23 procent av Sveriges invånare bor nära skyddad natur

Att naturen är skyddad som naturreservat eller nationalpark gör att människor har tillgång till naturen långsiktigt, vilket är särskilt viktigt i tätortsnära områden där exploateringstrycket är hårt.

Av: ulindh

Med närhet till skyddad natur ökar möjligheterna till friluftsliv, särskilt i tätortsnära lägen. Vid årsskiftet bodde 23 procent av invånarna i Sverige inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde. För den genomsnittlige invånaren var avståndet 2,8 kilometer. Enligt statistik från SCB.

Såväl skyddad som inte skyddad natur ger upplevelsevärden. Att naturen är skyddad som naturreservat eller nationalparker gör att människor har tillgång till naturen långsiktigt, vilket är särskilt viktigt i tätortsnära områden där exploateringstrycket är hårt. Dessutom finns det information, leder och anläggningar i många skyddade områden, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket.

Av statistik från SCB framgår att svenskarna hade i genomsnitt 2,8 kilometer till skyddad natur år 2016, året innan var motsvarande avstånd 2,9 kilometer. En jämförelse mellan kommunerna visar på stora skillnader.

– Det är positivt att människor får närmare till skyddad natur. Men många har fortfarande för långt till ett naturskyddat område för att besöka det i vardagen. Därför fortsätter arbetet att skydda värdefull natur och med ett ökat fokus på tätortsnära områden, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket. 

Ett exempel är att de tre storstadsregionerna forsätter den speciella satsningen på att skydda tätortnära natur under 2018.

67 procent av Sveriges 290 kommuner bedriver ett aktivt och systematiskt arbete för att antingen öka andelen skyddad natur eller för att sköta redan befintligt skyddad natur. Det visar en landsomfattande enkät som tidningen Aktuell Hållbarhet har genomfört.

I alla landets kommuner finns i dag någon form av nationellt skyddad natur och allt fler kommuner använder dessutom möjligheten att bilda kommunala naturreservat.

– Vi hoppas och tror att ännu fler kommuner ska engagera sig i arbetet med kommunala naturreservat. Det är viktigt för folkhälsan att så många som möjligt kan få natur- och friluftsupplevelser där de bor, säger Stefan Henriksson.

I Sverige finns över 4500 naturreservat och 29 nationalparker. SCB:s beräkning bygger på avståndet till nationalparker, naturreservat eller naturvårdsområden. Enligt Kantar SIFO tycker 83 procent av allmänheten att det är viktigt att skydda natur. Drygt två av tre instämmer helt eller delvis i att naturreservat och nationalparker är viktiga för deras utomhusaktiviteter.  

För att hitta till naturreservat och skyddade områden gå till Länsstyrelsen och till ditt län. Under fliken Djur & Natur kan du hitta naturreservat. Till Länsstyrelsen.

Hitta och läs mer om Sveriges 29 nationalparker.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Nu har Majjen kommit till vägs ände - Stenkällegården - Bergslagsledens sydliga slut. I dessa trakter har ju Bergslagsleden stark konkurrens av ... 6 kommentarer
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 16:e etapp: Gråmon-Tivedstorp. Texten erbjuder också ett flertal alternativa ... 2 kommentarer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 15:e etapp: Ramundeboda - Gråmon. Texten erbjuder också några korta utflykter samt ... 5 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...