Bloggar > Från Nord till Syd

Från Nord till Syd

Denna blogg handlar om motivation och en vandring från Treriksröset till Smygehuk.

En månad, många prob... utmaningar

Så har jag då äntligen tid att skriva något för utsidan, annars bloggar jag dagligen på www.nordtillsyd.se

Det har varit en tuff månad och till slut så gav kroppen upp och blev sjuk. Efter att ha stött på problem redan vid försöken att nå treriksröset så har de fortsatt.  Efter att ha försökt nå röset två gånger, varav den ena gången med snöskor på fötterna, men fått vända, började jag förstå att det är "omöjligt" just nu. Tankar om att invänta annorlunda väder till att bara skita i det rusade genom mitt huvud. Sedan började jag rationalisera, dvs jag började intala mig själv att det faktiskt var bra att jag inte nådde röset, då skulle jag behöva ännu mer motivation för att vandra till Smygehuk. När jag insåg att jag började rättfärdiga ett misslyckande så blev jag förbannad och sa till mig själv, -Jag ska nå treriksröset på ett eller annat sätt men jag vet inte hur just nu. Dagen efter kom jag dit genom att spänna skidor på fötterna och "skida" över sjön, om man nu kan kalla det att skida när man vadar genom 20 cm snösörja. Vad hade hänt? Jag kom till Kilpisjärvi med värmen. En meter snö och 16 grader varmt är ingen bra kombination om man ska ta sig fram.

Sedan började vandringen och jag tror jag knäckte mina fötter redan dag två. Rejäla kängor i all ära men de funkar inte att vandra asfalt med. Jag är egentligen en van vandrare som vandrat längre än de flesta de senaste åren. Men den utrustning som jag provade ut innan expeditionsstart  nere i Skåne vill jag nästan ha ogjord. Jag halkade in på ett äventyrarspår och därför blev det prylar gjorda för äventyr, dvs fjällturer. Jag borde egentligen fattat att min vandring kräver något helt annat. När man går längs vägar är man inte på något vis betjänt av grova hållbara grejer, byxor med dubbelt tyg i baken osv. Vad man behöver är lätta luftiga kläder, bra skor och lätt packning. Egentligen så långt från vildmarkshållet som det bara går. (nu kommer säkert någon att opponera sig, då det även går att vildmarka med fjäderlätt packning)  Egentligen visste jag om detta, efter mina vandringar på pilgrimsleden till Santiago, där man går med lätt packning och inte bär något med sig i onödan. Så vad jag nu inser är att jag egentligen sitter med fel grundpackning och det har jag betalt för flera gånger. Dels med pengar och dels med smärta. Fötterna var helt trasiga efter ett par dagars vandrande och jag fick egentligen ingen rättsida på dem förrän jag fick tag i ett par skor som funkar.

Tamrenen Ville i Korpilombolo och jag

 Sedan är det tyngden av en allt lättare och lättare ryggsäck, men ändock tung. Att bära något i en fjällmiljö där man trampar mjuka stigar osv är skillnad mot att trampa hård asfalt från morgon till kväll. Ok, jag har inte de upp- och nedförslut  som en fjällvandring innebär men istället så gör tyngden och det stumma underlaget att fötterna till slut får nog och kroknar.

Äntligen Polcirkeln

Mina största prioriteringar just nu är att ytterligare lätta på vikten i ryggsäcken samt att bli frisk. Jag har nu funderat på att dumpa både tält och liggunderlag. Jag skulle även kunnat gå ner i ryggsäcksstorlek, men det blir en kostnad som jag inte är beredd att ta eftersom jag har två bra ca: 50 liters säckar hemma. Kommer jag att klara mig utan tält och liggunderlag? Jag tror det eftersom jag börjar få vanan att knacka på och fråga om nattlogi i stugorna, samtidigt som det är kul att träffa människor. Att tälta är väldigt ensamt och faktum är att det är ytterst få som sagt nej då jag frågat efter sovmöjlighet. Säger någon nej så kan de oftast ge tips om någon de tror skulle kunna ta emot en vandrare. Så kanske jag skickar hem ytterligare ett paket från Piteå. 

Ensamt tält i regnet står....

Just nu är jag sjuk även om jag inte känner mig så dålig i detta ögonblick. Har haft något i kroppen som hämmat mig de sista två veckorna, utan att bryta ut. Så egentligen är det, äntligen sjuk så att jag kan bli frisk, som gäller.

Trevlig sommar 

 

Postat 2008-07-05 12:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tår och meteoriter

Befinner mig i meteoritletarnas himmelrike, nämligen Kitkiöjärvi. Min vänstra tå har pajat totalt. De kängor jag startade vandringen med lyckades messa upp fötterna. Strax söder om Karesuando satt jag längs vägkanten och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Då kommer "rätt" person förbicyklande och en halvtimme senare har mina kängor tagits om hand för att skickas hem samt att jag har fått ett par sandaler, tyvärr två nummer för små men ändock möjliga att gå i.

Har precis varit med om en "stor" upplevelse här i Kitkiöjärvi. Två killar har precis hittat den största svenska meteoriten genom tiderna, den väger 1,2 ton. Ni som är intresserade kommer säkerligen höras talas om detta framöver. 

Just nu är målet att ta mig till Pajala och där fixa ett par skor som funkar. Om det går vägen så har jag stora förhoppningar om att vandringen fortsätter söderut.

Strax norr om karesuando mötte jag en kille på cykel, Gustav från Göteborg. Han hade cyklat från just Göteborg för att ta sig till treriksröset och sedan fortsätta ut i fjällvärlden för att vandra i 50 dagar och sedan cykla hem igen. Jag berättade om mina svårigheter om att nå treriksröset. Några dagar senare fick jag ett mail från Gustav. Det löd såhär:

Jag nådde fram! 7/6 kl. 09.00. Det tog 3 timmar att vandra dem 10 km från Kilpisjärvi till treriksröset. Inga problem alls, snön bar på morgonen.
192 km på cykel tog det innan jag nådde fram, Göteborg-Kilpisjärvi.
Nu ska jag till Kvikkjokk och vandra i Sarek ca 50 dagar innan jag fortsätter på cykel till Göteborg, via Smygehuk.

Ja, Gustav, jag kan bara gratulera dig och konstatera att livet är orättvist. Här kämpade jag som ett djur för att ta mig ut och för dig handlar det om en tre timmars promenad ;-)

Nej, skämt åsido, jag önskar även dig lycka till med ditt imponerande äventyr, och du hade ju inte direkt den expeditionsform (rondör) som jag har och det var kanske också en av orsakerna till att det fungerade smidigare för dig.

Nåväl, här är en bild från röset

Läs daglig blogg på min hemsida: nordtillsyd.se

Postat 2008-06-11 15:13 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Treriksröset är nått

Detta blir en kort kort rapport (har fått låna en dator med internet mellan Kilpisjärvi och Karesuando)

Kl 10 på förmiddagen den 1 juni nådde jag fram till treriksröset efter att ha kämpat i fem timmar för att ta mig de 10 kilometrarna genom issörja och snöblask.

Det var tyst och det var bara jag och en mås på plats, (bilder kommer när jag kan koppla upp min dator). Jag orkade inte stanna och njuta av platsen eftersom jag var helt dyngsur och nedkyld av all snö och allt blask. Just denna dag var förmiddagen osolig och en aning kylig.

I skrivande stund är jag ungefär halvägs mellan Kilpis och Karesuando där jag planerar att ta en vilodag. Hela min kropp känns som ett stort och ömt sår. E8 av rysstuk är så rak så att det nästan är outhärdligt ibland. Men jag är på väg, med blödande fötter och sönderbränt ansikte (behövs solkräm så långt norrut? JA, fast det har jag naturligtvis inte med mig)

to be continued.........

Postat 2008-06-04 10:56 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Meterhög blötsnö i Malla

Har nu på morgonen försökt nå treriksröset två ggr, men har blivit tvungen att vända. Först, tidigt imorse stack jag iväg men redan efter ett par hundra meter inne i Malla insåg jag att detta inte kommer att fungera. Snön ligger meterdjup och jag sjönk ner till någonstans mellan knä och ljumske i varje steg. Tillbaka till Kilpisjärvi för att leta upp någon som hyr ut snöskor, och med dessa återvände jag. Med snöskorna på sjönk jag ner ca 2 dm varje steg men ibland försvann hela benet och det är etter värre att dra upp det med en spade på foten. Jag vände efter någon kilometer.

Nu kommer jag försöka mig på ytterligare en attack inatt då temperaturen ska sjunka ner mot 3-4 plus, ja ni läste rätt. Nu handlar det om attack, inte om att nå. Häruppe skrattar de bofasta åt mig, fattar du inte att det inte går just nu, säger de. Och jag som vill tänka, om något inte fungerar, försök med något annat. Samerna, frågade jag, hur gör de för att förflytta sig när det är såhär? De är experter på att läsa av naturen och gör sina förflyttningar innan snön blir mos, svarar de.

Jag glömde ju att säga att vi har strålande väder här, just nu i skrivande stund, närmare 16 grader varmt. Ja, ni förstår själva vad en meter snö och 16 grader blir för kombination. Vänta några veckor eller en månad, sedan har du en trevlig promenad på tre timmar till treriksröset. Jo tack, för den, tänker jag.

Så nära och ändå så långt bort, men inatt provar jag skidor över sjön och hoppas att isen håller. Skidor och pjäxor har jag fått tag i, men det finns inte isdubb att uppbringa. Jag får lita på min garanterat vattentäta ryggsäck, som jag kommer att använda som luftballaong (för att hålla mig flytande) samt att stavarna fungerar som isdubb om jag åker genom.

Håll tummarna gott folk, måhända når jag röset imorgonbitti, eller inte. Ideerna börjar sina, jodå jag har försökt uppbåda snöscoter för att köra ut mig, så att jag bara har ett håll att kämpa med. Då hade det inte gjort något om dessa 10 km tagit 20 timmar. Men nej, just nu finns det ingen som kan (eller vill) köra.

Fortsättning följer........

Postat 2008-05-31 15:45 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kvällen innan

Sitter och tittar på ett ganska tomt rum. Säng, en lagerhylla och två fåtöljer står kvar men det köper killen som ska ta över det rum jag nu hyr. Det lilla jag äger är magasinerat. Igår (söndag) var jag uppe i Blekinge, dels för att ställa min bil i en lada (nej ingen sådan Lada utan en vanlig lada) samt säga hej då till föräldrar och syster och lilla goa William (min systers minsting). Sen hade jag en läkarkontroll och det är som jag misstänkte, jag är kärnfrisk men jag behöver vänta några dagar på en del testresultat. Fast jag är helt övertygad att jag fortfarande då är frisk som en nöt....

Idag har jag haft fullt upp hela dagen, små och stora saker, dels fick jag backning på deklarationen så jag har varit tvungen att sitta med en avstämning tre-fyra timmar idag, men det visade sig att jag egentligen ska betala några hundra mindre i skatt. Hoppas nu min handläggare är bussig och fixar detta. Det är inte helt optimalt att starta en vandring med att gå och fundera på skatt, fast den sägs ju vara det enda man kan lita på förutom döden.

Nu sitter jag här och känner mig lugn, jag har gjort vad jag kunnat både vad gäller skatten och förberedelser. Förberedelserna skulle kunna varit bättre men de skulle kunna varit sämre också. Jag kör på temat, om det inte dödar så härdar det, sen får jag se till att hålla mig vid liv tills jag är härdad. Fast det finns även en liten känsla av något annat i mig, denna kväll. Kanske är det en liten gnutta förväntan, en liten gnutta oro, en liten gnutta spänning. Men det är som det ska vara.

Häromdagen bestämde jag mig för att ta den första sprutan mot TBE, sen blir det till att ta en till någonstans på väg ner genom Sverige. Det känns skönt att till slut bestämt mig för att göra det. Sen skulle jag vilja ha en spruta mot björn, en mot mygg och en mot rattfyllon, sedan skulle jag vara säker.

Dagen började med en telefonintervju i Radio Blekinge, sedan var jag och lärde mig ett stretchprogram hos min träningsinstruktör Göran på Goodlife. Det kan göras stående, bra om det regnar. Sedan har det som sagt varit skatt, packning, städning och lite allmänna små panikåtgärder, såsom upptäckten att min kamera inte tar AA batterier utan AAA. Iväg och köpa lithium-batterier i AAA storlek osv.... Men nu blir det en kväll med avslappning och eventuellt någon film och i morgon bär det av. Tack alla ni som skrivit fina kommenterar på utsidan.se och önskat mig lycka till. Over and out

Postat 2008-05-27 19:03 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Sida: 1 2 3 Nästa Sista 

 

Logga in

Tips!