Bloggar > Christers utsida > Banff Film Festival 2008 ...

Banff Film Festival 2008 - kort recension

Skandia-biografen i Stockholm fylldes till bristningsgränsen igår kväll av frilufsiga typer med skibummarlook, dyra tekniska skalplagg mm, det vackra höstvädret till trots. Varför?  Det var återigen dags för Pathfinder Travels att visa oss ett urval av det bästa från förra årets Banff Mountain Film Festival.  (Festivalen fortsätter nu på fler orter )

Förra årets visning led tyvärr av tekniska problem; projektorn var risig och frätte ut alla högdagrar och tog stunsen ur de inspirerande filmerna. I år var det dock mer än fixat, det fanns inget att klaga på. Däremot tyckte jag att de utvalda filmerna inte riktigt kändes så bra som förra årets. Det är förstås en utmaning att välja ut ett bra urval som skall passa många, men jag hade gärna sett några fler av vinnarfilmerna .

Detta visades:

Intro
Trailern till Banff Film Festival
brukar vara riktigt bra klippt och innehålla många segment som man vill se mer av, filmer som inte brukar vara med i det svenska urvalet. Så även i år. Jag önskar verkligen att man kunde köpa en DVD med alla filmerna på, men det är väl för svårt upphovsrättsmässigt att få till kanske.

Inner Balance
Kortfilm med enhjulingscykling på olika sätt. Trevlig liten film. Det ser roligt ut och man vill prova, men jag misstänker att det skulle sluta i katastrof?

Searching for the Coast Wolves
Kvällens längsta film. Den tyska fd skogslöperskan Gudrun Pflueger studerar de svårhittade kustvargarna i Kanadas vildmarker. Fascinerande djur som det inte forskats så mycket om; de fångar tom fisk, men äter bara huvudet - man vet inte riktigt varför. Med en vän seglar hon uppför Kanadas kust med strandhugg här och där för att leta under fyra veckor. Först de sista dagarna får hon närkontakt - och närmare kontakt än hon någonsin hoppats på. Ett möte som gett henne kraft att kämpa under den hårda tid i hennes liv som följde.

Filmen var bra men kändes lite väl seg. Förvisso fick man en känsla av det långa letandet fram till det fascinerande mötet, men mina barn höll på att gå upp i limningen...

Lost and Found
Årets actionskidrulle från TGR. Inte direkt något man inte sett förut, men som vanlig välfilmat och bra musik. Ett plus för segmentet med den invalidiserade friåkaren som efter rehab nu kör hårt i sin sitski med ett stort leende på läpparna, annorlunda och säkert inspirerande för många i den situationen.

Ice Mines
Kvällens behållning. Den kanadensiska isklättraren Will Gadd besöker Nora och Dannemora och med hjälp av Baggbodykarna och Andreas Spak klättrar de djupt ner i gruvorna för att isklättra på de formationer som bildas djupt därnere, när det börjar töa på markytan. Sköna miljöer, rolig dialog och helt sjuk isklättring. Filmat av Hot Ashes, som också har lite info om filmen på sin sidan.

Badgered
Årets animerade kortfilm om en grävling med sömnproblem. Rolig tyckte både mina barn och jag.

Wings on Your Feet (Le ali ai piedi)
Skidfilmer med telemarksåkning dräller det inte direkt av nuförtiden, men här är en. Filmen porträtterar två eviga skibums som berättar lite om sina liv och lägger många sköna svängar med fri häl på vackra platser. Trevlig men lite lång, materialet räckte inte riktigt till att fylla de 25 minuterna - det vart lite upprepande.
Se trailer på YouTube

Trial and Error
Festivalen avslutades med en kort film om trialcyklisten Ryan Leech som byggt upp en galet svår bana i en vacker skog i British Columbia. Skogen är planerad att avverkas och filmen mixar reflektioner runt detta och Ryans cykling på banan, som ingen ännu har lyckats återupprepa. Fascinerande duktig cyklist, men man får också se att framgång inte kommer gratis - Ryan ramlar från höga stolpar ner i bäckar, dunkar in i träd etc under försöken att sätta banan.


För att summera - en trevlig filmkväll med bra filmer, men inte riktigt lika bra som förra årets i mitt tycke. Och om mina barn hade fått önska hade det hellre varit lite fler, kortare filmer med fler typer av äventyr och sporter.

 

Inlagt 2008-09-26 12:28 | Läst 6065 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-09-26 16:16   ncronsioe
Håller med Christer helt!
Trevlig kväll med bra filmer men det blev lite segt i långa loppet.
Såg på Banff MFF's sida att man även har något som heter Radical Reels Film Tour.
Här visas, och jag citerar "a special screening of the wildest high-adrenaline films entered in the Banff Mountain Film Festival". http://www.banffmountainfestivals.ca/tour/radicalreels/more.asp

Vore inte detta något att plocka över till Europa som alternativ eller komplement till den vanliga världsturnén?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in