Norröna Para Ranger



Robust och rymmlig expeditionssäck


Tillverkare: Norröna
 
Betyg: 4.574.574.574.574.57
(betyg 4.57 baserat på 7 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 5 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Bekvämt bärsystem med enkel längdjustering, kvalitetskänsla, utrymmen

Minus:Säcken är bred med sidofickorna på men huvudfackets bredd är inte så stor som man kan tro. Osprey Xenith 105 har bredare (dock inte Lika stora sidofickor). Vikten. Priset är inte mycket att orda om, känns som den lirar i en annan division jämfört med de flesta andra.

Kommentar: Har använt säcken flitigt under ett år för vandringar. Flertalet gånger då barnen varit med har jag burit större delen av deras utrustning i tillägg till min egen. Det betyder stor volym och stor vikt, är ingen utpräglad UL packare. Inga problem med den här ryggan. Volymmässigt är den mycket flexibel med många spännband som gör att den kan komprimeras om inte hela utrymmet nyttjas. Kan å andra sidan göras mycket stor om det behövs. Bästa och skönaste bärsystemet jag provat, jfr med tex Fjällräven Kajka, Bergans Alpinist, Lundhags V12. Det som dock imponerar mest är kvalitetskänslan i allt, stort som smått. exempel: Inga kardborreband i justering av rygglängden som många andra modeller har här inte utan en rejäl mekanism i metall med glidskena. Inget knakande och inget tyg som ger vika om man lyfter i det. Kommer hålla. Priset man betalar är relativt hög vikt och pris. Behöver man riktigt stort utrymme och kunna bära tungt finns nog inget bättre.

Liknande produkter: Bergans Alpinist, Norröna Recon Pack, FR Kajka, Lundhags V12 90, Osprey Xenith

Pris: 3500

Plus: Gedigen, robust, lättpackad, justerbar på alla sätt, anpassningsbar, passformen, följsamheten. I stort sett allt utom vikten

Minus:Vikten (ca 4 kg) o priset men man får vad man betalar för. Se upp med infästningen till avbärarbältet. Det är nitat med 2 st nitar. Upptäckte på Blåhammaren att ena niten släppt. Traskade dock hem till Ulvån med 20 kg utan problem. Nu utbytt mot 2 st rostfria bultar. Märkligt dålig lösning.

Kommentar: En ngt tung säck men robust o hållbar. Bärsystemet underbart enl min mening. Tvådelad med avtagbara sidofickor o bra kompressionsmöjligheter gör den mycket anpassningsbar. Valde mellan Bergans Powerframe, Osprey Argon men tog Paran på norsk inrådan o har inte ångrat mig det minsta. Är själv 176 cm /80 kg o bördor på ca 25kg är inga problem. Säckens bärsystem är justerbart från flaggstång till pygme. Vidare tål den ganska mycket regn utan skydd.

Köpplats: xxl sport i Bergen

Plus: Bärsystem. Kvalitet. Rymlig.

Minus:Vikten

Kommentar: Efter att i många år vandrat med mes gjorde jag till slut slag i saken och gick över till softpack. Valet föll till slut på Para Ranger.

Bärsystemet är perfekt. Jag bar runt en +25kg säck i Sarek en vecka. Inga skavsår, inga ömma axlar eller rygg. Härlig att bära. Många smarta detaljer, och fickor som är lätta att komma åt. Det går att packa ned mer i säcken än en normal människa vill bära. Själv fick jag lätt ned tält, sovsäck, mat för en vecka, brännare, bränsle, kläder. Rubbet! Inte en pryl, utom liggunderlaget utanpå. Och jag hade plats över.

Material och sömmar verkar kunna klara verkligt hårda tag
och stark förslitning.

Den är dock tung. Men det kompenseras av bärsystem och passform.

Minus:Något högt pris (ca 5000 SEK)

Kommentar: En otroligt bra och välsittande expeditionssäck! Passformen överträffar allt tidigare provat. Det nya Syncron II - systemet är otroligt följsamt. En Säck som verkligen kan rekomenderas.

Kommentar: Den är stor och tung men har många smarta detaljer och har ett oslagbart bärsystem. Den rymmer mycket men kan komprimeras. Remmen som sitter inne i säcken, för att dra åt saker mot ryggen, fungerar bra. Det är praktiskt att kunna använda sidofickorna till en dagstur säck, även om det inte äör lika bra som en riktig dagstur säck då sidofickorna är smala och långa och det kan vara problem att få i större saker. Axelremmar och avbärarbälte samt Syncron systemet är av världsklass. Att bära runt 30 kg är inga problem för säcken...
Säcken har även två öglor, en på vardera sida (fram och bak), som är bra att lyfta säcken i.
Hela säcken sprider en känsla av kvalitet om sig men det finns nackdelar. Remmarna för att fästa tex ett liggunderlag på ryggen är alldeles för korta. Den väger som sagt mycket, ca 4 kg och när den är så rymmlg så är det risk att man får med sig en och annan pryl förmycket. Den kan bli något sladdrig i locket om man inte har en full säck då fästen inte går att reglera i önskad utsträckning.
Slutsats: Stor och tung = inget för kortturer på sommaren, bärsystem av världsklass, kvalitet och många bra detaljer med några undantag.

Plus: Flexibel och lättpackad softpack. Bra balans, kroppsnära.

Minus:Små svårpackade ytterfickor (9+9L). För små för dagsturen.

Kommentar: Jag har burit både nya Storen och nya Pararanger från Norröna. Det nya synkronsystemet är väldigt trevligt med styvt höftbälte som kan anpassas till höftens form och som inte skapar några ömma punkter. Bärremmarna är anatomiskt korrekta åtminstone på mig. Fyllningen gör bärremmarna styva vilket är skönt när man bär med lite vikt.

Det nya bärsystemet passa också korta bärare (jag är 173 cm).

De nya säckarna har en mer slimmad och kroppsnära form än de äldre modellerna. Inuti sitter en kompressionsrem som drar tunga saker mot ryggen. Allt bidrar till att göra säcken välbalanserad, även med lite högre vikt.

Om jag ska säga något negativt så är det att båda modellerna har blivit märkbart mindre än sina föregångare. Norröna har kompenserat för detta genom att göra locken höjbara. För korta bärare kan detta innebära balansproblem vid riktigt smällfull säck. Den mer kroppsnära formen gör också att stora saker som t ex vintersovsäckar kan vara svårt att få på plats.

Själv valde jag därför den större modellen (120 liter) så jag slipper överpacka på längre turer.

Den större säcken med det Nato-klingande namnet har horisontellt liggande kompressionsremmar som går utanför de hyfsat rymliga ytterfickorna. Detta gör att man enkelt kan komprimera inte bara säcken utan också fickorna. Man kan också snabbt fästa fuktiga strumpor och annat löst som man vill ha lättillgängligt. Remmarna är också utmärkta att lyfta säcken i.

Den lilla kompressionsplattan som sitter på Storen finns inte på paran utan istället sitter där två kompressions- och fästremmar för t ex liggunderlag. Tyvärr har Norröna snålat och gjort remmarna så korta att man bara kan fästa ett Thermarest eller ett tunnare liggunderlag typ Ridgerest där. Det går ju att åtgärda själv, men ändå...

Norröna har också satt dit en vertikal dragkedja i den övre delen av säcken. Jag var först skeptisk till den detaljen men har efterhand börjat använda den mer och mer. Onekligen gör den säcken mer lättpackad vilket kan behövas på långa och platta säckar. Den gör också säcken mer känslig för regn och det blir till att plasta in allting om man inte använder regnskydd.

2002-08-24:

Jag har i dagarna återvänt efter en 3 veckors vandring där all mat och allt bränsle medtogs. Jag bar all lägerutrustning och alla extrakläder i det nedre facket och i de minimala ytterfickorna. Ryggsäckens huvudutrymme var smällfullt med mat och bränsle.

Vikten vid start bör ha varit ca 25 kilo inklusive kamera och film. Bärsystemet har fungerat bra, inga ömma höfter och ingen trött rygg. Balansen har varit acceptabel för en så stor fullpackad softpack på en såpass liten bärare :-). Min kompis, som använde en Storen, fick komplettera med att bära ca 20 liter utanpå säcken för att få med allt. Inte heller han bär med sig något onödigt, snarare är han gramjägare :-).

Ytterfickorna på paran tycker jag är alldeles för smala och svårpackade. På dagstur rymmer de knappt någonting utöver regnjacka och regnbyxor. Vill man ha t ex kamera eller sittunderlag, kök o dyl får man helt enkelt inte plats med allt. Kanske är det bättre att strunta i ytterfickorna helt och istället packa med någon av de packpåsar med bärremmar som kan inhandlas. Själv har jag beställt ett par ytterfickor till Recon pack - dessa är betydligt större och är inte heller utrustade med dragkedjor utan med lock och snölås.

Jag tycker sammanfattningsvis att paran är en bra softsäck som är lättpackad och flexibel att använda. Ett minus för de löjligt små ytterfickorna som är för små för att användas som dagsturssäck. På vintertur eller mycket lång fotvandringstur kan det dock diskuteras om inte ramkonceptet är lämpligare eftersom ramsäcken lättare tar otympliga bördor.

Plus: Bärkomfort, även med tung last. Syncron bärbältet.

Minus:Vikt

Kommentar: Rejält slitvarg för tunga bördor. Rymmer allt du vill ha med. Mycket skön att bära även med över 30 kg:s last, om man nu absolut vill spela som kamel och frakta all sin egendom till fjälls. Sidofickorna går att lösa med dragkedjorna och kombinera som en 20 liters dagstursäck. Syncron-bärbältet fungerar perfekt och låter höfter att röra sig frit. Den enda nackdel är vikten, nästan fyra kilo. För kortare (under en vecka) turer väljer man hellre mindre och lättare säck.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.