öppna våra ögon, hjälpa oss att se och inspirera till handling. Genom sin resa med Stand up Paddle board, SUP, längs Youkonfloden i Alaska ska Marcus i dokumentärfilmen SUPport the Wild tillsammans med tittaren bygga en förståelse för vilken roll vildmarken spelar för oss människor.

Marcus brinner för äventyret. Han har redan som 25-åring hunnit med ett flertal stora utmaningar, däribland att cykla från Sverige till Tanzania, paddla kajak från Sverige till Svarta havet och korsa Australien på rullskidor. För att fylla luckorna i vardagslivet mellan de stora äventyren tar sig Marcus an utmaningar likt att ensam hitta hem från en okänd plats i skogen och paddla runt Vänern. Kort och gott kryper det konstant i Marcus äventyrsnerv. Men för att fortsätta äventyra måste det finnas platser att äventyra på och vad händer ifall dessa platser försvinner, vad händer om den orörda vildmarken försvinner?

Denna tanke har vuxit sig allt starkare hos Marcus senaste åren och nu är det dags att gräva djupare i ämnet, ställa de rätta frågorna och finna svaren. Genom att besöka den hotade gammelskogen i Karats råvvåive i Jokkmokk och sedan paddla Stand up paddle board, SUP, längs den 300 mil långa Youkonfloden i Alaska kommer Marcus uppmärksamma frågan om vildmarkens betydelse i ett mer och mer civiliserat samhälle. De båda vildmarkerna ska var och en få berätta om sin storslagenhet och vi kommer möta människor som berättar om sin syn på bevarandet av det naturligt orörda. Vikten av att kunna uppleva äventyr i orörd vildmark är självklar för Marcus och filmen kommer förklara varför det borde vara en självklarhet för var och en av oss.

I en tid där vi allt mer skärmar oss från den råa naturens krafter för att leva bekvämt och skyddat långt från det vi kallar vildmark är det lätt att glömma hur sköra våra liv egentligen är. Vi exploaterar naturen i jakt på skydd utan att reflektera över att vi liksom våra förfäder är en del av den. Vi måste hitta tillbaka till insikten att vi är den del av naturen och inte svika den, men hur?

För att behålla naturens potential som inspirationskälla måste vi kanske som mästerfotografen Ansel Adams uttryckte det, bevara den ren genom att ta den i besittning. Vi måste hitta tillbaka till våra naturmyter, tillbaka till samspelet. Med detta som bakgrund ger sig Marcus iväg på sitt kanske största äventyr någonsin.

Genom möten med människor, upptäckten av nya platser och reflektion kring sina intryck kommer han att uppmärksamma vildmarkens betydelse för oss människor.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!