Lista senaste kommentarer från alla
Sida: 1 2 3 4 5 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Under Lagos yta
2021-05-03 14:20 från HasseQ :
Tack för en härlig historia. Har ibland tänkt att jag gärna skulle vilja bo enkelt i slummen i Rio el Manilla el Kinshasa, om det vore helt säkert och utan risk att bli robbad --- Så det faller på det sista.
Artikel/Blogg:
Sverige 2000+ Del 3
2014-09-04 09:16 från marmit :
Tack för inspirerande beskrivningar och berättelser av dina 2000+ bedrifter! Vi tog oss an Akkas Stortopp från norrsidan i augusti 2014: http://contextphoto.com/albums/akka-sweden/ //Martin
Stora Sarektraversen
Stora Sarektraversen
2013-01-31 16:04 från patrikalmgren :
Vackert! Så nära kärlek man kan komma!
55555
Artikel/Blogg:
Vägen mellan tre hav
2012-11-19 09:26 från Anette Grinde :
Jag har hört flera resenärer säga att Iran är ett mycket vackert och mycket gästvänligt land. Man blir glad av att höra detta, när man annars så ofta hört (eller kanske bara tänkt sig hört) motsatsen. /Anette
Artikel/Blogg:
Ett projekt bland berg
2012-11-11 19:30 från kjpil :
Ser ut som att ni haft det gött. Kul att läsa!
Artikel/Blogg:
Abisko till Nikkaluokta - den höga vägen
2012-11-04 22:11 från skogsfia :
En härlig berättelse med fina foton. Särskilt roligt att läsa om hur du tar med unga killar ut i naturen och låter dem känna på äventyr med en erfaren färdledare. Förhoppningsvis har de redan blivit bitna av fjällbacillen som sedan är obotlig :o) Det är viktigt att ta med bran och unga ut i naturen oavsett om det är i skogar nära storstäderna eller som i din berättelse vår vilda, vackra fjällvärld. Skandinavien har ju ett överflöd av fantastisk natur som fler borde få njuta av.
Artikel/Blogg:
En parantes av äventyr
2012-11-02 13:08 från Sandra E :
Trevligt om än lite "gullifierat". Du får nog igen om några år när du blir Gammal Gubbe ;)
Artikel/Blogg:
Vägen mellan tre hav
2012-10-30 19:25 från jofa22 :
Rolig läsning. Jag var själv på Ararat och Mt Suphan i augusti. Blev massa besök i olika städer i Östra Turkiet. Iran får det bli i April. Vad hette företaget du åkte med....man måste ju ha guide pg av gränsområdet.
Artikel/Blogg:
En parantes av äventyr
2012-10-29 22:58 från Leech :
Intressant berättelse ur ett annorlunda perspektiv, härligt att det gick såpass bra. Trevlig läsning!
Artikel/Blogg:
Ett projekt bland berg
2012-10-15 20:46 från Rune Ahlström :
Grattis, inte bara till toppbestigningar utan till fina turer över huvud taget. Eftersom jag själv har bestigit Mont Blanc och även varit högt upp på Monte Rosa är det lätt att ryckas med av berättelsen. En stor eloge också för att ni klarar den svåra balansgången att både puscha framåt när det tar emot men också att ha det goda omdömet att vända tillbaka när så krävs. Det där tyder på klokhet. Kanonbilder också! Men jag måste nog rätta dig litet när det gäller stavningen av Mont Blanc. Inte för att jag hakar upp mig speciellt på att du skriver Mount istället för Mont och missar några cirkumflex här och där som Peter nämner. Det där är inte hela världen och påverkar inte berättelsen eller era prestationer på något sätt. Men ändå, eftersom du säger att din stavning är "internationell" så måste jag ändå protestera litet. För någon sådan "internationell" stavning finns inte. Många berg och platser i Alperna har förvisso flera namn men det rör sig i så fall nästan enbart om gränsberg som kan ha både tyska, franska och italienska namn. Mest känd i Alperna i det fallet är väl Matterhorn som ju heter Monte Cervino på italienska och Mont Cervin på franska. Mont Blanc är däremot ett vedertaget internationellt namn utom i Italien (suck, ständigt dessa italienare!) där berget heter Monte Bianco. Men Mount Blanc blir ju tokigt eftersom man inte blandar engelska och franska i ett namn. Men som sagt, jag ser det där som en ren felskrivning och inte som någon "internationell" stavning. Några andra berg som däremot har internationella namn är tex Denali (Mount McKinley), Imjatse (Island Peak) och givetvis Shomolungma/Sagarmatha (Everest). Annars använder man så långt det går de nationella namnen. Undantag är förstås när nationella namn skrivs och uttalas på ett sätt som vi västerlänningar har svårt för (kinesiska och andra asiatiska språk, arabiska, grekiska med mera). Våra egna fjäll har ju ursprungligen samiska namn men har också försvenskade namn som samtidigt är internationella. Ursäkta lektionen Gustav, hoppas du inte tar illa upp. Och lycka till med kommande strapatser! ;)
Artikel/Blogg:
Ett projekt bland berg
2012-10-11 17:19 från daniel berger :
Åhåhå! Jo det hade vart väldigt kul! Jag både hoppas och ser fram emot en massa äventyr, både stora som små! Jag drömmer på...
Artikel/Blogg:
Ett projekt bland berg
2012-10-10 12:42 från daniel berger :
Underbart projekt och härlig berättelse! Till Julius skulle jag vilja säga, inspirerande, drivande och definitivt bättre för magkänslan än lättfil. Jag ser fram emot din redovisning av arbetet! Förväntansfulla hälsningar från Daniel. -Du är min förebild.
Artikel/Blogg:
Vägen mellan tre hav
2012-10-08 15:48 från Banankontakt :
Mycket inspirerande läsning. Hoppas på att själv cykla igenom Iran nästa år.
Artikel/Blogg:
Sarek - en isande vandring på glaciärer.
2012-10-03 21:04 från fowwe :
Intressant och njutbart att läsa om er vandring där ni verkligen sett Sarek ur ett fågelperpektiv. Jag - som själv inte har ägnat mig åt glaciärvandring - tycker det är extra intressant att få inblick i just det sättet att korsa vildmarken. Toppar, stenskravel och olika sorters snöfält är jag däremot mycket bekant med. Det är härligt att läsa åtskilliga fina och träffande formuleringar när du berättar om era naturupplevelser. Man förstår att ert gäng gjort en tuff och kvalificerad prestation men alltsammans är ändå beskrivet med sans och en god portion ödmjukhet. Kul att få följa med!
Artikel/Blogg:
Ett projekt bland berg
2012-10-03 12:54 från camoscio :
Intressant läsning. Men berättelsen skäms lite av att Mont Blanc (liksom Mont Maudit) är felstavat på cirka tio ställen. Och Tête stavas med cirkumflex över e.
Artikel/Blogg:
Vägen mellan tre hav
2012-10-03 07:21 från Worldcitizen :
Häftig värre! Jag är en Iranier som bott i Sverige sedan jag var 3år, Några år sedan bilade jag Stockholm-Dubai och tickade av bergen längs vägen, bland anna Ararat och Damavand. Precis som du var jag jätte rädd innan jag skulle till dessa område men som du har skrivit; jag har aldrig träffat så minga vänliga männikor som dessa. Ju fattigare, ju trevligare är min erfarenhet! Tack för en trevlig läsning
Artikel/Blogg:
Ett projekt bland berg
2012-10-01 20:05 från Anders V :
Snyggt jobbat. Bara att skriva ihop det snyggt också.
Artikel/Blogg:
Ett projekt bland berg
2012-10-01 11:15 från Leech :
Häftigt val av projektarbete, kul att alpvistelsen blev så lyckad! Fina bilder dessutom.
Artikel/Blogg:
Vägen mellan tre hav
2012-09-30 20:33 från Dryaso :
Spännande läsning. Kan bara instämma i att jag också gärna åker dit igen efter en tvåveckors tur i våras.
Artikel/Blogg:
Koordinator på Keb, gasad på Damavand, bortgift i Iran, kontrollerad i Kina och torterad i Nepal
2012-09-30 15:12 från daniel berger :
Inspirerande!
Artikel/Blogg:
Bland världens högsta berg
2012-09-26 15:29 från staffankäll :
Snyggt Gustaf. Alldeles superhärligt att vara i Khumbodalen och "summit all in" Island Peak. Synd om Anna som fick en annan resa än du men om jag förstår det rätt återvände hon ganska snabbt. Heja Anna! Har själv varit där flera gånger och man vill ju hela tiden tillbaka så starka planer för Mera summitpush hösten -13. Go Himalaya go!
Artikel/Blogg:
Abisko till Nikkaluokta - den höga vägen
2012-09-26 09:17 från millimeter :
Fint Gustav! Läste även om er Sarektur över glaciärer, och blev väldigt inspirerad. Glaciärer öppnar ju fler vägar. Som andra skrivit, väldigt kul att läsa om ungdomar! En mer teknisk fråga, vilken väg gick ni från Tarfala till Sydtoppen? Över Kebnetjåkkaplatån?
Artikel/Blogg:
Abisko till Nikkaluokta - den höga vägen
2012-09-26 00:27 från Anders_sthlm :
Återigen en berättelse med stor social kompetens och kunskap. Det fina här är ju att du utan tvekan kan leverera något utanför dig själv i det du skriver om och tar dig för. Det är sällsynt här att läsa något som går utanför jaget och samtidigt tar hand om andra. Tydligt, klart och säkert. Man finner inte ofta sådana berättelser här, tyvärr. Du verkar inte bara ha fallenhet för äventyr, utan även kunna ta hand om folk. Säkert även det en sällsynt kombination. Men i ditt fall är den nog tydligare än hos andra.
Artikel/Blogg:
Abisko till Nikkaluokta - den höga vägen
2012-09-25 20:47 från Henkes :
Snygga bilder! Speciellt "Har lämnat Nallo och är påväg mot Unna Räita."...Ser nästan sagolik ut. Grym.
Artikel/Blogg:
Abisko till Nikkaluokta - den höga vägen
2012-09-25 18:02 från OBD :
Instämmer i Håkans kommentar. Att en vandrare, Marcus, är med i bilden och dessutom bra placerad, tycker jag höjer bilden avsevärt. Instämmer även i din sista mening:"Så länge man har roligt.......". Kan lägga till att det tipset gäller inte bara "med ungdomar i fjällen". Det gäller i högsta grad även för gamla gubbar som jag.
Artikel/Blogg:
Abisko till Nikkaluokta - den höga vägen
2012-09-25 17:42 från 327Karlsson :
Man blir ju minst sagt sugen att åka upp igen, det verkar som ni hade en trevlig tur! Fina bilder också.
Artikel/Blogg:
Abisko till Nikkaluokta - den höga vägen
2012-09-25 17:19 från Håkan Friberg :
En del ljuvliga bilder. "Vistas efter Mårmapasset" tar första pris.
Artikel/Blogg:
Vägen mellan tre hav
2012-09-24 19:05 från Mahija :
Vilket äventyr! Verkligen intressant att läsa!
Artikel/Blogg:
Bland världens högsta berg
2012-09-16 14:57 från Rune Ahlström :
Först får jag gratulera till Mera Peak, Island Peak och fina bilder. Framförallt bilden på Amphu Laptse-passet är helt bedårande. Men sedan måste jag ansluta mig till Magnus kritik. Och det är synd att du Gustav inte genast inser varför Anna inte gavs chansen att få dela din upplevelse. Den direkta orsaken är ju väldigt självklar, nämligen kombinationen tempo och stigningsgrad. Med ett lägre tempo med längre acklimatisering i början av vandringen hade stigningsgraden aldrig blivit ett problem. Eller omvänt, med en flackare stigningsgrad hade tempot inte varit något problem. Var för sig är de här faktorerna inget problem men i kombination kan dom lätt bli förödande. Men det finns indirekta orsaker också. Och det gäller planering på hemmaplan och hur man agerar under själva vandringen på plats. Två faktorer som du nämner är dels det faktum att det här var Annas första erfarenhet av hög höjd och dels att hon hade varit sjuk veckan före. Förutom de individuella skillnader som alltid gäller i en grupp när det gäller att anpassa sig till och klara av yttre påfrestningar så är tidigare erfarenhet och nedsatt immunförsvar faktorer som ni redan på planeringsstadiet borde ha tagit med i beräkningen när ni lade upp ert vandringsschema. En sak man också måste förstå när man anlitar lokala guider och trekkingfirmor är att detta är deras levebröd. Dom och deras familjer är beroende av varenda dagsinkomst dom kan tjäna under klättersäsongen så att dom klarar sig under resten av året. Många arbetar givetvis med annat under vinterhalvåret men för dom flesta inom trekkingindustrin är det här deras huvudinkomst under hela året. Och därför ligger det förstås i sakens natur att arrangörerna är intresserade av att ha så många uppdrag/klienter som möjligt under de få månader då toppbestigningar är möjliga. Det här påverkar givetvis det schema som arrangören lägger upp, det måste man ha klart för sig redan när man planerar resan på hemmaplan. Här föreligger det alltså ett "conflict of interest" som det så vackert heter. Med facit i hand är det synd att ni inte hade planerat för fem dagar extra och valt att hålla ett lägre tempo under första halvan av vandringen. För givetvis är det så - oavsett vad andra säger - att kommer man från havsnivå så utsätts kroppen för en påfrestning redan vid en förflyttning i höjdled på bara 1.500 - 2.500 meter. Och bara för att man lägger in en vilodag på låt oss säga 3.000 meter så innebär ju inte det att hemoglobinnivåerna är normala dagen efter. Den som tror det borde prata med sin läkare. Här kan jag bara påminna om dom elitidrottare som brukar lägga in höghöjdsläger i sin träning. Och när elitidrottare pratar om höghöjdsläger så menar dom inte höjder på 3.000 - 4.000 meter utan snarare på 1.500 - 2.500 meter. Och allt det här är ju väldigt tråkigt eftersom en vandring i Himalaya kan vara bland det vackraste och häftigaste en människa kan göra. Så varför all denna stress och roulette med vår egen och andras hälsa när vi i stället skulle kunna dela upplevelsen tillsammans, både erfarna och oerfarna, både gamla och unga, både vältränade och mindre vältränade i ett av världens vackraste länder. Ursäkta den här tröttsamma tiraden men eftersom jag själv har bestigit flera toppar både i Everest- och Annapurnaområdet under olika årstider plus Aconcagua, Mont Blanc och en drös av våra egna nordiska toppar så har det gett mig vissa insikter i ämnet. Jag lider verkligen med stackars Anna som betalade en så stor summa pengar, och sedan inte fick ut mer än en evakueringstur med helikopter. Och det hade ingenting med hennes förkylning att göra, och det hade ingenting med att hon var oerfaren att göra eller att terrängen tvingade er att gå som ni gjorde. Som jag ser det hade ingenting av detta behövt leda till en evakueringstur med helikopter om ni redan från början hade kalkylerat med Murphys Lag och haft ett schema med bättre marginaler. Men som sagt, grattis till framförallt Island Peak. Visst är den grandios i vackert väder!
Artikel/Blogg:
Sarek - en isande vandring på glaciärer.
2012-09-15 16:49 från Anders_sthlm :
Det här var ju en jättefin berättelse. Hur du visar och tar hand om ungdomar och hur dom får komma ut och se äventyret. Att det är praktiskt genomförbart. Att någon som har stor kunskap och erfarenhet lär, visar och berättar. Allt handlar ju inte bara om en själv här i berättelser eller bilder eller om ‘något stressigt nu och här‘, utan att en Sarekvandring kan handla om gemenskap och förmedling av erfarenheter. Din berättelse visar på insikt och på en tradition inom svensk fjällsport. Att kunna ge något till andra, att förvalta. Att visa på att någon gått före här. Att vi går här nu. Och att någon kommer fortsätta vandra när vi inte är här. Det är en gåva att kunna ge detta till andra. Kul att du lyckades förmedla detta till oss läsare.
Sida: 1 2 3 4 5 Nästa Sista 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.