Bloggar > sejjos blogg

sejjos blogg

Januarivandring i Gyllbergen Placerad på karta

Snöbristen gör att årets första vandring får göras istället för att som "normalt" åka omkring i meterdjup snö i Gyllbergen. Jag var tidig som vanligt men den här dagen så stod det redan två andra redo att ge sig ut när jag kom. Det hade ju varit kallt åtminstone ett tag så det gick skapligt bra att gå på tjälen efter skidlederna.

När jag nästan kommit fram till Stora Älgsjön så kan man se resterna efter de ynka skidspår som under en alltför kort tid funnits.

Dagen gryr vid Långälgsjön som jag passerar över via den spegelblanka isen, fortsätter sedan till Dragsjön. terrängen är inte lika framkomlig hela vägen som den här bilden visar. I lite tätare skog så får jag pulsa, men bara i dryga decimetern med snö.

Efter Dragsjön så krånglar jag mig igenom "Dragbergsskåran" som är en förkastningsspricka i berget och är ca. 400 meter lång.

Jätteistappar hänger längs den lodräta klippväggen, jag pulsar vidare och kommer fram på en stor mosse. Där följer jag " Boströmleden " en skidled som tar mig till prästbodarna.

Så här såg början av leden ut, men det var bara dessa femtio meter, resten av den 5 kilometer långa leden fick jag pulsa mig igenom, förutom några små tjärnar som jag kunde passera via isen.

En av de tjärnar som jag passerade utmed leden.

Kommer efter ett tag fram till prästbodarna, fortsätter att pulsa tillbaka mot Dragsjön igen.

Vargspår.

Nån kilometer innan Dragsjön så har ett antal vargar korsat leden jag går på, av spåren att döma så var det nog minst tre vargar. Kul att se att dom fortfarande finns kvar i området.

Dragsjön.

Härifrån var det slutpulsat i snön, bara att ta sig över sjön och sedan den tre kilometer långa snöfria vägen tillbaka till bilen.

I ett av vindskydden i norra ändan av Dragsjön sätter jag mig något utmattad ner av allt pulsande och intar den lilla kaffeskvätt som återstår.

Postat 2015-01-06 18:56 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jätturn Placerad på karta

Har för dagen bestämt mig för en tur till Jätturn, ett naturreservat i Smedjebackens kommun. Jätturn är en liten sjö djupt ner i en ravin med lodräta bergsväggar delvis bestående av urkalksten. I denna finns en grotta som har urholkats genom vittring av kalkstenen.

Jag startar vid Schisshyttan där ju också smeleden passerar. Smeleden som går från Björsjö till rv. 50 mellan Ludvika och Borlänge är 57km. lång och ingår Europaled 1. Det är tur jag har en karta för här finns inga vandringsskyltar från varken det ena eller det andra. Det är i princip bara vandring efter vägar hela biten till Jätturn ( 6,5 km. ).

Nydammen. Kommer efter några kilometers vandring till en liten tjärn där jag ofrivilligt skrämmer upp ett svanpar som flyger iväg.

Nedra Smitturn. Går nån kilometer till och passerar den här lilla tjärnen, dimman ligger fortfarande tät men ger en skön stämning.

Övra Smitturn. Ytterligare en liten tjärn strax innan jag kommer fram till Jätturn. Där så poppar det minsann upp några vandringsskyltar, jag följer Jättunrundan som går runt hela sjön.

Jätturvallen. En gammal boplats som stått obebodd sedan slutet på 1800 talet men man kan se lämningar från gamla byggnader.

På det brantaste stället utmed Jätturnrundan så finns det ordnat med denna till synes nygjorda trappa.

Spångar på blöta partier finns också så jag får nog säga att hela Jätturnrundan runt sjön är riktigt fin att gå.

Framme vid den iordninggjorda rastplatsen med kolarkoja, vedlager, bänkar och grill. Det finn här också två ekor som man kan ro ut i sjön med och naturligtvis åka in i den några meter djupa grotta som finns i berget.

 

Jätturn som sjön heter med sin berömda grotta. Jag hoppar naturligtvis i en av ekorna och ror ut mot grottan.

Grottan på lite närmare håll.

Bild tagen inifrån grottan det är precis så att ekan får plats djupare är den inte. Det finns massor med ristningar på väggarna inne i grottan de äldsta är från sent 1600 tal. Ett hål i grottans tak som vattnet runnit genom och som förmodligen holkat ut grottan, men det ska också ha brutits kalk här en gång i tiden.

Jag tar en tur runt sjön med ekan och visar här hur brant det stupar ner mot sjön.

Jätturn. Efter båtturen på sjön så fortsätter jag på Jätturnrundan som tar mig runt sjön och med denna bild så lämnar jag Jätturn för den här gången.

Trolltjärnen. Jag viker av lite på tillbakavägen och kommer förbi den här halvt uttorkade tjärn.

Ser på kartan att det finns en tjärn Bergstjärnen inte så långt från vägen jag går på tillbaka. Blir nyfiken och går dit, det visar sig att det är en fisketjärn. Det är inristat på väggarna i vindskyddet hur stora och många fiskar besökarna fått.

Bergstjärnen.

Höst. Vandringen är slut för den här dagen. Jag kommer att besöka fler sevärdheter i Smedjebackens kommun som jag får återkomma med här senare. Det får kanske bli ett slags projekt att visa vad som är värt att besöka i sin närhet.

Postat 2014-10-05 11:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Långtur i Gagnefsskogarna

Jag har till dagens tur skrivit ut några kartor med vandringsleder i Gagnefs Kommun. Vandringen börjar vid fäboden Stockgropen, behövde faktiskt en karta för att hitta dit med bilen också. Jag går leden mot den gamla fäboden Prästbodarna där jag sedan fortsätter till Tryssjön och Tryssjöbodarna.

Tryssjöbodarna.

När jag ändå är här så måste jag ju bara ta mig upp på Tryssjöberget och bestiga Gagnefs kommuns högsta punkt Tryssklack.

Tryssklack. 493,5 m.ö.h. Det blev extra 2 kilometer fram och åter hit upp men nu har jag ju iallafall varit här och utsikten härifrån var fin så det var värt besväret.

Utsikt från Tryssjöberget.

Ännu en utsiktsbild från Tryssjöberget, sjön som syns är Tryssjön. Jag går ner tillbaka till Tryssjöbodarna och tar leden mot Backbodarna.

Trollsjön. En liten sjö som passeras av leden mot Backbodarna. Leden kommer ut på en skogsväg som tar mig dom sista kilometrarna ner till Backbodarna.

Backbodarna. Här tar jag leden mot prästbodarna som också är en del av vandringsleden Europaled 1 som i den svenska delen går från Varberg till Grövelsjön. Europaled 1 går också genom min hemkommun Smedjebackens kommun den biten av leden går från Björsjö till Långsjön (rastplats mellan Ludvika och Borlänge rv.50) Det avsnittet av Europaled 1 måste jag naturligtvis vandra, det stryker ju nästan förbi mitt hus (2km.) jag får återkomma med det när det väl blivit gjort.

Backbodarna. Idyllisk väg vid Backbodarna. Jag fortsätter denna lättvandrade och fina led som först tar mig till Lilla Fjästjärn därifrån är det några kilometer skogsbilväg tillbaka till Stockgropen där jag startade.

Lilla Fjästjärn.

Postat 2014-09-28 10:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gyllbergen fjärde delen

Så var det då äntligen dags för ytterligare en vandring i  Gyllbergsterrängen. Jag startar åter vid sjön Stora Spånsan som jag gjorde vid den senaste turen (tredje delen). Den här turen håller sig utanför själva naturreservatet men ligger ändå i direkt anslutning till detta. Man hade ju hotat med att det var slutet på perioden med det fina vädret så jag blev tvungen att ta ledigt från jobbet på fredagen och ge mig i väg till Gyllbergen.

Stora Spånsan. Det är tidig fredag morgon och dimman ligger tät.

Lilla Spånsan, en liten tjärn. Det har varit kallt i natt och frosten ligger fortfarande kvar. Jag går vidare mot fäboden Stockgropen, leden går mestadels på skogsväg så det går lätt och fint. Det är samma led som jag gick tredje delen men vid Stockgropen så viker jag av på för mig nya marker.

Stockgropen. Jag går vidare på leden mot Södra Tansbodarna.

Bladtjärnsmyran. Strax innan Södra Tansbodarna kommer jag fram till denna myr, dimman ligger kvar och det enda som fattas i bilden vore en älg eller nåt,men man kan ju inte få allt.

Södra Tansbodarna. På det här stället skulle de inte göra ont att ha en sommarstuga! Det ligger högt och har en vidunderlig utsikt åt flera håll.

Tansen. Sjön ligger spegeblank. Jag ser på höjdkurvorna på kartan att de kommande 3 kilometrarna till Älgtorpet bjuder på en hel del uppförsbacke. Solen värmer en del så det blir svettigt ett tag.

Älgtorpet. Nu är det bara 1,5 kilometer kvar till huvudmålet som är Predikstolen.

 

Ett vindskydd i anslutning till Predikstolen, kan nog tänka mig att många har övernattnat här för att få höra vagarnas ylningar om nätterna.

Fantastisk utsikt från Predikstolen.

Så här ser klippformationen ut som av förståeliga själ blivit kallad Predikstolen.

För att få en uppfattning om hur högt stupet är tog jag denna bild. Ja och sen för att komma tillbaka till Stora Spånsan där jag startade 4 timmar tidigare så fanns det inget annat alternativ än att vandra exakt samma väg tillbaka, lite tråkigt men jag hade ju iallafall tur med vädret.

Stora Spånsan. Tillbaka igen, dimman har lättat, jag är lite mör efter 8 timmars vandring men jag kommer tillbaka igen för området är stort och det finns mer att utforska.

 

Postat 2014-09-22 22:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gyllbergen tredje delen Placerad på karta

Det är trettondagen 2014 och jag går raka vägen in i pannrummet för att se om mina kängor har torkat sen vandringen i lördags, jodå det hade dom.... njaa nästan iallafall, åtminstonde tillräckligt för att jag skulle kränga på mig dom och bege mig till Gyllbergen igen. Det var ju sista dagen på den långa jul och nyårsledigheten så det gällde att ta tillfället i akt, nästa helg är jag upptagen med annat och helgen därpå så hoppas jag att det INTE är möjligt att vandra där p.g.a. den dryga halvmeter snö som ligger i terrängen..... men hur det blir med det får vi bara vänta och se!

I dag startar jag min vandring vid sjön Stora Spånsan. Med hjälp av denna karta kan man följa och se hur jag har vandrat.

Så här såg Sjön ut på morgonen, som synes så hade det här natten också kommit en del nysnö och diset och dimman ligger alltjämt tät över Gyllbergen.

Här börjar leden direkt vid parkeringen som jag tänkt följa till Bergslagsplan.

Leden slingrar sig in i skogen och är förhållande vis torr och lättvandrad. Kommer snart upp på en väg och följer den mot Bergslagsplan.

Skidleden som här korsar vägen går till Stockgropen dit ska också jag men fortsätter framåt på vägen.

Här efter vägen var det lättvandrat. Trots den perfekta nysnön så ser jag inga färska spår. Jag vandrar vidare efter vägen och kommer till slut fram till Bergslagsplan som enligt kartan ska vara en sommarparkering och då kan man alltså åka bil ända dit och slippa den här "transportsträckan". Bestämmer mig för att ta leden upp till Bergslagsstugan och sedan vända tillbaka till Bergslagsplan och vidare till Stockgropen.

Hit, framme vid Bergslagsstugan har det varit mycket uppför, ser ut på kartan att jag har tagit 100 höjdmeter på kanske 2 kilometers vandring. Leden var ändå skapligt torr så jag är fortfarande torr om fötterna. Nu vänder jag alltså och tar leden ner till Bergslagsplan igen och det går riktigt lätt nerför.

Lite information om Bergslagsstugan som får tala för sig själv.

Jag tar skidleden från Bergslagsplan som går mot stockgropen, kommer här till ett blött ställe så jag måste ta en liten omväg i skogen.

Leden går här jämsides med en lite alltför strid bäck för årstiden.

Leden kommer fram till en skogsväg där det inte bara ligger nysnö utan också en del gammal snö. Jag hoppar av skidleden och följer vägen istället. Den leder mig till Stor Olles som är en gammal bondgård.

Stor Olles gård.

Ett jätteträd som står här vid Stor Olles.

Här finns också uppvuxen planterad skog i snörräta rader.

Hittar också en gammal motorhuv som ligger och skräpar i naturen. Följer leden härifrån som går till Stockgropen.

Man kan skönja Stockgropen i slutet av vägen.

Lite information om stockgropen.

Det är inte mycket som syns av Stockgropens alla stugor i diset och dimman

Här vid Stockgropen har jag satt mig på brunnslocket för att ta mig en välbehövlig fikapaus. Är nu framme vid slutmålet för dagen och det är bara att vända och ta samma väg tillbaka till Stora Spånsan där jag utgick ifrån. Visserligen fortsätter leden till både Prästbodarna och Dragberget härifrån men det blir ju mörkt snart... Man kan också ta en led till Södra Tansbodarna härifrån men det blir nåt jag får prova nån annan gång.

 

Lite mera information att läsa om Stockgropen innan jag lämnar platsen.

Vilken tur att det finns de som lägger ut broar och spångar som här när jag ska ta mig över Stockgropsån!

Är tillbaka vid Stor Olles och får se en massa trofeer uppspikade på ladugårdväggen, verkar som om nån sysslar med jakt här...

Det är lungt och stilla och som synes lång väg att gå men jag bara stortrivs.

Kommer fram till den här skylten efter vägen tillbaka, blir nyfiken och går och tittar men det är inte nåt annat än en lång myr. Det enda intressanta jag ser är ett nytrampat älgspår i snön.

När jag kommer tillbaka där skidleden korsar vägen så går jag in bara 50 meter efter den för att visa att det finns ett vindskydd där vid sjön Lilla Spånsan.

Lilla Spånsan, kanske inte mycket till sjö. Kan nog klacificeras som Tjärn tror jag.

Är nu tillbaka på parkeringen vid Stora Spånsan. Tredje delen är avslutad men det finns mer så det får nog bli nån ytterligare tur, när det nu kan bli av.

Fortsättning följer......

Postat 2014-01-06 17:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Logga in

Tips!