Artiklar > Att paddla julbord!

Att paddla julbord!

Av: staffankäll

Sjätte raka kajakjulbordet . Julens bästa stund har blivit jultradtion!


I småländska Älmhult gillar vi att paddla jul. Vi har inget hav på riktigt nära håll med det har inte hindrat ett allt större kajakintresse i byn. För sex år sedan var vi några entusiaster som väckte upp en gammal tradition jag och en Stockholmskompis, ”Pålle”, hade sysslat med i slutet av -80 talet. Det var att i den mörkaste vinternatten paddla ut i skärgården och äta ”julbord a la Triangakök”. Då var vi bara två kajaker.

Idag, efter återuppväckandet är vi en kraftig flotta. I år rekord igen med 29 kajaker. Passande nog slog vi i år till med självaste luciadagen, 13 december. Vi brukar variera vatten och platser från år till år. Tidigare har vi paddlat jul i sjön Möckeln i Älmhult,sjön Halen i Olofström samt i Pukaviksbukten i Blekinge. Just Blekinge är så kanon och där Blekinge är som allra finast är i Järnavik. Dit siktade vi år. Framgång föder ju framgång och julfirare finns inte bara i Älmhult utan i år kände sig också paddlare från Osby, Hässleholm. Olofström, Mörrum och Växjö sig kallade.  

Det blev många i år och det kräver logistik. Inte bara när det gäller matlagning utan också iläggnings och ”festplats”. Det är inte varje liten kobbe man kan husera 29 kajaker och plats för 29 sittande gäster. Två matlag fick det bli, Älmhults-gruppen och Osby-gruppen. Varje lag hade mat för 14 personer. På bordet sker gemensam uppdukning.

Fördelning enligt maträtt: Älmhultsgruppen Tomtegröt med kanel, mjölk och julmusik- Jörgen o Linda.  Köttbullar och prinskorv - Göran L. Sylta och rödbetor med ägghalvor- Robin o Katarina .Julvitabönor, vörtbröd, smör -Staffan o Stella. Julskinka och senap -Björn O. Julkorv -Torgny F .Janssons frestelse -Lasse P . Sill och potatis - Benny o Emese-. Julost(+ osthyvel) och julgodis- Juliette . ”Isak” fördelade samma matuppdrag til Osbygruppen. Den som har varm mat på sin lott måste ta med stormkök. Ta även med lite torr ved till brasan. Dryckjom svarar var och en själv för. Termos med glögg rekommenderas starkt, snaps och julöl likaså. Kaffe och vatten hör ju också till. Tallrikar, bestick och muggar och så förstås tomteluva alternativt luciakrona eller Staffanstrut. Järnaviks är inte enbart en plats där Blekinge är som vackrast utan det är också en väldigt bra startplats. Mycket p-platser och havsluft i näsan. Efter packning och startraket gick vår 29- hövdade julkajakflotta i god medvind iväg ut på Järnaviksfjärden.  ”Snickar-Göran” hade tom extrautrustat sin kajak med elbelystlyst julgran!

Vi rundade Bjärnö och gick vidare upp via Tjärösundet. Ut på En högersväng in i Guöviken och sedan utmed Eriksbergslandet till vårt mål Dragsö. En sträcka på 7 km. En suverän strandhäll med plats god plats och två sedan gammalt uppställda träbord blev där vår festplats.

Första åtgärd är att dra igång julmusiken och  våra kök. Det luktade och puttrade hemtrevligt om julvitaböner, köttbullestek, prinskorv, julgröt och annan varmmat. Som startskott till att sitta vid bord drogs en julraket upp i skyn. Det betydde välkomna till bords och ät. Bordet blev som vanligt dignande. Inget fattades. Att julmaten dessutom smakar mycket bättre efter en rejäl paddeltur är nog inget som någon står i tvivel om. Det som återstår av julen nu är egentligen bara en försträcka till 2009 års julbordspaddling. Vid pennan/ Staffan Käll. Älmhult

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-01-10 18:51   brigas
Betygsätt gärna: 4
Trevlig jultradition,och så mycket bättre för aptiten än att åka till restaurangen och hem.
 
2009-01-11 21:42   Kivirken
Betygsätt gärna: 4
fan va kul grejj!
 
2009-01-14 15:00   Victor2
Betygsätt gärna: 4
Kul initiativ.
 
2009-01-21 12:28   peterwi
Betygsätt gärna: 4
En till orsak att flytta söder ut.
 
2009-01-24 14:53   plersch
Gud va mysigt, önskar en sen men god fortsättnig på padellåret 2009
/Thomas
 
2009-01-27 19:39   Nullan
Tusan också! Vi missade det i år igen! =)
 
2009-01-28 15:04   Lennart Paulson
Ingen ryvita och matje.....!!!???
 
2009-01-28 17:58   staffankäll
I Småland är inte Ryviita och matje julmat. Den "rätten" har mer karaktären "nödföda" under oplanerade fyrstopp över sig.
/SK
 
2009-01-28 18:06   Lennart Paulson
Betygsätt gärna: 5
Jaha.... /LP
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in