Logga in
Bloggar > Leva naturnära.

Leva naturnära.

Jag delar med mig av ögonblick från livet i Lappland. Bor långt ute i glesbygden med mina hundar. Följ mig på vandringar, jakter, turer, fiske och fjällvistelser. Jag tycker om att fota och vill inspirera andra till att komma sig ut. Har levt naturnära hela mitt liv. Skaffar en stor del av min mat från naturen. Det är så vi gör här jag bor. Välkommen in och kika på min blogg.

Tre nätter till fjälls

Fjället lockar. Så vi bestämde oss för att fira Påsk ute. Det blev premiär tur för vårt nya tält.

Det behövs alltid lite extra utrymme på vintern när man ska tälta. Eftersom hundarna hjälper oss att dra packningen kan vi kosta på oss att ha lite extra vikt med. Det här tältet gillar jag. Det är så pass högt invändigt att jag kan klä på mig utan akrobatiska övningar. Det har dessutom en bra form i vinden. Mycket vindstabilt. Storm mattorna fyller jag med snö så det fladdrar knappt i duken. Har dessutom dubbla stänger om jag tror att det kommer att blåsa. Det är ett Helsport Svalbard 6 camp. Känner mig nöjd med det. Enda nackdelen är att om jag vill snabb evakuera så måste jag nästan få ut stängerna helt innan jag rullar ihop det. Ett tunneltält går ju att rulla ihop runt stängerna. Fick en rejäl öring!

Månljuset blandar sig med solens sista strålar. Fjället badar plötsligt i färger. En stjärna börjar framträda på himlen. Det fladdrar lite i tältduken. Ett envist väsande hörs från brännaren. Jag längtar alltid hit.

Om någon undrar vart turen gick så startade vi uppe på Brännåker vägen där ren leden kryssar vägen. Första natten på Gitssjön. Andra natten Heligsjön. Tredje natten Rödingsjön. Visst är det vackert uppe på högfjället men det kräver med av arbete. När jag är ute och bara myser är jag lite lat. Vintertältning på hög höjd kräver arbete. Jag vill ha rejält vindskydd för tältet då. Snö mur. Man är betydligt mindre vindutsatt nere i skoglandet. Det blåser nästan alltid surt och kallt uppe på hög höjd. Vi tog den här turen i vårt hemområde. Jag kan inte riktigt förstå varför folk ska resa så långt för att vara ute. Visst är det väl kul med. Jag har själv farit till andra områden. Men ofta har man så mycket natur in på knuten. Det blir ganska många nätter i tält för mig. Skulle jag alltid resa långt då jag ska ut skulle det bli både dyrt och inte särskilt naturvänligt. Så det blir ofta turer inom 10 mils radie från där jag bor. Det är otroligt hur mycket det går att variera. Även om jag är ute mycket är det massor med nya saker att upptäcka. Otroliga vidder. I det här området samsas vi med många skoteråkare. Är så van vid det att jag tänker inte så mycket på det. Många är bekanta och det blir ofta en pratstund. Tycker det gick bra nu på påsk. Skoteråkarna är fantastiskt duktiga på att ta hänsyn till hundarna. Fick även hjälp av ett gäng att vända spannet uppe vid Lill Månkes stuga. Var ju tvungen att köra upp dig och se på skotern som hängde där. En lavin hade utlösts. Det har gått många flak laviner. 

Här en mindre intill skoterleden mot Borga och Saxnäs. Det ser litet ut men det är stora snömassor! Bäst att vara försiktig i branterna!

Postat 2018-04-07 09:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ljusare dagar i norr.

Nu börjar ljuset komma åter. Man märker att dagarna blir längre. Hundarna har fått vila ett par dagar men till helgen bär det åter ut på tur för dem. Tog för ett par dagar sedan en 7 mil lång tur upp mot fjällen. 

Här har vi stannat för att ge hundarna ett litet mellanmål. Då dom springer långt behöver dom lite vätska och mat liksom vi.

Här är två av dem. Förväntansfulla.

Kvällsljuset är bara så fantastiskt. Man tröttnar aldrig på det. Kameran fick följa med. Men det är inte alltid så slätt att fota när man kör hundspann. Ett problem är att få hundarna att stå stilla under tiden. Risken är att dom river upp snö ankaret och helt enkelt ger sig iväg. Måste stå på släden och ha ett grepp utifall att.

Den här bilden kallar jag de nygifta. Ser ni dem? Alla vittnen som sitter runt om och nickar. Eller så ser ni bara en snötung gran. Man kan i alla fall förundras över hur mycket färg det är i vit snö. Jag har fotat utan något filter. Det här är väl just i mellanrummet mellan röda timmen och den blå. Ett ljus jag älskar. Ja det är bedårande vackert. Nu börjar fina tider för turer till fjälls. Tyvärr är föret ganska tungt. Vi får bara mer och mer puder snö. Några vill nog ha det. Men inte vi som kör hundspann. Jag gillar nästan alla väder förutom det hårdaste fjällvädret. Akta er för svaga isar i år! Har varit på några fisketurer och blev nästan chockad över hur dåliga isarna var. Höll på att gå igen isen på ett ställe där jag fiskade förra året. Då fick jag skotta och använda borr förlängare! Det tjocka snölagret pressar upp varmt vatten från myrarna som äter isen underifrån. Snön ligger och isolerar. Man kan inte se vart det är svagt! Varning.

Postat 2018-03-06 10:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera