Nyheter > Artikeltävlingen är avgjord

Artikeltävlingen är avgjord

Fem fina bidrag kom det in i artikeltävlingen som nu är avgjord, artiklarna kommer att publiceras varannan dag med början på fredag. 

Första priset går till Yonna Björkkvist för bidraget "Askan i väskan - den sista resan".

Dess ämne suger direkt in läsaren i dramatik och allvar, och är något som säkert ingen vill få uppleva. Yonna tar sig till Sarek för att sprida ut askan efter sin älskade, som dog helt oväntat. "En sista resa tillsammans", som hon skriver.

Men det är inte bara för ämnet som hon vinner. Hon använder stilistiska grepp, till exempel mycket korta meningar när hon skildrar cyklandet och paddlandet upp till Sarek. Hon låter oss känna starka känslor av ilska på allt. Livet, döden sig själv. Hon sitter fast i en stuga med en norrman som har cancer och ska dö, och de finner varandra på djupet under två dygn.

Yonna ger hela tiden detaljer, det kallas att gestalta och är ett viktigt författargrepp. Det finaste är att hon låter en liten honungsburk som innehåller askan bli en symbol som biter sig fast. En värdig vinnare.

Man behöver inte ha så känsloladdade ämnen för att få till något bra. Andrapriset går till "Anna i Skogen". Hon minns i en kort men uttrycksfull berättelse olika turer. Mount Everest Base Camp, Galdhöpiggen, östra leden upp på Kebnekaise, men slutar på en träning på slätmarken med åkrar som doftar omogen havre och liknar ett ljusgrönt hav som krusas av en smal vind, och sedan hör hon ljud. En vitgrå hjort åstadkommer ljud av "grenar som böjs och knarr av växtlighet". Hon får faktiskt med nästan alla sinnena - fin gestaltning. Suveränt!

Två bidrag skildrar norska bestigningar. Ett av dem står ut och vinner tredjepriset. Det är Inge Bäckströms, som berättar om vindbyar på Galdhöpiggen, så starka att han kastas omkull, sikten är noll och han är på väg mot ett stup. Klokt att skära ut ett utsnitt av turen, det med dramatik.

Fjärdeplatsen delas av bidragen från Anna Mendelsson och Håkan Friberg.

Anna Mendelssons norska tur är längre och tar med många roliga detaljer, som en bil som pajar, bärgas och tar två veckor att reparera uppe i fjällvärlden. Man känner hur mekanikern gnuggar händerna. De får lift med en hygglig arab som bjuder på kakor - också fin gestaltning i detaljer.

Håkan "Majjen" Friberg beskriver den första Sarekturen 1977 tillsammans med flickvännen, numera Livskamraten. En 13 dagars vandring som trots en hel del misstag genomförs som planerat. Bilderna ger en fin retrokänsla. Läs och lär!

Göran Fagerström har dömt tävlingen. Han har arbetat dagligen med texter i över trettio år först som redaktör för Svenska Fjällklubbens tidning Fjället och sedan i hans förlag Bokverket. Han har gett ut tre böcker med tips om fina okända platser över hela fjällkedjan: "fjällsmultron". Nu hjälper han egenutgivare "från ax till limpa", alltså med att först kommentera ett manus, sen förbättra det på djupet, sen formge den blivande boken och till sist ordna tryckningen. På www.skrivaochgeut.se finns tips om att ge ut sin bok själv.

Vi tackar våra sponsorer Bokverket och Friluftsmeny för samarbetet i tävlingen.

Vinnarna är meddelade per e-post. Artiklarna publiceras varannan dag med början imorgon fredag.

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!