Karrimor Marathon 35



Lättvikts-löparryggsäck.


Tillverkare: Karrimor
 
Betyg: 3.53.53.53.53.5
(betyg 3.5 baserat på 2 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Ruggigt lätt, sitter bra, lätt att komprimera

Minus:För stor för löpning, något kort

Kommentar: Karrimor KIMM 35 var min första löparsäck, och den hänger fortfarande med på längre turer med lätt packning, även på skidor. Alla detaljerna sitter där de ska (fickor, nätfickor, karbinhake för nyckel etc), och säcken går rätt bra att komprimera med elastiska band på sidorna och ett oelastiskt snöre på fronten. Fästmöjligheter för liggunderlag finns på rätt ställen. Ca 700g för 35 l är inte fy skam. Nackdelen med säcken är att den inte storleksmässigt motsvarar en löppackning för 2000-talet. 35 l gör säcken svårpackad för den som är van att packa snålt, och man rymmer faktiskt packning för (minst?) fem dagar i säcken (inkl sovsäck och tält). Samtidigt gör detta att man kan lunka runt med ca 12 kg på ryggen om man vill. Dessutom är den trots sin stora volym inte lång nog åt oss som inte bara är huvudfotingar, dvs har en rygg ovanför benen. Höftbältet hamnar i solar plexus-nivå, men det gäller å andra sidan de flesta löparsäckar.

Plus: Många småfickor. Sköna axelremmar. Många fästpunkter.

Minus:Otillräckligt komprimeringssystem. För mjuk ryggplatta.

Kommentar: Detta är min första löparryggsäck, vilken jag haft i lite över ett halvår nu. Den har hängt med på både löpturer, resor och i vardagslivet. Eftersom den är designad för löpning, så tänker jag fokusera mig på funktionaliteten under just löpning och multisport.

En fördel med ryggsäcken är att trots den stora storleken (35 liter), så går den att komprimera ner ganska bra till ~15 liter - dock med vissa nackdelar.
Eftersom ryggsäcken är utrustad med tre mesh-fickor längst ner, på baksidan/sidorna, så finns det inte några komprimeringsremmar där.
Vid halvfull ryggsäck, så komprimeras alltså de övre 2/3-delarna av ryggsäcken, medan nedre delen lämnas okomprimerad. Detta gör att grejerna man har i ryggsäcken får en tendens att glida ner till botten, och därmed förskjuta tyngpunkten neråt, vilket man inte vill.
Har man grejer i topplocksfickan, så kommer hela locket att slänga omkring när man springer, eftersom det ej finns något som stagar upp under (allt har åkt ner till botten). Man måste följdaktligen packa ryggsäcken ganska full för att man ska kunna ha saker i topplocket när man springer.

Säcken är förberedd för vätskesystem - vilket är en fördel. Men, placeringen är inte den bästa. Vätskeblåsan placeras i en sidoficka på ryggsäcken, vilken går längs med stora facket, på utsidan av säcken. Detta gör att med full vätskeblåsa (i mitt fall 2 liter), förskjuts tyngdpunkten mycket åt sidan. Har man bara lätta saker i huvudfacket (t.ex. kläder), så är det nästan omöjligt att packa balanserat.
Eftersom man dricker upp vattnet man har i blåsan, så kommer tyngpunkten att förskjutas efterhand att man tömmer sitt vätskesystem - alltså skulle jag vilja ha blåsan placerad mitt i säcken - gärna nära ryggen, för att få in tyngpunkten.

Ryggsäcken har en mjuk ryggplatta, vilken känns för mjuk. Jag har måstat skära till en bit liggunderlag för att bli nöjd med stadgan i ryggen. Troligtvis måste man ha något ännu styvare längs med ryggen vid längre turer.

Säcken har många småfickor (meshfickor på sidorna, en utanpå säcken, en i topplocket, samt två dragkedjefickor i avbärarbältet). Detta är en stor fördel, då man gärna vill ha med sig t.ex. powerbars när man är ute å springer, och kommer åt dessa någorlunda lätt, med säcken på ryggen. Sidofickorna är utmärkta för att trycka ner en sportflaska (0,75 liters) med t.ex. sportdryck som komplettering till vätskesystemet. Man kommer åt flaskan ganska bra, genom att sträcka armen bakåt.

Jag är inte helt nöjd med bärsystemet. Bröstremmen har jag dragit ett varv runt axelremmen för att tighta till den lite. (Jag är ändå inte liten till växten). Försöker jag spänna avbärarbältet kring höftkammen, så glider det bara uppåt. Jag vet ej om det beror på mina höfter eller på bärsystemet. I övrigt så känns axelremmarna väldigt bekväma - även efter längre perioder med lite tyngd i säcken.

På det hela skulle det kunna vara en utmärkt säck - ifall bristerna skulle åtgärdas. Har funderat på att modifiera säcken efter mina behov. Förmodligen så fungerar säcken utmärkt ifall den är fullpackad, men det är sällan jag använder den så.

***Tillägg 2003-08-28***
Efter tips från en kompis som lånat säcken under FEM, så placerar jag numera vätskeblåsan baktill på ryggsäcken, på utsidan, under kompressionsremmarna och ner i stora mesh-fickan. Detta tar bort obalansen och fungerar utmärkt! Detta höjer betyget med en etta...
***Slut tillägg***


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.