Turer > Visa en tur

Seven Summits på Skidor

Datum:
2003-03-12 - 2007-01-12 , Genomförd
Beskrivning
Våren 2003 fick vi en impromptu idé. Varför inte åka skidor nerför sju av världens högsta berg? Serien, kallad ”Seven Summits”, är sannolikt världens mest berömda inom klätterkretsar och representerar den högsta toppen på var och en av jordens sju kontinenter.

Idén var naiv, förutsättningarna dåliga och hindren många. Vi hade ingen erfarenhet, inga pengar, och ingen koll. Trots detta hade vi knappa fyra år senare blivit först i världen med att klara av bedriften.

Hur? Svaret är inte att vi är överlägsna på att klättra eller åka skidor. Du som läser det här är sannolikt bättre på att klättra än vi är. Anledningen är inte heller att vi har rika föräldrar eller att vi besitter en naturlig fallenhet för detaljplanering och organisation. Däremot är vi sannolikt bättre på att få saker att hända än vad du är. Vi lyckades med vårt projekt genom en liten respekt för trygghet och pengar, minimal vördnad för nödvändigheten av erfarenhet och obefintlig hänsyn till regler, förordningar och bestämmelser. Vi gjorde det genom att improvisera. Vi gjorde det med de medel vi hade tillgängliga. Och vi gjorde det genom att bryta mot konventioner. Detta är för oss äventyrets själva essens. Detta är vår historia.

Texter

Reseberättelse

Expeditionsredogörelse: Carstensz Pyramid

Sommaren 2005 seglade vi en 8 meter lång segelbåt från Sverige till Nya Guinea för att försöka bli först i världen med att skida Carstensz Pyramid, 4884 meter över Arafurasjön. Utan varken klättringstillstånd, visum eller cruising permit kunde det bara gå på ett sätt. Åt pipan. Arresterade, fängslade och utvisade ur Indonesien tvingades vi segla vidare till Australien för att där istället skida Mt. Kosciuszko, den australiensiska kontinentens högsta topp. Men drömmen om Oceanien levde vidare. År 2007 står massivet fortfarande oskidat och vi gjorde med diverse papper i näven ett nytt försök. Fool me once...

Reseberättelse

Expeditionsredogörelse: Mt Vinson

Efter tre års klättrande på sex kontinenter, otaliga nya skidade linjer, 40 000 avverkade höjdmeter och lika många körda landsvägskilometer, var drömmen om att bli först i världen med att skida "The Se7en Summits", dvs. den högsta toppen på var och en av de sju kontinenterna, äntligen inom räckhåll. Efter den framgångsrika bestigningen och skidåkningen nedför Mt. Everest i Asien i maj, återstod nu endast en kontinent: Antarktis.

Reseberättelse

Just another North Ridge Descent
-Ett skidåk från toppen av Everest-

Martin Letzter och Olof Sundström (www.fangadagen.com), två studenter och glada amatörklättrare från Stockholm, lämnade i februari huvudstaden för att köra bil till Tibet, klättra upp för nordsidan på världens högsta berg och åka skidor ner. Det sjätte berget i deras strävan att bli först i världen att åka skidor ner för the Seven Summits. Här är deras expeditionsredogörelse.

Reseberättelse

Expeditionsredogörelse: Kilimanjaro

Kilimanjaro, den femte av de sju topparna som Fangadagen-teamet satt som mål att åka skidor utför.

Allmän artikel

Expeditionsredogörelse: Mt. Kosciuszko

Vi hade två val. Det ena alternativet var måttfullt, avvägt och balanserat. Rationellt. Det andra var vad man inom beslutsteorin kallar ett naturalistiskt val.

Reseberättelse

Expeditionsredogörelse: Carstensz Pyramid, försök 1

En redogörelse för Fangadagen-teamets försök att klättra Carstensz Pyramid på Nya Guinea år 2005

Allmän artikel

Elbrus: Vinterbestigning

Fangadagen-Teamet fortsätter sin jakt på att skida de 7 topparna. Under året har ytterligare 3 berg fallit under våra stålkanter (2 återstår). Elbrus i Ryssland, Kosciuszko i Australien och Kilimanjaro i Afrika, medan Carstensz Pyramid på Nya Guinea fortsätter att undgå alla försök att bli klättrat. Under de kommande veckorna kommer vi att publicera redogörelser från årets expeditioner. Läs mer på www.fangadagen.com

Reseberättelse

Expeditionsredogörelse: Aconcagua

3 7-Summits på under 12 månader. Fångadagen teamets redogörelse för Expedition Nordic Fury, Aconcagua 6962m, Januari 2004.

Reseberättelse

Expeditionsredogörelse: Denali

Fångadagenteamet har gjort det igen. Läs om den lyckade bestigningen samt skidåkningen ned från Nordamerikas högsta topp (6193 möh).

Reseberättelse

Expeditionsredogörelse: Elbrus

Redogörelse för Fångadagenteamets vinterbestigning av Mt. Elbrus (5642 möh), samt den efterföljande skidåkningen ned från toppen.

(Logga in för att skriva en kommentar)
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Av MLetzter


Om MLetzter

Logga in