Bloggar > sejjos blogg

sejjos blogg

Långtur i Gagnefsskogarna

Jag har till dagens tur skrivit ut några kartor med vandringsleder i Gagnefs Kommun. Vandringen börjar vid fäboden Stockgropen, behövde faktiskt en karta för att hitta dit med bilen också. Jag går leden mot den gamla fäboden Prästbodarna där jag sedan fortsätter till Tryssjön och Tryssjöbodarna.

Tryssjöbodarna.

När jag ändå är här så måste jag ju bara ta mig upp på Tryssjöberget och bestiga Gagnefs kommuns högsta punkt Tryssklack.

Tryssklack. 493,5 m.ö.h. Det blev extra 2 kilometer fram och åter hit upp men nu har jag ju iallafall varit här och utsikten härifrån var fin så det var värt besväret.

Utsikt från Tryssjöberget.

Ännu en utsiktsbild från Tryssjöberget, sjön som syns är Tryssjön. Jag går ner tillbaka till Tryssjöbodarna och tar leden mot Backbodarna.

Trollsjön. En liten sjö som passeras av leden mot Backbodarna. Leden kommer ut på en skogsväg som tar mig dom sista kilometrarna ner till Backbodarna.

Backbodarna. Här tar jag leden mot prästbodarna som också är en del av vandringsleden Europaled 1 som i den svenska delen går från Varberg till Grövelsjön. Europaled 1 går också genom min hemkommun Smedjebackens kommun den biten av leden går från Björsjö till Långsjön (rastplats mellan Ludvika och Borlänge rv.50) Det avsnittet av Europaled 1 måste jag naturligtvis vandra, det stryker ju nästan förbi mitt hus (2km.) jag får återkomma med det när det väl blivit gjort.

Backbodarna. Idyllisk väg vid Backbodarna. Jag fortsätter denna lättvandrade och fina led som först tar mig till Lilla Fjästjärn därifrån är det några kilometer skogsbilväg tillbaka till Stockgropen där jag startade.

Lilla Fjästjärn.

Postat 2014-09-28 10:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gyllbergen fjärde delen

Så var det då äntligen dags för ytterligare en vandring i  Gyllbergsterrängen. Jag startar åter vid sjön Stora Spånsan som jag gjorde vid den senaste turen (tredje delen). Den här turen håller sig utanför själva naturreservatet men ligger ändå i direkt anslutning till detta. Man hade ju hotat med att det var slutet på perioden med det fina vädret så jag blev tvungen att ta ledigt från jobbet på fredagen och ge mig i väg till Gyllbergen.

Stora Spånsan. Det är tidig fredag morgon och dimman ligger tät.

Lilla Spånsan, en liten tjärn. Det har varit kallt i natt och frosten ligger fortfarande kvar. Jag går vidare mot fäboden Stockgropen, leden går mestadels på skogsväg så det går lätt och fint. Det är samma led som jag gick tredje delen men vid Stockgropen så viker jag av på för mig nya marker.

Stockgropen. Jag går vidare på leden mot Södra Tansbodarna.

Bladtjärnsmyran. Strax innan Södra Tansbodarna kommer jag fram till denna myr, dimman ligger kvar och det enda som fattas i bilden vore en älg eller nåt,men man kan ju inte få allt.

Södra Tansbodarna. På det här stället skulle de inte göra ont att ha en sommarstuga! Det ligger högt och har en vidunderlig utsikt åt flera håll.

Tansen. Sjön ligger spegeblank. Jag ser på höjdkurvorna på kartan att de kommande 3 kilometrarna till Älgtorpet bjuder på en hel del uppförsbacke. Solen värmer en del så det blir svettigt ett tag.

Älgtorpet. Nu är det bara 1,5 kilometer kvar till huvudmålet som är Predikstolen.

 

Ett vindskydd i anslutning till Predikstolen, kan nog tänka mig att många har övernattnat här för att få höra vagarnas ylningar om nätterna.

Fantastisk utsikt från Predikstolen.

Så här ser klippformationen ut som av förståeliga själ blivit kallad Predikstolen.

För att få en uppfattning om hur högt stupet är tog jag denna bild. Ja och sen för att komma tillbaka till Stora Spånsan där jag startade 4 timmar tidigare så fanns det inget annat alternativ än att vandra exakt samma väg tillbaka, lite tråkigt men jag hade ju iallafall tur med vädret.

Stora Spånsan. Tillbaka igen, dimman har lättat, jag är lite mör efter 8 timmars vandring men jag kommer tillbaka igen för området är stort och det finns mer att utforska.

 

Postat 2014-09-22 22:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in

Tips!