Bloggar > Charlieponkens Eskapader > 2019 års första ...

Charlieponkens Eskapader

Jag bor annorstädes men jobbar en del i stockholmstraken. Då föredrar jag att övernatta ute i det fria.

2019 års första natt i tält

Jag hade tänkt att det kanske var svårt att få ner tältpinnar i frostfrusen mark och att mitt tunneltält därför skulle vara svårt att använda såhär års, på barmark iaf, men läste ett tips om att använda hammare och spik istället. Så när jag sovit ute natten mot tisdag i veckan, dristade jag mig till en ny utenatt, men nu i tält, trots att prognosen för morgontimmarna var -9 grader, vilket var kallare än jag dittills sovit ute.

Valet av tältplats blev den för tältning vigda delen av Angarnsjöängens naturreservat där jag sovit många gånger tidigare. Tältet som jag använder är ett Bergans Trysil tvåpersonerstält som jag är ganska nöjd med. Lite lågt i tak för mig som är dryga 180 cm lång, men jag tycker tältet fungerar rätt bra.

Väl på plats vid tältplatsen blev det dock tydligt att det skulle bli ännu kallare. Jag brukar ha med mig en inne-ute-termometer som kan rapportera min/max temperatur. Då blir det lite lättare att utvärdera val av kläder och utrustning. T.ex. vilken sovsäck jag ska använda och hur jag ska vara klädd i den. Och på så sätt lite lättare att planera en tur i relation till väderleksprognoser. Bilden nedan är från strax innan jag gjorde natt, då det började bli ganska kallt, iaf utanför tältet (mot prognosens 5-6 minusgrader):

På morgonen var det kallt, som kallast -14,7 utanför tältet. Dock bara ungefär -7.0 inne i tältet som kallast (där termometern låg iaf). Det hade nog varit mindre skillnad mellan utanför och inuti om det varit blåsigt, nu var det just ingen vind alls.

Inlagt 2019-01-19 14:56 | Läst 2300 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-01-19 19:55   Daniel Lundström
Småkyligt hurredu;)
Vad får dig att tälta i trakterna runt angarnsjöarna ?
Inte varit där , men nyfiken att göra några nätter i dom trakterna
Mvh Daniel
 
Svar 2019-01-19 23:11   Charlieponken
Hej! Jag har väl hittat mig dit just för att det där finns en plats där man uttryckligen får tälta. Men jag tycker också att det är ett trevligt ställe. Kanske roligare i varmare väder, men jag har uppskattat både att titta på stenhällsristningarna som finns där och vandra genom kohagen mot sjöängen där man kan få lite utsikt över den. Minns speciellt den fina utsikten en kväll förra våren då rapsfält eller något sådan blommade gult på någon åker på andra sidan. Jag är inget för fågelskådning, men det är nog vad de flesta som åker dit annars är intresserade av. Sjöängen är väl mer en slags sankmark än sjö. Det finns ett utkikstorn vid den också. Jag är uppväxt på landsbygden också, så dessa lantbrukstrakter känns väl lite "hemma" på det viset också.

Den här veckan var det väl för att det var rätt sent och mörkt och tältplatsen är inte så långt från där jag kan ställa bilen och att jag är väl bekant med stället så det var ett "safe" alternativ.
 
2019-01-20 15:06   Göran_
Rolig termometer, vart köper man liknande?
 
Svar 2019-01-21 15:24   Charlieponken
Kommer tyvärr inte ihåg var jag köpt den. Men dylika inne-ute-termometrar med finns väl lite här och var. Min har ute-proben på en sladd kanske 2.5 meter lång, jag brukar knyta fast den i ett av snörena som håller upp tältet.

Det här är väl iaf något liknande:
https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/fritid/termometrar-vaderstationer/inom-utomhus-termometrar/rubicson-termometer-och-hygrometer-p48752
 
Svar 2019-01-24 12:58   Charlieponken
Hej igen!

Nu, när jag var ute igen kollade på baksidan av termometern och där stod det "biltema", så då blev det ju lite lättare att svara exakt på din fråga.

Denna termometer är det jag har:

https://www.biltema.se/kontor---teknik/termometrar/utomhustermometrar/termometerhygrometer-inneute-2000036346

mvh
 
2019-01-23 09:41   [email protected]
Hej! Vad kul! Var det här på lördagen, 19/1? Vi sov vid vindskydden samma natt, i sådana fall. Ann
 
Svar 2019-01-23 16:36   Charlieponken
Hej! Nej, detta var natten mot onsdag förra veckan 15-16/1. Men kul att ni också var där i lördags! Visst är det en trevlig plats! mvh
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!