Bloggar > britts blogg > Vintern har rasat ut-eller?

britts blogg

vandring,paddling och annat friluftsliv

Vintern har rasat ut-eller?

Nu räcker det med vinter för min del.

Vi har haft toppendagar i Kvikkjokk,och valde att åka hem igår när det var jättevarmt på eftermiddagen.

Det regnar och är ganska mörkt ute just nu,tidigare på morgonen lyste solen en stund.

Fint med en dag att packa undan vintergrejerna,men ett tag i går kväll tänkte jag att jag skulle åka i backen,om vädret var bra på morgonen.

Så icke.

Valborgsbrasan var liten men mysig,ölen och den grillade Jokkmokkskorven god.

En värmande liten stockeld vid Saggats strand.

Så vackert när det skymmer och våra vandringsfjäll avtecknar sej i silhuett mot himlen.

Att se Staika i tidig gryning när vårfåglarna sjunger ger mej en mycket speciell känsla av att höra till just denna plats på jorden.

Första maj.

Vintern är kvar uppe mot Vuoka,det gick bra att köra upp.Isarna höll bra.

Ljuvlig sommarvärme i luften.Livet inte på en pinne men på ett renskinn.

Skidföret på sjön var milt sagt varierande,ibland toppen med grynig is.Ibland gick man igenom dubbelisen.

Åka på snö-aktivitet som verkligen suger.

Det pärlband av vakar som går från Lappviken ut mot älvmynningen är läskiga.

De uppstår på samma ställen år från år verkar det som.Det bubblar upp luft i dem,och det slog mej att de måste vara det som gett Lappviken dess namn.

Tortyrställe för de som vägrade köra silvermalm under vidriga förhållanden för flera hundra år sen.

Det sägs ju att folk halades från vak till vak under isen,och nu när man ser hålen förstår man att det kanske verkligen var så,om inte bara en sjuk fantasi att man HADE  kunnat göra så.

Lappviken som är en sån paradisiskt  vacker plats,kan det vara möjligt?

Nästa dag-upp till Rittak,här håller snön bra länge till,men det är ämpligast att åka på natten om man vill att det ska glida.

Med skoter spelar sånt ingen roll.

Rittak-skogen är toppen med sina härliga tallar och kullar.

Kanske lite svårt att gå här,en hel del myr och bäckar att passera sommartid.men det skulle vara mysigt att tälta här,gå in nånstans bortanför Pårtestugan måste ju gå.

Lördag;vår sista(?) vinterdag.

Upp mot Vuoka där det nu slirade en del i backen upp,och på Sjellapuolta var det mer "chokladrippel" än två dagar tidigare.Och så kunde jag ha tippat ner i ett hål där det lutade alltmer.Jag är inte så bra på skoterkörning,dålig att burka. 

På hemvägen fick jag leka att jag hade en vattenskoter och som de tuffa grabbara plana en liten bit på öppet vatten,där älven gått upp medan vi var uppe på fjället.

Tyvärr hann Håkan inte ta bilden som tänkt,och jag ville inte ställa upp på omtagnng...Det såg säkert kul ut,min min"nu jä... är det bara över som gäller".

Mer skidor på isen,den börjar lyfta lite mer,så det var lite längre torra sträckor,men man vågar ju inte åka ut ordentligt.

Hunden fick sin lagom långa  sträcka i alla fall,själv fick jag motionera med cykeln hemma på kvällen,sommardäck och allt.

Sädesärlor,shortslöpare och en mc.Våren kommer.

Fast,om nu isen lyfter;då kan man ju åka upp och åka skidor över dagen till helgen.Kanske.Annars är det nu bara att se fram emot vandringar.

 

 

 

Inlagt 2008-05-04 10:04 | Läst 6120 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-05-04 11:06   Håkan Friberg
Du beskriver dit friluftsliv med målande formuleringar... eller ... friluftsliv, förresten... Det verkar snarare vara ditt liv... Du får mig att längta upp, trots att jag egentligen inte vill. Nu får det vara slut på vintern. Jag firade våren med ett besök på Stora Karlsö.
 
2008-05-04 17:26   Annicas fjällängtan
VAd modig du är som vågade köra skoter över öppet vatten.Jag såg en gång en som gjorde det och då visste jag inte ens att det var fysiskt möjligt.Du kan ju förstå hur rädd jag blev.
Jättehärligt att följa med dig på tur som vanligt!!!!!
 
2008-05-04 21:04   Thomas Traneving
Vi som har stuga i Idre (måste låta jätte långt söder ut för dig....och inte mycket fjäll att tala om... ;) ) har besökt Idreyran (festival i riktig Idrestil under junimånad). De "modiga grabbarna" tävlar i just grenen köra skoter över dalälven". Tydligen skall man ha en flytdunk på släp när man kör, så man kan fiska upp skotern om man skulle misslyckas med "turen".
/H
 
2008-05-04 21:42   annakari
Här i Pitetrakter var vi och skejtade på ängarna förra lördag(26/4) och det var säkert 25 cm snö, men nu en vecka senare syns inte en snöfläck på samma äng. Vattendragen är så översvämmade så min sons vänner kom paddlandes upp till våran gård genom skogen.
 
2008-05-04 21:46   brigas
det var nu inte särskilt många meter,ingen längre sträcka,men om jag fegat hade jag plurrat
 
2008-05-04 22:11   Öhrnell
Fy för att åka skoter över öppet vatten. Jag har bara gjort det en gång, och då satt jag bakpå, och hade ingen kontroll över någonting. Som tur var gick det bra!
 
2008-05-04 22:21   BrittMarie
Hallå där! Var rädd om dej när du är ute och kör!!!
 
2008-05-09 00:53   Islusen
Vänta nu här.... Tortyrställe där folk halades från vak till vak???? Kan man läsa sig till mer om detta någonstans frågar en historieintresserad?
 
2008-05-09 07:01   brigas
Under epoken när det kördes ner silver från fjällen på 16-1700-talet(?) ska det ha pågått.Sant eller inte-.Om silverbrytningen finns en del att läsa som TIm Senften skrivit ang gruvor i Jokkmokk.
kanske även om man läser om kolonialiseringen av lappmarken.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in