QCC Kayaks 700



John Winters designad havskajak


Tillverkare: QCC Kayaks
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Prisvärd om du både vill paddla fort och ha en bra långturskajak

Minus:Inte prisvärd om du bara är "njutpaddlare" och gör en tur då och då

Kommentar: Känsla/kvalitetsintryck av kajaken
Kajaken är byggd i kol/kevlar med seal-lines smart trackroder. Hela kajaken ger ett intryck av gott bygghantverk och läser man amerikanska recensioner förstår man också att QCC har ett gott rykte då det gäller kvalitet på sitt byggande. Luckorna är stora = lättlastat och byggda i samma laminat som skrovet. Hitills inga tecken läckage. Seallines smarttracroder är enkelt ställbart under färd och rodret ger, trots sin ringa storlek, bra verkan.

Att paddla - "Rakt fram"
Initialt tyckte jag att kajaken kändes lite "pråmig" jämfört med de andra, mestadels engelska grönlandsinspirerade kajaker jag paddlat. QCC 700 marknadsförs också som en kajak med fartpotential men inledningsvis tyckte jag inte det stämde. Tills jag insåg att det helt och hållet hängde på mig själv. Otränad efter en hel vinter räckte helt enkelt inte min styrka till för att utnyttja kajakens potential. Efter att ha fått några mil i kroppen har jag ändrat uppfattning. Brukar alltid tävla med mig själv och logga mina turer med GPS. Har en 2,5 milsrunda som jag gör då och då och har nu klarat att göra den med ett snitt på 8,7 km/h. 5 km rundan klarar jag med ett snitt över 9 km/h vilket med mina mått mätt är fort och framför allt snabbare än i någon annan havskajak jag paddlat. Känner också att skrovet har betydligt högre fartpotential för någon som har mer paddelstyrka än jag själv har. Seallines fotstöd är för små för att paddla barfota. Att få till ett bra benarbete är svårt men vill man kunna få till ett bra knästöd vid rollar och andra manövrar blir ju sittbrunnen - keyhole med vingar givetvis en kompromiss. Sitsen kände jag mig lite tveksam till först, ser ut som en amerikansk "soffa". Dock funkar den ganska bra, ryggstödet ger bara ett mothåll nere i ryggslutet och hämmar inte bålrotationen som jag först trodde.

Att paddla - "på tur"
Lättlastad och sväljer allt du kan vilja få med dig på långturen. Känns stabil olastad och givetvis ännu stadigare med last. Den "pråmiga" känslan försvann till största delen efter att jag vant mig med kajaken och framför allt efter att jag lärt mig att dra upp rodret i "knixiga" passager. Utan roder och med rejäl kantning svänger kajaken på riktigt bra. Inte som t.ex. en Buccaner men man kan ju inte få allt...

Att paddla - "i busväder"
Har nu gjort förta turen i ytterskärgård med vind 9-13 och hyfsat med sjö. Kajaken känns trygg och förutsägbar. I surf med det korta seallinerodret kräver den att man också är aktiv med paddeln för att få kajaken dit man vill. P.g.a. sin längd är den givetvis inte den ultimata lekkajaken, varken för att utforska trågna passager eller för att lattja i vågorna.

En kajak för vem
En kajak för dig som har ett intresse av att inte bara "njutpaddla" i turtempo och har styrkan och ambitionen att utnyttja fartpotentialen i skrovet. Vill du dessutom ha en lättlastad kajak som sväljer det mesta i packningsväg du kan tänka dig vilja få med på tur börja det brännas. Gillar du slutligen de typiskt lite "fulsnygga" men effektiva John Winterslijerna i designen kan detta definitivt vara en båt för dig.

Slutsats
27000 kr för en havskajak i kol/kevlar i gedigen byggkvalitet tycker jag är ganska prisvärt. OM du matchar profilen ovan. Annars kan du lika gärna betala 15000 kr mindre och förmodligen bli lika nöjd. Än så länge är en QCC 700 ingen vanlig syn i Svenska vatten men jag gissar att det kommer bli fler som upptäcker denna modell. De flesta havskajaker är ju på något sätt kompromisser men jag tycker denna modell är en ganska lyckad sådan. Lättlastad, stabil och bekväm långturskajak men samtidigt med hyfsad fartpotential.

Återkommer med kompletteringar då jag adderat sommarens turmil och ett kajakmaraton till erfarenheterna.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.