Bonniers Svampbok

» Ladda upp produktbild

En svampbok.
Författad av Henning Knudsen och Jens H. Petersen
Svensk bearbetning Robert Daun
Boken utkom första gången 1983 i Danmark, därefter har den sedan reviderats och omarbetats många gånger och slutligen anpassats för svenska förhållanden.
311 sidor
Inbunden med hårda pärmar


Tillverkare: H. Knudsen, J. Petersen

 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mycket informationsrikt

Minus:För stor att ha i byxfickan.

Kommentar: En svampbok och en svamskog är tillsammans det bästa sättet att lära sig plocka svamp. Den här boken är mycket lärorik att ha med sig, men den stora mängden information har gett den dess främsta nackdel, den är för stor att ha i byxfickan så den får ligga i ryggsäcken i stället, vilket är en nackdel när man hittar för många intresanta svampar.

Den här boken försöker inte hjälpa dig hitta de 25 bästa matsvamparna, den vill tala om för dig vilka svampar det är du står och titar på, även om du inte skulle drömma om att ta dem med hem. Således tas även udda svampklasser som kärnsvampar och gelesvampar upp. Självklart får man lära sig vilka svampar som är ätliga och vilka som är giftiga.

Alla svampböcker är olika restriktiva angående ätligheten av svamp. En svamp kan stå som matsvamp i en bok och som dödligt giftig i en annan (tex röd flugsvamp som kan ätas efter skalning och förvällning enl. en bok från 70-talet). Den här boken får betecknas som restriktiv.

En av de bästa sakerna med boken är svampnyckeln i början. Du börjar vid start och gör sedan de val som stämmer med din svamp tills du kommer fram till, om du gjort rätt, rätt svamp. Det kräver lite träning att få till det men är inte svårt.

Enligt en biolog jag känner är de bästa böckerna dem med ilustrationer i stället för foton, de är oftast mer karakteristiska vilket underlättar igänkännandet av en art. Denna bok är helt igenom fotografisk och jag har facktiskt bommat en svamp för att exemplaret på fotot såg olika ut från mitt exemplar. En ätbar sort dessutom. Vi prickade in arten i en illustrerad svampbok senare på kvällen.

Totalt sett är detta en bok som hjälper dig att finna artbeteckningen på många svampar, användingsområde (giftig, ätlig, garnfärgning etc) men är något stor, dock inte för stor för att ha med sig, och innehåller mycket lite vägledning om matkagning, art för art (generella instruktioner finns i början på boken).

Jag köpte mitt ex på bokus.com för 169 kr och fick den i brevinkastet, väl investerade pengar.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.