Bloggar > sejjos blogg

sejjos blogg

OS i Sotji Vs Gyllbergen Placerad på karta

Det är längdåkning från OS på TV som jag väldigt gärna ser på. Jag har också sett rapporter om att det är full vinter i Gyllbergen. Jag resonerar så här med mig själv: Skidåkningen från OS kan jag ju se senare på reprisen men det finns ingen repris från Gyllbergen att titta på. Det blir alltså en tur i Gyllbergen trots att vädret hemma i Smedjebacken ser mer ut som om det vore en dag i slutet på April.

Efter ett par kilometers åkning så ser det ut så här i terängen, rapporten om full vinter i Gyllbergen ser ut att stämma.

Här uppe på högsta punkten i Gyllbergen (497m.) råder verkligen full vinter. Det pågår en kamp mellan Kung Bore och Gumman Tö i området, den senare tar allt mer mark och tar sig högre upp i terrängen. Hoppas verkligen att kylan kommer åter så ordningen blir återställd, jag vill ha det här kvar ett tag till!

Snön ligger tung på fur och gran.

Mera vinter.

Motvilligt så måste jag åka vidare och ta mig tillbaka igen på mina bakhala skidor. Nog är det ganska fantastiskt att det kan vara sådana här förhållanden bara 15 km. från Borlänge där smältvattnet forsar fram på gatorna.

Postat 2014-02-08 14:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skidtur i Gyllbergen Placerad på karta

Så var det då dags för första skidturen i Gyllbergen den här vintern. Hade läst att det var 35cm. snö i Gyllbergen men inte så mycket spår som var dragna. Jag var beredd på att det skulle bli en hel del spårande av mig själv om jag skulle komma dit jag ville. Jag startar turen på vägen mot Dragsjön som var spårad, även skidspåret till Stora Älgsjön och vidare förbi Långälgsjön var spårad så jag följer den dit. Men härifrån till Prästbodarna 4km. fick jag spåra själv.

Som synes går min färd genom ospårad terräng, det går tungt och trögt i den 35 cm. djupa lössnön.

Här vid målet för dagen, Prästbodarna är jag duktigt trött efter pulsandet med skidorna i 4km. jag blir sugen att gå in i kojan och bara slänga mig på britsen... men det är bara att bita ihop och vända tillbaka.

På vägen tillbaka från Prästbodarna går det märkbart lättare att ta sig fram i mina egna gjorda spår.

Och vänder jag mig bakåt så ser spåret riktigt hyfsat ut, får det frysa ihop till i morgon så går det nog riktigt skapligt att åka här.

Jag ser ett gammalt översnöat spår som viker av från skidleden och går över en mosse, jag bli förstås nyfiken och följer det.

Spåret kommer snart ut på skidleden igen. Jag tar mig ner till Dragsjön där jag pustar ut ett tag innan färden tillbaka till Gyllfäbodarna där jag möter massor med skidåkare och på parkeringen stå kanske hundratalet med bilar så det är ett populärt friluftsställe. Har jag krafter kvar så kanske det blir en tur i morgon igen.

Postat 2014-01-25 15:54 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera