Att göra upp eld!

När vi idag samlas kring elden så händer något. Men det är inte bara värmen och ljuset utan något mer och magiskt med elden som gör att vi samlas kring den. Att kunna göra upp en eld även i dåligt väder gör att vi alltid kommer ha värme, ljus och varm mat eller dryck.

Av: Johan Forsberg

När vi idag samlas kring elden så händer något. Men det är inte bara värmen och ljuset utan något mer och magiskt med elden som gör att vi samlas kring den. Elden är det som gjort att våra förfäder kunnat hålla sig varma och kunnat tillaga sin mat, än idag så ger detta oss stor tillfredsställelse när vi är ute i naturen. Att kunna göra upp en eld även i dåligt väder gör att vi alltid kommer ha värme, ljus och varm mat eller dryck.

För att skapa eld behöver vi 3 saker: Syre, Värme och Bränsle även kallat ”eldtriangeln”. Det innebär att för att elden ska brinna behövs dessa tre saker – och är något av de tre sämre så måste de andra två vara bättre. Det går alltså att elda med dåligt bränsle men kräver då mer syre och värme.

Stensättningen
Innan man startar en eld bör man stensätta, men har man möjlighet bör man även lägga sand under för att skydda marken ytterligare. Stensättningen är till för att skydda marken men även för att man får två stora fördelar: luften som finns mellan stenarna ger syre åt elden och när stenarna väl blivit varma så hjälper det till att att torka ut fuktig ved och ge en högre förbränning. Man ökar alltså förutsättningarna för två av de tre delarna eld, syre och värme. Att göra en ring av stenar gör ingen nytta alls.

Eldstartare
Det finns många olika sätt att starta en eld på men detta hör till de tre vanligaste och de har alla sina fördelar och nackdelar. Det är även de saker man bör ta med sig hemifrån så man är förberedd att starta en eld. Från vänster:

• Näver, troligtvis det bästa tände man kan man använda, det är vattentåligt, tar lätt eld, brinner länge och skapar tillräckligt med värme för att tända torrt granris. Ett tips är att alltid medföra näver i fickan som hålls torrt, sedan kan man plocka mer under tiden man är ute så man har till nästa eld.

• Tändare, ger en direkt låga och är lätt att använda och räcker till att tända många eldar.

• Tändstickor, vårt vanligaste sätt att göra upp eld sen slutet på 1800-talet, tändstickorna är fuktkänsliga och bör packas vattentätt.

• Modernt eldstål, detta klarar både stötar och vatten och ger gnistor som har en temperatur av 2,980°C och klarar av att tända c:a 12000 eldar. Dessa kräver lite träning och är beroende av bra tände men eftersom det är så okänsligt så är det en stor favorit när det gäller att starta en eld.

Förbered elden 1 - Tände
Näver är det bästa man kan använda sig av, men det finns en hel del olika grilltändare som kan fungera som alternativ till näver. Vaxat papper är en personlig favorit då det är väldigt kompakt. Är granriset som är nästa steg fuktigt så ska man inte snåla med tände utan se till att ha en rejäl hög som kan brinna tillräckligt länge och varmt för att torka ut och tända granriset.

Förbered elden 2 - Granris
Under täta granar nära stammen kan man hitta granris som ofta är hyfsat torrt även efter regn och även om det är lite fuktigt så torkar det fort då kvistarna är så små och tunna, det går även med andra material men de bör inte vara tjockare än en tändsticka. Här gäller samma sak som för tände: snåla inte här utan se till att ha en rejäl hög då granris brinner snabbt. Du kan använda riseldar för att torka kläder.

Förbered elden 3 - Småpinnar
I nästa steg ska du använda pinnar som är något större än granriset, de bör ha en tjocklek som en penna. Även dessa går lätt att finna på granar. När man bryter av dem så bör de knäckas direkt och inte böja sig då är de för färska.

Förbered elden 4 - Grenar
När detta lager läggs på bör elden vara stabil och varm. Beroende på hur stor eld eller hur länge elden skall brinna och hur mycket värme man vill ha ut av den. Men principen är densamma: det är bara att öka i storlek eller om man vill ha en stor snabb värmande eld så kan man bara fortsätta fylla på med mer grenar.

Tända elden
Man börjar med att ta granriset och knäcker av det på mitten och lägger den nedre grövre delen underst och den övre tunnare delen korsad över den grövre så de ligger i ett öppet V, sedan lägger man näver i mitten på det öppna V-et och sedan kan man tända det. Så fort lågorna slår igenom riset är det bara att lägga småpinnarna ovanpå och när lågorna går igenom småpinnarna så lägger man på större material som grenar. I dessa steg ska man inte vara rädd för stora lågor då de kommer brinna ner snabbt och lågorna kommer bli mindre när elden väl stabiliserat sig.

Släcka elden
När man startar en eld så ska man även planera hur man skall släcka den. Att göra upp en eld nära en vattenkälla som gör att man kan använda stora mängder vatten för att släcka elden är en stor fördel. Men planerar man sin eld rätt så har elden även brunnit ut när det är dags att släcka den och gör att det krävs mindre vatten och det är mindre rester som lämnar mindre spår. Askan när den väl är kall bör spridas runt då den ger näring till träden. Ett sätt att ge tillbaka av det man tagit för att göra sin eld.

Obs! Om du gjort en egen eldplats bör du se till att ta bort alla spår innan du lämnar platsen. Om du lagt stenar i en ring lägger du tillbaka dem där du tog dem.

Ursprungligen publicerad på Friluftsmeny.se.

Lär dig mer om överlevnad och bushcraft på  nordicbushcraft.com.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2018-03-18 08:00   Fredrik-J
Roligt och bra med sådana här småartiklar!
Många som inte bryr sig om underlaget, bra att du tar upp det både som säkerhetssynpunkt och som syretillförsel.
 
2018-03-21 05:49   OutdoorPeter
Lärorik och intressant läsning.
Tack
 
2018-03-22 07:18   fritänkare
Bra artikel! Men hur är det med det här att elda på stenar? Kan dom inte "sprängas" och splittras i flisor som kan flyga i väg som projektiler? Eller är det en skröna?
 
2018-03-28 19:37   gunnar_g
Bra beskrivning med lite nya tips även för gammal scout.
 
2018-04-10 15:07   tango
Stenar kan spricka (och skicka flisor) vid temperaturförändringar, särskilt om du håller kallt vatten på nyeldade stenar. Stenar håller värmen länge så lämna inte varma stenar på något brännbart så det tar sig igen när du lämnat platsen.
 
2018-04-18 23:36   Skärkarln
Trevlig artikel om the art of making a fire. Kanske värt att påpeka för den som är lite ny på detta att man inte får ta
näver från levande träd
 

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar