Bloggar > Wanchais blogg

Wanchais blogg

Landskapsfotografi

Paddling vid Drottningholm Placerad på karta

Jag är inte jätteförtjust i gassande sol men en god vän ville så gärna testa min uppblåsbara kajak så vi tog oss ut till Kärsön (västra Stockholm) på sommarens hittills varmaste dag...

Om man gillar lugn och ro så är paddling vid Kärsön inte att rekommendera. Det var kö ända ut på Drottningholmsvägen men tillslut kom jag fram och jag hittade även en parkeringsplats. 

Vi gick i vid Kärsöstugen (KFUM) men det är en bit att gå. Det bästa är att gå i till höger om Brostugan. Då kan man parkera väldigt nära vattnet men denna dagen var det omöjligt att hitta någon parkeringsplats där.

Vi valde att paddla motsols och när man har rundat den norra udden kommer då fram till Drottningholm.

Det var som sagt väldigt mycket folk i rörelse. Unga pojkar på jetski, motorbåtar och segelbåtar. Vi mötte även en och annan paddlare och det var förstås trevligt. En kille, som jag förmodar var tävlingspaddlare, gav oss tips på vilken vinkel som var bäst på paddelns blad. Jag känner dock fortfarande att jag vill ha mina blad raka, men kanske ändrar jag när min teknik har blivit bättre.

Kärsön ligger nära stan och det är hyfsat enkelt att ta sig dit, om man väljer en dag då inte alla andra också vill åka dit. Det är fint men räkna med att få handskas med en hel del svallvågor. Min kajak är dock enormt stabil så det var nästan bara roligt när det kom lite vågor. Välj om möjligt att starta vid Brostugan men om du har bil så tänk på att de stänger den parkeringen med en bom när kaféet stänger. På sommaren tror jag dock de har öppet till kl. 22. 

Postat 2020-06-28 10:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Premiär med "nya" kajaken Placerad på karta

Äntligen var det dags för premiärtur med min nyköpta kajak! Det blev sjön Orlången i södra Stockholm med start vid Sundby gård. Där går det att parkera gratis i tre timmar vilket passade perfekt. Det finns även en annan parkering där man i vanliga fall får stå åtta timmar gratis men den är avstängd på grund av nedskräpning. Jag tycker det är jättetråkigt att folk bara slänger sitt skräp i naturen. När jag vandrar i skogen brukar jag ha med en soppåse och ett par handskar så att jag kan ta med mig skräp som jag hittar. Det kanske är lika bra att ha med en soppåse när jag paddlar också? Hur gör ni paddlare som är mer erfarna?


Förberedelser
Nu var det dags att pumpa upp kajaken. Det gick häpnadsväckande snabbt, tack vare den stora dubbelverkande pumpen. Jag kan varmt rekommendera en sådan! När det var dags att bära ner kajaken till vattnet kände jag hur "tung" den var. 25 kg är kanske inte så mycket för en vanlig kajak men jag blev förvånad över att den ändå vägde så mycket. Lyckligtvis hade jag lyckats övertala en vän att följa med mig så det gick bra att gå de ca 200 metrarna ner till vattnet.


Kajaken är väldigt stabil så det var inga problem att kliva i och sedan var det bara att paddla iväg. Vilken fantastik känsla att bara glida över vattnet! Eftersom det var ganska sent på kvällen tog vi bara en kort tur på ca. 2,5 km men det kommer garanterat att bli fler tillfällen. Upplevelsen var helt underbar!


Erfarenheter
För dig som funderar på att skaffa en uppblåsbar kajak så har jag summerat mina inledande reflektioner.
AdvancedElements Convertible är en ganska tung kajak. Ska du vandra lite längre sträckor kanske du ska titta på en annan modell eller i vart fall investera i deras ryggsäck. Som standard ingår bara en stor duffel. Jag kommer troligtvis inte vandra med kajaken men nu gick jag och köpte en kajakvagn så att jag kan dra kajaken (om marken är hyfsat plan).
Jag snålade lite när jag köpte paddlar och även om de fungerar så rekommenderar jag att man satsar på lite bättre kvalitet. Det var inte förrän jag började paddla som jag insåg att paddlarna saknade droppskydd!? Sådana går såklart att köpa i efterhand men ändå lite förvånande att det inte ingick. Jag valde delbara paddlar eftersom jag har en ganska liten bil. Skarvarna visade sig vara väldigt vassa och de repade inredningen på min bil (nu är jag extremt petig). Vidare kunde man ha önskat att skarvarna vore "tätade" eller något för skarven är inte helt stum. Jag tänker att men helt enkelt får vad man betalat för...
Efter paddlingen var kajaken blöt (såklart) men även lerig. Nästa gång tänker jag ta med en handduk så att jag kan torka av den innan jag stoppar in den i bilen. Jag har även funderat på att skaffa takräcke och kanske ha kajaken på taket på bilen. Ni som också har en uppblåsbar kajak, hur transporterar ni den?

Postat 2020-06-22 10:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min första kajak

Min första kajak

Jag hade aldrig paddlat kajak förut men bestämde mig för att gå en prova-på-kurs. Jag tyckte ärligt talat att det var lite läskigt i början (balansen) men ganska snabbt kände jag mig lite tryggare. Direkt efter kursen kom en kajakbutik och demonstrerade uppblåsbara kajaker. Dessa var mycket stabilare än kajken jag hade under kursen. Jag har inte så mycket lagringsutrymme eftersom jag bor i lägenhet så en uppblåsbar kajak kändes som ett smart alternativ. Dessutom lockades jag av möjligheten att "bygga om" kajaken från singel till tandem.

Jag började skanna marknaden och hittade en en uppblåsbar AdvancedFrame Convertible på Blocket för ungefär halva nypriset. Den var solblekt och ganska smutsig men jag slog till. Det följde med en fotpump och ett par trasiga paddlar så jag gick och köpte en ny handpump (med tryckmätare) samt ett par nya paddlar.

Intryck från min premiärtur kommer i nästa blogginlägg.

Postat 2020-06-21 15:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in

Tips!