Naturen i fokus

Jag är inte uppväxt med vandrarkängor och Trangiakök, men tycker att det är härligt att vistas ute i naturen. Gillar att plocka bär och svamp, och att fiska.

Användarnamn: mathog

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Bär & svamp, Foto

Mer på profilsidan


Maten är färdig

Med ingen erfarenhet av att planera och förbereda torkad mat för en längre vandring så har jag lagt mycket tid till att studera hur andra planerar sin mat. Jag hittade Tilltopps som är en sida med allt inom fjällvandring i Norge och Sverige. Och äntligen har jag förberett all den mat som går åt för en vecka på Bergslagsleden.

Jag har inte köpt någon färdig turmat utan tillverkat all mat själv. Det ska ju vara frukost, lunch, middag och kvällsmat i sex dagar. Dessutom har jag med extra frukost och lunch. Frukost och kvällsmat är enkelt med havregrynsgröt med russin, knäckebröd, glödkakor och kräm. Lunch och middag varierar jag mellan grönsakssoppa med bulgur, köttfärssås med spaghetti och kycklinggryta med nudlar. Dessutom har jag plussat med dextrosol, sportdryck och en blandning av jordnötter och russin. Allt har packats i praktiska matpaket.

Nu vet jag vad som tar sådan plats i ryggan. Maten! Mina matpaket är ca 3 liter per styck, och jag har 7 matpaket. Det sjunde paketet är extra mat, frystorkad kaffe samt mjukost. Sedan tillkommer 3 liter vatten. Det blir 24 liter vilket nästan fyller huvudfacket på ryggan som bara är på 50 liter. Lite oroväckande, men efter att ha provpackat med extrakläder, hygienartiklar, bränsle, trangiakök, tält, sovsäck, liggunderlag och rubbet så tycks det vara tillräckligt. Men då har jag lagt trangiaköket under locket. Vad väger då detta? Maten väger 4,8 kg, vattnet 3 kg och grundpackningen ca 8 kg. Totalvikt 15,8 kg.

Mats

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-07-15 09:01   Håkan Friberg
Hej Mats!
Beröm för ditt idoga skrivande! Det är väl du, Britt och Peter som verkligen håller igång skrivandet även sommartid. Jag hoppas verkligen att du får en trevlig vandring.
Jag önskar att jag också la ner så mycket tid på planering av maten. Årets första vandring är genomförd (10 dagar i Abiskofjällen). Till den hade jag gjort i ordning 2 rätter med torkad köttfärs. Kanongott! Om drygt en vecka ska jag upp igen. Då ska de 2 köttfärsrätterna utökas med 2 rätter torkat och saltat kött.
Det där med kyckling lät inte helt fel. Tack för inspirationen.
 
Svar 2010-07-15 10:35   mathog
Tackar! Torkad kyckling och grönsaker blandas med fajitas kryddmix. Serveras med kokta nudlar :)
 
2010-07-15 10:05   thegedd
Oj, detta kallar jag planering - långt ifrån mina förberedelser. Släng på dig ryggan och ut, själv åker jag (vi) upp till Sarek om en vecka....
 
Svar 2010-07-15 10:38   mathog
Fast jag är otroligt glömsk av mig så jag behöver flera månader att planera. Förra veckan skulle jag planera maten för familjens västkustvecka. På torsdagen skulle det ätas spenatsoppa och pannkakor. Jag glömde alla ingredienser utom saltet så den dagen fick det bli restaurang :)
 
2010-07-19 08:19   (avslutat medlemskap)
Behöver du bära vatten?!?!
 
Svar 2010-07-24 21:52   mathog
Jo, jag har varit ute nu och tre liter vatten per dag var alldeles tillräckligt. Det var ganska varmt så det gick mycket att dricka. Fast jag diskade i sjövatten. Ville inte dricka kokat sjövatten. Det är inget vidare.
 

Läs mer i bloggen

Hem ljuva hem

Så har veckan på Bergslagsleden gått till sin ända. Jag kom hem igår kväll efter att i regn forcerat den sista milen mellan Lillsjön och Sixtorp på etapp 12. Fast veckan har varit bra. Har övernattat i både tält och vindskydd. Dessutom har jag insett att lagom är bäst. Inte vandra för långt på en dag. Det slår tillbaka i ömma fötter :) Även praktisk utrustning som hade varit bra att ha. Fast så är jag nybörjare också.

Radiosänd friluftslunch

I förra veckan fick jag ett annorlunda telefonsamtal. Det var Matilda Martinsson från radioprogrammet Boulevard i P4 som ringde och undrade om jag och min familj ville ha med en radioreporter på en av våra friluftsluncher. Hon hade läst om vår nystartade grej med att åka ut till vindskydd och laga mat.

Mitt nya liggunderlag: PAC Ether:Thermo6 Long

Idag fyndade jag ett uppblåsbart liggunderlag på Intersport inne i stan i Örebro. Jag gick och klämde och kände på deras underlag så helt plötsligt låg det där med röd prislapp. Jag vet absolut inget om vilka liggunderlag som är bra, men det var nedsatt från 600:- till 390:- och det kunde jag inte motstå. Dessutom är det mycket kompakt, och kommer att rymmas hur bra som helst i min stora rygga.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.