Äventyr i fokus på Vildmarksmässan

Äventyr är temat på årets Vildmarksmässa, 8-11 mars. Det kommer att synas på flera sätt. Bland annat har mässan en ny scen, Camp Äventyr, och besökarna bjuds på flera spännande aktiviteter, som att klättra på klättervägg och hänga i isyxa.

Av: ulindh

Äventyr är temat på årets Vildmarksmässa, 8-11 mars. Det kommer att synas på flera sätt. Bland annat har mässan en ny scen, Camp Äventyr, och besökarna bjuds på flera spännande aktiviteter, som att klättra på klättervägg och hänga i isyxa.  På mässan delas också priserna ut till Årets Äventyrare manlig/kvinnlig, Årets Äventyr samt Årets europeiska Äventyrare.

- Vi vill lyfta fram och utveckla äventyrsdelen på mässan. Äventyr omfattar så mycket, allt från att klättra i berg till att gå vandringsleder och cykla. Det finns något för alla, nybörjare som avancerade och det lockar ut ungdomar i naturen. Äventyr är det moderna friluftslivet, säger Lena Bergman, som är projektledare för Vildmarksmässan

Nytt på Vildmarksmässan är scenen Camp Äventyr som anordnas av Discovery Channel, tidningen Outside och föreningen Årets Äventyr. Här blir det fokus på äventyrsföreläsningar av bland andra yrkesäventyraren Ola Skinnarmo, Sven Yrvind, som åkte jorden runt i en segelbåt och Gunnika Isaksson – Lutteman som bestämde sig för att göra ett äventyr i veckan. Flera filmer från Discovery Channel visas också på Camp Äventyr.

Mer äventyr blir det på mässans aktivitetsområde som erbjuder massor av upplevelser; besökarna kan prova att klättra på klätterväggen, mässans mest populära aktivitet, hänga i isyxa, Jakobs Stege, som en stege av timmerstockar, testa att gå på slacklina och prova på att dyka.

På mässan delas också fyra priser ut. Årets Äventyr, som är ett stipendium vars syfte är att inspirera och uppmuntra fler svenskar att ge sig ut i naturen och uppleva sitt livs äventyr.  I år uppgår summan upp till 50 000 kr och kan sökas för alla typer av projekt.  Pris delas också ut till Årets europeiska Äventyrare samt utmärkelsen Årets Äventyrare som varje år tilldelas en man och en kvinna för enastående prestationer inom begreppet äventyr.

Nominerade 2011 är:

Nicklas Lautakoski, Albin Isaksson och Alexander Gustafsson, som tog sig på MC under sex månader från Nordkap, den nordligaste punkten i Europa, de 3600 milen ned till Kap Aghulas, den sydligaste punkten i Afrika.

Milo Dahlmann, som under två år har seglat över Atlanten som första svenska.

Andreas Fransson, som lyckades att åka skidor ner för en oåkt rutt på Mount McKinleys, Denali's sydsida. Den har kallats för "the baddest unskied line in North America.

Anneli Wester, som besteg berget Muztagh Ata solo och den högsta solobestigningen i alpin stil som gjorts av en svensk.

Annelie Pompe för Projektet DeepEverest. Hon är den svenska som dykt djupast och klättrat högst upp.

På Vildmarksmässan deltar dessutom PEAK-IT Adventure Academy, som är en kurs i äventyr där deltagarna bland annat får lära sig planering, samarbete, självmotivation, medieträning och dokumentation av den erfarne äventyraren Fredrik Sträng och projektledaren Fredrik Erixon, som också är grundare till Årets Äventyrare.

Mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.