Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


Genvägar till uppladdning

 

Är man snål så är man!

Och som student tycker jag det är helt ok att vara snål. Och att dra det till sin spets.… så har jag inte råd att köpa 25 kroners bars eller gels varje gång jag ska ut och springa och därför har jag börjat tillverka eget raketbränsle för färden. Till loppet (ICEBUG24) som jag ska vara med i kommer det dessutom att gå åt en hel ryggsäck full med energiladdad mat så det finns mycket pengar att tjäna…spara. Jag hoppas att det finns nån där ute som har ytterligare idéer om Fast Food för Fjället, men detta är iaf vad jag knåpat ihop hittills:

Energidryck: Enligt en av tillverkarna av kosttillskott innehåller en bra energidryck följande ingredienser: Maltodextrin, Fruktsocker, citronsyra, salt, magnesiumkarbonat och arom. Förpackningen innehåller 10x60 g och kostar 250 kr. Min dryck innehåller dextropurpulver, fruktsocker, citronsyra och salt (citronsyran köpt på ica och ger ju smak i sig). Detta blir mycket billigare och portioneras i påsar om 60 g som räcker till ca en liter. 

 

Energikakor: Åter igen har jag läst av innehållsförteckningarna på olika bars och de innehåller inga konstigheter. Konstiga är dock priserna tycker jag. Det är både rätt kul och framför allt mycket billigare att tillverka själv. Så här gör jag:

Mixade fibrehavregryn

Mixade ”crunchy” müsli

Mixade solrosfrön

Proteinpulver med vaniljsmak (eller neutral smak och tillsätt vaniljsocker)

Dextropurpulver

Kanel

Koka en kolasås av grädde, socker, smör och sirap. Den ska vara halvseg så att konsistensen på kakan inte blir för hård. Den ska gå att äta medan du springer. Blanda kolan med de andra ingredienserna och platta ut allt på en stor plåt. Sen är det bara att skära lagom stora kuber och rulla in dem i glad pack. Klart! Vitsen med att mixa ingredienserna är att jag tycker det är lättare att få allt att hålla ihop trots att man använder ganska lite kola. Dessutom inbillar jag mig att det lättare tas upp av kroppen. Ett annat alternativ är olika finhackade torkade frukter i stället för vanilj/kanel-smaken. Jag kör med båda för att få variation.

 

 

Energigelé: Ögnade igenom innerhållsförteckningen till en gelé som kostar 75 kr för en förpackning som bara är 5x25 g. Den innehåller Glukossirap, vatten, arom och konserveringsmedel. Jag kom över ett par kilo Glukossirap billigt så jag vet inte var man köper det i vanliga fall vad det kostar, men detta innehåller min gelé i alla fall:

Glukossirap (http://sv.wikipedia.org/wiki/Glukossirap)

Vatten

Jello (använder jello smaksatt med jordgubbe för att få en bra konsistens på gelén)

Gelén förpackar jag i en vanlig plastpåse med ca 100 g i varje påse. Sedan kan man bara bita av ett hörn, suga i sig en fjärdedel och sen trycka dit en påsklämma som förslutning. Funkar fint! Hm, kom precis på en annan lösning i skrivande stund; Kanske skulle det även funka med såna där iskubspåsar ni vet? Man häller alltså i den varma och lättflytande gelén och låter den sedan stelna i påsen. Det borde bli lagom portionsbitar. Detta ska testas!

Nån som har erfarenhet av långlopp och vad som brukar funka som bränsle?? Jag har tänkt att ta med en del vanlig mat också, typ mackor, pannkakor  och ev frystorkat. Jag tror att man kan skära ihop rejält om man bara äter högoktanigt bränsle som ovan under 24 timmars arbete. Vad tror ni??

//M

 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-07-20 12:15   Öhrnell
Hm. Nu fick du mig sugen på att baka! Det kanske inte blir fullfjädrade energy bars, men åtminstone något kalorispäckat. Bra att du tar saken i egna händer och vägrar betala överpriser i onödan.

Jag kan tänka mig att en nackdel med iskubspåsar är att de ju har en öppning mellan varje iskub, så det torde bli ganska kladdigt när man ska börja äta (sörpla?) gelé ur dem.
 
2009-07-21 15:09   Erik F
Rune Larsson har sprungit minst sagt några långlopp 100km-250km har ett recept på energikakor som jag tycker är kanon. Kika på http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/
 
2013-02-16 12:23   Nehrert
Läste du Wikipediaförklaringrn till Glukossirap. Svavelsyra mm för att få rätt färg. Lät inte hälsosamt alls.
 

Läs mer i bloggen

Om stegjärn, isyxor, fågeljakt och Robinson i Västerbotten

 

Hemkommen från några riktiga actionveckor där jag fått kasta mig över isklyftor, visat mig macho med hagelgeväret och levt robinsonliv i de västerbottniska skogarna. Här kommer det; norra europas längsta inlägg. Håll tillgodo.

SAREK – abnormt stora älgar och storslagna vidder

 

Sitter och snorar ner tangentbordet efter att ha dragit på mig en elakartad form av älginfluensan i Sareks nationalpark. Det känns dock väldigt värt efter alla storslagna djur- och naturupplevelser som jag haft de senaste tio dagarna.

med cykeln på axeln i jämtlandsfjällen

 

Jag är nyss hemkommen från en för mitt vidkommande ganska misslyckad fjälltur. Efter en fantastisk och avkopplande medeltidsvecka i Visby tog jag vägen via Östersund och min lillasyster för att ta mig till Sylarna och min första vecka tillsammans med klassen efter ett långt sommaruppehåll.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.