Hilleberg Soulo



Geodesiskt kupoltält för en person och packning.


Tillverkare: Hillebergs
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Stabilt, fristående, rejält

Minus:Upphängning av innertältet mot absiden.

Kommentar: Höjdartält!

Jag letade efter ett enmanstält. Valde mellan Hillebergs tre modeller.
Enan gick bort eftersom ventilationen i ändarna inte verkade gå att stänga helt.
Jag beställde hem ett Akto istället. Kom inte riktigt överens med uppsättningen (gick inte att få bra sträckning ens på ett plant golv), och de platta delarna över ändarna såg inte ut att hantera snö på ett bra sätt.

Returnerade Aktot och bytte mot ett Soulo.
Jag blev omedelbart mycket imponerad.
För det första är det ett tilltalande tält rent estetiskt.
För det andra så var det lätt att sätta upp, och spänningen i väven blev helt perfekt.
För det tredje var det det första fristående tältet jag testat. Vilken fröjd att kunna flytta hela tältet! Lika enkelt att torka det. Jag satte upp det och hängde det från taklampan.

Jag har sedan köpet testat det under några nätter i varierande klimat.
Viss skepticism fanns angående ventilationen. Kunde det verkligen räcka med en (1) ventil i toppen?
Första nätterna spenderades i skogen bredvid en sjö i temperaturer mellan -1 och +3. Snöblandat regn på det under hela kvällen och under hela natten, samt helt vindstilla. Yttertältet hade såklart kondens. Innertältet var inte blött, men något fuktigt här och där. Helt klart godkänt.
Jag har sedan dess testat att stoppa något under väven i fotändan och på så vis fått en extra inluftsventil, och det gör stor skillnad i sånt väder. En annan natt satte jag medvetet yttertältets ena långsida över en grop i marken och fick på så vis extra ventilation.
Senaste natten spenderades på fjället i ett par plusgrader och konstant duggregn. Vinden räckte för att hålla helt torrt i tältet den natten.
På kvällen till den natten blåste det ganska rejält. Det var inga problem att sätta upp tältet i vinden. Krok-systemet är verkligen smidigt.
Tältet i sig är som en liten bunker. Det rör sig inte alls i vinden.

Jag ville gärna ha ett enmanstält, men jag var ändå litet orolig över om jag skulle uppleva det som litet och trångt.
Nu när jag testat några nätter i varierande väder kan jag säga att det inte är ett problem.
Tältet i sig är ganska stort. Hela långsidan av innertältet som vetter mot absiden kan vikas undan, och tältet upplevs som väldigt stort.
Min 85-liters ryggsäck ryms enkelt i halva absiden, och i den andra halvan kan jag med enkelhet laga mat.
Eftersom tältet är sexkantigt finns det gott om ytrymme i höfthöjd i innertältet. Där rymmer man en massa utrustning som man vill ha "inomhus".

När det blir dags att sova så stänger jag innertältet och spänner ut det (se nedan i "Brister").
Det finns då gott om plats. Det känns inte alls instängt.

Eftersom tältet är så stadigt konstruerat så kan man hänga ganska tunga saker i torklinan i innertältet utan att det "hänger ner".

Sitthöjden är mer än nog.
Jag är 174 cm och har normalt ett Neoiar Xlite som är 6 cm tjock. Jag kan sitta mitt emot dörren och laga mat utan att jag tar i taket (beror ju visserligen på hur rak i ryggen man tycker om att sitta).



Brister (om än få och små):
Ventilationen är inbyggd i dörren (det är inte själva bristen).
Löparen längst ner på dörren har Hillebergs lilla duffelknapp som är till för att låsa löparen så att dragkedjan inte öppnar sig när duken fladdrar.
Det hade varit bra om det fanns en liknande låsning när ventilationen är öppnad ovanifrån. Jag har löst det med en snörstump som jag knyter i en innertältsring i taket. Den hindrar dragkedjan från att öppna sig om det blåser. Jag har själv inte varit med om att det hänt, men läst om det.

Infästningen i taket för innertältets långsida (den halva som vetter mot absiden) sitter litet väl centrerat i toppen. Det leder till att innertältsväggen hänger inåt och stjäl utrymme i innertältet.
Jag har löst det problemet genom att fästa ett snöre i öglan vid dörrens tältpinne. Den drar jag sedan genom löparen till innertältets dragkedja, och spänner på så vis ut innertältet mot absiden. Det ger mig minst 15 cm extra innertältsutrymme. Det låter som lite, men skillnaden är enorm i ett så litet tält.
I ett tunneltält spänns innertältet ut effektivt åt långsidorna då absiderna är på kortsidan. I en sådan här konstruktion förstår jag att det är svårt att komma ifrån problemet.
Det borde ha funnits en avsedd ögla i innertältet och en inbyggd gummilina med krok redan från fabrik. Det hade löst detta problem på ett galant sätt. Mitt sätt fungerar också, men är inte lika snyggt.

Den nedre (fotändan) långsidan på innertältet kan hamna mot yttertältet.
Problemet beror i mångt och mycket på samma sak som ovan. Det finns inget som håller innertältet i riktining mot absiden. Man kan, om man är oförsiktig när man går in rubba hela innertältet så att det hamnar nära yttertältet. Om vinden dessutom ligger på från fel håll så trycks yttertältet in just där.
Det är lite irriterande, men jag har mycket utrustning med mig in i tältet. Den placerar jag på den sidan av innertältet, eftersom det finns utrymme där. Den hindrar mig och sovsäcken från att få kontakt med innertältet på den sidan, så jag upplever det än så länge inte som ett problem.

Kroksystemet är som sagt fiffigt, men om en krok skulle gå sönder går det inte att byta ut den utan att sprätta sömmar. Kroken är fastsydd. Hur man löser de på ett smidigare sätt vet jag inte, men det kan vara bra att veta.

Om dörren är öppen kan det regna på det övre hörnet av innertältet. Man får släppa på en utav infästningarna och flytta in innertältet litet om man vill vara helt säker.



Slutsats:
Jag är otrolig nöjd!
Utrymmet räcker mer än nog. Ett litet minimalistiskt krypin som med lätthet rymmer mig och min utrustning utan att det känns trångt och instängt.
Vikten är nära på 2,5 kg, och det är väl den stora nackdelen med detta tält. Å andra sidan så är det ett tält som man verkligen kan lita på.

Liknande produkter: Akto, Enan

Kundservice: Bra! Fick returnera mitt akto trots att mer än 30 dagar passerat.

Pris: 6400

Plus: Starkt, tyst, lätt, trevligt att se på

Minus:Hade varit trevligt med en ytterligare lucka för ventilation, för genomströmning.

Kommentar: Jag instämmer mest i vad andra har skrivit. Detta tält är helt enkelt kvalitet.
Jag tror inte att jag hade kunnat köpa ett tält som passar mig bättre.
Innertält i mesh rekommenderas att köpa till så blir det mycket behagligt på även sommaren.
Det är enormt stadigt. Ibland då det blåser hårt ute och jag går in i tältet så tystnar vinden så mycket att jag undrar om det plötsligt börjat blåsa mindre.
Väldigt mycket utrymme. Har suttit och spelat Heroes of Might and Magic 3 med brorsan i flertalet timmar då vi väntade ut regn. Har sovit i det 2 personer, dock utan innertältet, men fick plats alldeles utmärkt. Vi hade till och med all vår utrustning inuti och behövde inte ens ligga skavfötters.

Det här är när det kommer till friluftsliv, ett av de absolut bästa köp jag gjort. Om faktiskt inte det bästa.

Liknande produkter: Akto. Exped Mira.

Kundservice: Utomordentlig service. 10/10

Pris: 5800

Plus: Så välgjort med genomtänkta materialval och detaljer att jag köpt ett till i annan färg.

Minus:--

Kommentar: Hilleberg Soulo är ett enmanstält avsett att motstå stormar och nederbörd, både vinter och sommar. Eftersom det i Soulos kravspec ingår enastående styrka, är det något tyngre än andra enmanstält från Hilleberg ex. Akto och Unna. Det får dock anses som lätt när man jämför dess förmåga att stå emot vind, regn och snö.
Hilleberg Soulo är ett självstagande kupoltält som är otroligt stabilt men som man ändå kan slå upp på några minuter. Det kräver inte några markpinnar för att stå men har rikligt med linor med totalt 12 fästen för markpinnarna. (Jag rekommenderar att man som vanligt använder samtliga.) Detta för att öka stabiliteten och även se till att plötsliga vindbyar inte blåser bort det oförankrade tältet. Takhöjden är generös med 95 cm och jag(180 cm) kan, på ett 7 cm tjockt liggunderlag, utan problem sitta upp i tältet. Absiden har gott om utrymme för att förvara utrustning i. Jag upplever att tältet är mycket rymlig för en person. Med bara en takventil var jag först orolig att det skulle bildas mycket kondens men ventilationen är mycket bra och kondens har inte varit något problem. Jag använder dessutom Hillebergs footprint för att minska kondensen.
Soulos innertält, precis som alla Hillebergs tält, är ljusgult och det gör att tältet känns ombonat och ljust.
Även om Soulo ex. är tyngre än Akto och Unna är jag mer än villig att acceptera den extra vikten för utrymme, absid och styrkan i tältet som låter mig sova även när vädret är hårt. Utformning och kvaliteten på detta tält är så bra som det kan bli.
Jag har ägt och använt både Hilleberg Akto och Unna. Dessa tält har varit utmärkta, men jag ville ha ett tält, med absid, som jag också kunde använda på kalfjället under senhösten.
Mitt Soulo används när jag leder grupper i fjällmiljö under sommar- och höst. På dessa turer föredrar jag därför tält som är lätthanterliga och som kan slås upp nästan var som helst. Tälten måste ha en genomtänkt konstruktion, vara rymliga, bekväma, lätta att slå upp och funktionella i varje detalj.
Detaljerna gör en enorm skillnad och är bl.a. det som skiljer mediokra tält från de som är” top of the line”. Hilleberg Soulo har dessa detaljer(precis som alla Hilleberg tält jag ägt) T.ex. dragkedjor som är regnskyddade och inte fastnar i väven när man drar dem upp eller ner. Inne i tältet finns det gott om fickor att placera diverse utrustning som pannlampa, kartor mm. De dubbla staglinorna med lätthanterade linsträckare underlättar mycket när man stormsäkrar tältet. Absiden är så pass stor att jag inte upplever det obehagligt att laga mat i den vid dåligt väder. Jag får även plats med all utrustning i den.
Sammanfattningsvis kan jag starkt rekommendera Hillebergs Soulo. Tältet jag recenserat är dessutom mitt andra Soulo. Det är relativt lätt att hitta ett enmanstält som är både lättare och tar mindre plats i ryggsäcken. Men letar Du efter ett enmanstält som både är hållbart, rymligt och funkar i alla väder är det Soulo jag rekommenderar!

Liknande produkter: Hilleberg Akto och Unna. Helsport Reinsfjell Superlight

Pris: 6995

Plus: Helheten

Minus:--------

Kommentar: Love it. Ett av marknadens bästa singeltält. Har nyligen sova tre nätter i hård vind (17 m/s) vid kusten i närheten av kullaberg (skåne). Tältet stog pall utan problem. Kommer att använda detta tält till gröna bandet nästa år.

Plus: Allt! Helheten.

Minus:Kan ej komma på nåt dåligt, tycker inte att det är dyrt med tanke på vad man får för pengarna.

Kommentar: Klockrent. Bra ventilation, hög komfort. Mycket lätt att sätta upp. Kan verkligen rekommendera detta.

Liknande produkter: -

Kundservice: -

Pris: 5500

Plus: Rejält med utrymme för mig, 125 liters Norröna Recon i absiden och packning plus vapen vid sidan längst in i tältet. Släpper på Hillebergmanér inte in en droppe trots långvarigt regn och fuktig luft. Mitt tredje Hillberg och byggkvaliteten är som vanligt på topp, trots att det är ett outlettält (ser ingen skada eller annat).

Minus:Lite tungt för ett enmanstält.

Kommentar: Mycket nöjd med tältet. Skriver recension efter att jag testat tre nätter i -1 till +4 grader med snöblandat regn och regn i fjällen. Inte en droppe kommer in och med rätt justerade ventiler så klarar man kondens väldigt bra. När man får in snitsen går det ganska snabbt att få upp men är kanske lite trixigt med clipsen och tjockare vantar. Känns som tidigare recensent lite som overkill och väldigt bombsäkert.

Liknande produkter: Hillberg Akto. Bytte bort mitt Allak mot detta så det blev en snabb affär och därav inget Akto.

Kundservice: Hilleberg är väldigt serviceminded.

Plus: Stabilt, pålitligt, stormsäkert, funktionellt.

Minus:Något fippligt att sätta upp med stora vantar.

Kommentar: Ett extemt stabilt tält för svåra förhållanden. Väldigt lättplacerat på grund av litet fotavtryck. Eftersom jag är 188cm är tältet en aning kort men fullt tillräckligt även under vintern. För väldigt kalla turer med mycket utrustning tycker jag tältet är en aning litet. Om man sätter en spade i absiden för att tillfälligt spänna ut duken en aning finns det gott om plats för både sittande och liggande matlagning i dåligt väder. Ventilationen är bra och det finns möjlighet att sätta upp stormlina. Tältet kan vara ganska hårt att sätta upp med vantar då duken måste spännas över stängerna. När allt är på plats känns det mer som ett hus än ett tält.

Liknande produkter: -

Köpplats: Naturkompaniet

Plus: Bombsäkert, lätt att hantera, ganska lätt att bära, bra ventilation.

Minus:Inga som jag har noterat.

Kommentar: Har använt tältet under vinter, sommar och höst i fjällen. Som vintertält är jag imponerad av prestandan, det står säkert i hårt väder och tål stora snölaster utan att det känns oroligt. Som alltid blir det lite rimfrost inuti, men det få man leva med om man tältar i kyla.

Som sommartält lider det lite av att vara "overkill", ett Akto t. ex. funkar ungefär lika bra men väger halvkilot mindre. Ventilationen upplever jag dock som bättre på Suolo!

Jag var nyfiken på hur tältet skulle prestera under hösten i fjällen - runt noll och upplagt för kondens. Men inga särskilda problem, har haft mer kondens i
t. ex. Akto än i Suolo under samma betingelser.

Utrymmet är ok. Bra plats för packning och man kan laga lite mat i skydd om det krävs. På vintern kan det kännas lite trångt, men det fungerar bra om man håller ordning på grejorna. Ett tips är att gräva ett hål i snön och ställa ryggan upp i absiden, mer plats för matlagning och enklare att packa i skydd av absiden om vädret är risigt.

Ett kanonbra tält om man planerar att använda tältet över trädgränsen året runt!

Kundservice: HB är grymma på kundservice faktiskt. På ett Unna jag ägde för ett antal år sedan gick en spolknapp till ventilhatten sönder i hårt väder. Garantitiden hade gått ut för länge sen, men HB lagade ventilhatten och skickade tillbaka den med vändande post utan kostnad. Och utan någon diskussion vilket uppskattas!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.