Vill med min sida och blogg visa att även funktionshindrade vill och kan ta sig ut i vildmarken.
I samarbete med:

Intresserad av camping och vildmarksturer. Brukar bli några stycken längre turer per år som jag gör tillsammans med min hund. Eftersom jag själv sitter i rullstol så är alla turer genomförbara för folk med rullstol, Intresserade kan höra av sig till mig via min hemsida om man vill följa med. Alla är välkomna, oavsett handikapp eller inte.

Användarnamn: Andersgustav

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Navigering, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Lövhagen med omnejd

Om tre dagar vänder det, då har vi kommit till årets mörkaste dygn, sedan blir det bara ljusare och ljusare. Hade det funnits snö på marken hade det inte varit så mörkt som det är nu, men då hade det o andra sidan varit svårare att ta sig fram med rullstol och då hade vi ju missat lördagens fantastiska tur.

Eftersom solen går ner redan vid tre-tiden på eftermiddagen så gäller det att vara någorlunda morgonpigg. Gick upp tidigt på morgonen för att göra mig i ordning och rasta Iris och med tidigt så menar jag ca 07.00, tidigt för att vara på en lördag, men hellre komma iväg tidigt än komma hem sent. Tråkigt nog är det för långt för Iris att gå, men om någon månad eller två kan jag börja lite smått, ska bli riktigt skönt. Jag vet att jag skrivit det tidigare, men jag tycker verkligen det. Det har snart gått ett år sedan vi fick ta bort Ymer, saknaden av honom och längtan av att ha en fyrbent svansviftande vän vid min sida är väldigt stor.

Träffade som vanligt min ständige följeslagare och vän Calle nere vid Stockholm södra, därifrån tog vi pendeln ner till Nynäshamn, en resa på lite mer än 1 timme, tur att man har trevligt sällskap efter vägen.

När vi kom ner åkte vi igenom fiskehamnen med alla dess bodar, som för säsongen var igenbommade, i alla fall såg det ut som det. Efter en stund kom vi fram till en cykelväg som vi fortsatte bort mot Trehörningsviken, efter en brant uppförsbacke svängde vi vänster och åkte genom ett villaområde för att en stund senare komma till ytterligare en hamn och Nynäshamns segelsällskap, nu började klättringen. Jag var här med Ymer för några år sedan, på vintern, men som sagt så var det några år sedan så jag hade inte riktig koll på vad som väntade oss, mer än ett antal backar, ett vackert landskap och en fantastisk utsikt över Gårdsfjärden och det öppna havet.

Vid ett ställe fick vi för oss att vika av från den fina asfalterade vägen, ner mot vattnet för att ta lite fina kort men innan så tittade vi oss omkring för att se vart man sen kunde ta sig upp till vägen igen, för det var ganska brant, sedan hade det regnat en del, så marken var ganska lös. Vi såg ett eventuellt ställe som vi kanske kunde ta oss upp mot, så vi åkte ner, fram med kameran får att ta några bilder för att sedan ta oss upp, men det var mycket svårare än vad vi trodde, men som tur var så kom det en som hjälpte oss den sista biten, tack för det du okända hjälte.

Vägen som vi åkte på var som sagt asfalterad så det var inga problem att ta sig fram, trots alla backar, det som gjorde att det tog sådan tid var att det var så otroligt vackert. Här kommer ett litet axplock på de bilder som jag tog efter vägen.

Efter vägen såg vi att man hade byggt rastplatser med toaletter, tre totalt mellan båtsällskapet och Lövhagen varav en av toaletterna vid varje plats var anpassad för människor i rullstol, riktigt kul och se att man tänkt till lite extra.

Några kilometer söderut ligger Lövhagen, ett vandrarhem, café och stuguthyrning. Vet inte hur det är med tillgängligheten här, men efter att ha tittat på bilderna på deras hemsida, så verkar det inte vara så anpassat där, men man kan ju alltid ringa och kolla. Vandrarhemmet är öppet året om, caféet däremot har lite andra tider, december är det helt stängt, mitt tips är att kolla på hemsidan eller ringa.

Vid vandrarhemmet fortsatte vi en bredare stig in i skogen, nu blev det genast lite jobbigare, men vi hade inte så långt kvar. Vid en t-korsning svängde vi vänster, ganska snart upptäckte vi att vi skulle svängt höger i stället för att komma till dagens slutmål, Knappelskär, men i stället så kom vi ner till vattnet och till en stor brygga, vi stannade till  för att ta en välförtjänt fika och spara Knappelskär till våren i stället.

Den här turen kan jag varmt rekommendera, den är lätt att ta sig fram på med rullstol, dock några ganska branta backar, sedan är den ganska trafikerad, men håller man sig efter kanten och tar det lugnt så är det här en riktigt njutbar promenad.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Vattgruvsmossen, en del av Sörmlandsleden

För några år sedan hade mina svärföräldrar ett sommarställe utanför Gnesta, vid en sjö som heter Båven, ett underbart ställe, och på vägen dit åkte man igenom Järna, en lite småstadsidyll i den Sörmländska idyllen. När man passerat Järna åker man förbi en skylt där det står Naturreservat, reservatet har givetvis ett namn och det är Vattgruvsmossens naturreservat, som sagt så har jag bara åkt förbi ett antal gånger, men nu var det äntligen dags att besöka platsen och som sällskap hade jag med mig min hund Iris.

Bor man som jag på söder, är det en ganska lång resväg dit, först pendeln från Stockholm södra till Södertälje hamn, där får man byta till tåget mot Gnesta för att hoppa av tåget två stationer bort, i Järna.

Djupdalens mäktiga skogar

Snart är det slut på det här året, då brukar det vara brukligt med en sammanfattning av året som gått. När vi släppte lös hemsidan www.skogstur.info för allmänheten satt jag och min gode vän Calle och funderade på vilka turer vi skulle skriva om och det var inte helt lätt. Turerna har varit många, den längsta var helt klart den när vi åkte mellan Nynäshamn och Bålsta som vi gjorde första veckan i juni i år, 14 mil på rullstol blev det, men den har vi pratat om så mycket så den vet många av er redan om, så jag tänkte berätta om en annan tur som jag själv gjorde när jag var i Värmland i somras och besökte min familj i Munkfors som ligger mitt i Värmland, utmed Klarälven.

Det är inte helt lätt att välja vart man ska köra, för det är så otroligt vackert överallt så man vill vara på alla ställen samtidigt, men det går ju inte så då måste man ju välja så det fick bli ett område som jag varit tidigare, Djupdalen.

Mot Tornberget

Varje år inträffar ett event som är minst lika kul som julafton, nämligen Vildmarksmässan. För den som inte varit där än så kan jag berätta att det är en mässa för friluftsnördar, den ena mer extrem än den andra, men så finns det de som bara är intresserade av att se vad som finns och för att träffa folk, jag tillhör en blandning, lite nördig, men ändå normal, i alla fall om ni frågar mig.

På mässan träffade jag två personer som jag följt på Facebook under några år, Thomas och Helena Traneving, två personer som jag har som förebilder och som jag beundrar väldigt mycket, gå in på deras sida så kanske ni förstår varför, Traneving. De har i sin tur följt mig och läst att jag förra året hade försökt mig på att besöka länets högsta berg, Tornberget med sina imponerande 111 meter över havet. Tyvärr lyckades inte det, jag och Ymer kämpade oss fram tills vi kom till en alltför brant uppförsbacke med stora rötter och stenar på stigen, omöjligt med andra ord att ta sig fram med rullstol. De frågade helt enkelt om jag var intresserad av ett nytt försök, fastän med deras hjälp den här gången. Det var som ljuv musik i mina öron så jag sa ja direkt.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.