10 tips som ökar turmotivationen

Staffan Sandberg tipsar om tio roliga saker som ökar turmotivationen.

Av: Staffan Sandberg

Känns turerna meningslösa, eller kommer du inte ut så ofta som du skulle önska? Kanske behöver du hitta ett projekt som ger mening.  

Vad sägs om att kryssa vattenfall? Friskusen får kryss först när hen har badat under vattenfallet.

En del som är intresserade i friluftsliv behöver bara en motivationsfaktor: Naturupplevelser. Utsikten från en topp, känslan av att sitta framför en lägereld eller möjligheten att ta bra bilder är tillräckligt. För andra är det den förbättrade hälsan efter motion och avkoppling som gör att friluftsliv känns meningsfullt.

Andra uppskattar att ha något mer. Här har jag samlat några tips på hur du får ny motivation om den gamla håller på att ta slut. Många av dem är hämtade från personer jag mött på tur.

Kryssa arter, inte bara för skådare

Kryssa fåglar är vanligt, men är man inte intresserad av fåglar kan man kryssa däggdjur, växter, lavar eller andra organismer. Du kan begränsa det till en kommun eller ett län. Ett evighetsprojekt är att börja om på nytt varje år. Kan du få fler kryss än i fjol?

Geocaching

Är du inte intresserad av arter, men är en samlare? Geaocaching är samlande av platser. Folk lägger ut poster som du ska hitta med hjälp av en GPS. Gå in på Geocaching.com för att hitta cacher och komma i gång.

7 summits, eller fler

Få har motivation för att ta sig upp på det högsta berget på varje kontinent, men låt inte det stoppa dig från att samla på toppar. Gör en egen lista över toppar du ska bestiga. Varför inte gå upp på högsta toppen i alla kommuner i länet?

Flera saker att kryssa

Toppar och arter är kanske vanligast att kryssa, men bara fantasin sätter gränser. Jim Danielsson kryssar fyrar när han paddlar. Kanske dags att kryssa sjöar? Gör det svårare genom att du får kryss först när du både har paddlat och åkt skridskor på sjön. Varför inte samla på nationalparker, naturreservat, fjällstationer eller klätterleder?

Bråviken, en av många etapper på Sörmlandsleden.

Vandra en hel vandringsled

När jag vandrade alla huvudetapperna på Sörmlandsleden mötte jag ett par som passerade mig tre gånger på en timme. Tredje gången frågade jag om deras underliga vandringsmönster. De gick alla sträckor på Sörmlandsleden. Det gjorde att de ofta var tvungna att gå samma sträcka flera gånger eftersom leden delar sig och de måste ta sig tillbaka till bilen. Det blir många helger med vandringskängor på fötterna om man ska hinna med alla rundslingor och stickspår. De hade ett liknande projekt på Åland.

Klara tur när du blir gammal

Jag mötte en vandrare för några år sedan som satsade på att orka med tältturer i tio dagar ensam i ytterligare två år. Han var 78. Ska man klara det kan man inte sitta inne, man måste träna regelbundet. Bästa träningen inför en tur får du av att gå på tur.

Bestämt antal turer

Bestäm dig för att nästa år ska du ut på en övernattningstur varje månad. Eller kanske en tur, om det så bara är en kväll, varje vecka.

Hitta nya turvänner

En del går gärna på tur ensam. Andra vill ha sällskap, men saknar vänner som delar intresset. Utsidan.se ger dig möjlighet att hitta nya friluftsvänner om din nuvarande bekantskapskrets är för urban eller liten.

Dela dina turer

Dela med dig av dina turer på en blogg eller sociala medier. Jag gillar att fotografera, men att bara låta bilder ligga på en hårddisk känns meningslöst. För mig blir det roligare att komma ut med kameran när jag vet att bilderna kanske ska användas i ett blogginlägg.

Utmana en vän

Är du en tävlingsmänniska? Utmana en vän på något av tipsen över. Vem får flest kryss efter de regler ni har satt upp? Inspirera andra genom att lägga ut i sociala medier när ni får nya poäng. Kanske skapar ni en ny friluftstrend.

Det var mina tips. Vad är ditt tips som kan ge motivation till att komma ut på tur?

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-12-13 17:20   ludvig_svensk
Själv så fick jag en nytändning när jag skaffade kamera med teleobjektiv. Plötsligt så kunde jag smyga runt i skogen flera timmar om dagen för att få en bild eller två på våra storvilt. Det är dessutom ett effektivt sätt att lära känna sitt närområde och slå ihjäl tid, får du en bra bild på 20h arbete så ska du vara glad.
 
2017-12-24 14:45   seobserver
Ett bra makroobjektiv samt lågt stativ, projektet växter vid fyra årstider var mitt första projekt.

Hus utmed vägen är ett pågående, rätt ljus krävs så det blir bara tidiga och sena bilder, 4 årstider även här.

Ett precis påbörjat och stort projekt är gravhögar i kommunen, det blir många cykelmil och många stativflyttningar innan det är genomfört.

Så hemom är inte för litet.

go tur
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar