Nyheter > Åsnen topp hundra bland världens gröna ...

Åsnen topp hundra bland världens gröna destinationer


Med kajak i sjön Åsnen, Åsnens nationalpark. Destinationen har fått en Gold award av Green Destinations. Foto: Karin Nilsson


Den 6 oktober meddelade den globala organisationen Green Destinations att Åsnen, som enda svenska destination, finns med på den renommerade listan ”Sustainable Top 100 Destinations 2020”. Det är ett kvitto på ett miljöarbete utöver det vanliga.

Karin Nilsson på Destination Småland är ansvarig för utvecklingen i Åsnenområdet:

–Utmärkelsen är en bekräftelse på att vi fortsatt jobbar åt rätt håll med miljö och hållbarhet. Det är ett resultat av ett målinriktat och långsiktigt utvecklingsarbete i samarbete med områdets intressenter.

–Vi i destinationen har bestämt att hållbara, berikande och unika natur- och kulturupplevelser ska stå i fokus. Med naturen som råvara är det viktigt att ta ansvar och att bruka utan att förbruka, fortsätter Karin.

Topp 100-listan hyllar turismdestinationers insatser för ansvarsfull och hållbar turism och det är hård konkurrens om att komma med i urvalet. Arbetet måste bedrivas på bred front och det som sker hos Destination Åsnens kommuner Alvesta, Tingsryd och Växjö, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Region Kronoberg och hos företagen är avgörande för Åsnenområdets totala hållbarhet.

Rent praktiskt görs bedömningen på 100 kriterier som därefter utvärderas av en oberoende jury utsedd av Green Destinations. Inför årets nominering var kraven skärpta och förutom att ett antal kriterier måste uppfyllas, spelade även respektive destinations berättelse om sitt ”goda exempel” en viktig roll. Åsnens goda exempel var de planerade hop on-hop off-bussarna i destinationen, samt den snabba omställningen till en nationell kampanj i och med Covid-19. En viktig åtgärd då Åsnen vanligtvis har en exceptionellt stor andel internationella gäster. Endast 16 av 100 destinationer uppfyllde minst 70% av kriterierna samt presenterade en utmärkt "goda exemplet-berättelse". Bland dessa 16 fanns Åsnen, vilket ger en extra stjärna i kanten.

–En effekt av Åsnens hållbarhetsarbete är att vi nu också finns presenterade på webbsidan Good Travel Guide, en resewebbsida för inspiration till att besöka gröna, hållbara destinationer och upplevelser runt om i världen, berättar Karin.

Oskar Wijk är VD på Destination Småland och ytterst ansvarig för utveckling av besöksnäringen i regionen.

–Utnämningen är väldigt glädjande och hållbarhetsarbetet är viktigare än någonsin nu när besökare betraktar hållbarhet som en grundförutsättning vid val av resmål, säger han.

Hela topp 100-listan kommer att finnas tillgänglig på www.goodtravel.guide.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in