Bloggar > Wanchais blogg > Premiär med "nya" kajaken

Wanchais blogg

Landskapsfotografi

Premiär med "nya" kajaken

Äntligen var det dags för premiärtur med min nyköpta kajak! Det blev sjön Orlången i södra Stockholm med start vid Sundby gård. Där går det att parkera gratis i tre timmar vilket passade perfekt. Det finns även en annan parkering där man i vanliga fall får stå åtta timmar gratis men den är avstängd på grund av nedskräpning. Jag tycker det är jättetråkigt att folk bara slänger sitt skräp i naturen. När jag vandrar i skogen brukar jag ha med en soppåse och ett par handskar så att jag kan ta med mig skräp som jag hittar. Det kanske är lika bra att ha med en soppåse när jag paddlar också? Hur gör ni paddlare som är mer erfarna?


Förberedelser
Nu var det dags att pumpa upp kajaken. Det gick häpnadsväckande snabbt, tack vare den stora dubbelverkande pumpen. Jag kan varmt rekommendera en sådan! När det var dags att bära ner kajaken till vattnet kände jag hur "tung" den var. 25 kg är kanske inte så mycket för en vanlig kajak men jag blev förvånad över att den ändå vägde så mycket. Lyckligtvis hade jag lyckats övertala en vän att följa med mig så det gick bra att gå de ca 200 metrarna ner till vattnet.


Kajaken är väldigt stabil så det var inga problem att kliva i och sedan var det bara att paddla iväg. Vilken fantastik känsla att bara glida över vattnet! Eftersom det var ganska sent på kvällen tog vi bara en kort tur på ca. 2,5 km men det kommer garanterat att bli fler tillfällen. Upplevelsen var helt underbar!


Erfarenheter
För dig som funderar på att skaffa en uppblåsbar kajak så har jag summerat mina inledande reflektioner.
AdvancedElements Convertible är en ganska tung kajak. Ska du vandra lite längre sträckor kanske du ska titta på en annan modell eller i vart fall investera i deras ryggsäck. Som standard ingår bara en stor duffel. Jag kommer troligtvis inte vandra med kajaken men nu gick jag och köpte en kajakvagn så att jag kan dra kajaken (om marken är hyfsat plan).
Jag snålade lite när jag köpte paddlar och även om de fungerar så rekommenderar jag att man satsar på lite bättre kvalitet. Det var inte förrän jag började paddla som jag insåg att paddlarna saknade droppskydd!? Sådana går såklart att köpa i efterhand men ändå lite förvånande att det inte ingick. Jag valde delbara paddlar eftersom jag har en ganska liten bil. Skarvarna visade sig vara väldigt vassa och de repade inredningen på min bil (nu är jag extremt petig). Vidare kunde man ha önskat att skarvarna vore "tätade" eller något för skarven är inte helt stum. Jag tänker att men helt enkelt får vad man betalat för...
Efter paddlingen var kajaken blöt (såklart) men även lerig. Nästa gång tänker jag ta med en handduk så att jag kan torka av den innan jag stoppar in den i bilen. Jag har även funderat på att skaffa takräcke och kanske ha kajaken på taket på bilen. Ni som också har en uppblåsbar kajak, hur transporterar ni den?

Inlagt 2020-06-22 10:10 | Läst 2607 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar