Allemansrätten

Allemansrätten har anor från medeltiden. Idag finns den i grundlagen och innebär både en rättighet och en skyldighet för alla som vistas i naturen.

Av: ulindh

Den 26 januari 2011 förband sig Sveriges regering till Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Från årsskiftet gavs Institutet för språk och folkminnen ett treårigt uppdrag, att som samordnande myndighet utveckla arbetet med tillämpningen av konventionen i Sverige.

Allemansrätten har nu lyfts upp och lagts på den nationella förteckningen som Institutet för språk och folkminnen har upprättat. Syftet med förteckningen är att inspirera och förmedla kunskap om metoder för tryggande och vidareförande. Samt att engagera allmänheten och skapa samarbeten mellan olika aktörer.

Till sidan om Allemansrätten på Institutet för språk och folkminnens sida

Källa: svensktfriluftsliv.se

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips