Nordisk Halland 2 LWRymligt 2-manna lättviktstält med absid och vindtestat i 25 m/s.

Tunnelkonstruktion.


Tillverkare: Nordisk
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Låg vikt (1,5 kg), vindtåligt, fästen för torklina, yttertält kan resas separat, inner- och yttertält kan lämnas ihopsatta vid ned- och uppsättning, myggnät, prisvärt.

Minus:Att det inte finns något linfäste i fören (framdelen) av tältet, i mitten mellan linan som sitter i ventilen och marken av tyget på yttertältet för att hindra att tältduken fladdrar i ansikten vid matlagning i absiden under hård vind.

Kommentar: Observera att det finns två snarlika tält från Nordisk: Halland 2 LW som är gjort i silnylon samt Halland 2 PU som är gjort i polyuretanmaterial och som väger nästan dubbelt så mycket.

Har under den gångna sommaren fått möjlighet att testa Nordisk Halland 2 LW både under sommar i Skåne och tidig höst i norska och svenska fjällen.

Tältet testades dels under helgvandringar längs med Skåneleden, men det riktiga testet kom under en 8 dagars vandring i norska och svenska fjällen. Vädret växlade mellan både solsken, regn, stark vind och klar himmel med minusgrader.

Hela vägen från uppackning till uppsättning av tältet så var kvalitetskänslan genomgående, både i materialet och detaljerna.

Tältet är i det stora hela lätt att både sätta upp och plocka ner även om tältstängerna tidvis är lite jobbiga att föra in och ut ur sina kanaler. Packpåsen är väl tilltagen vilket gör att om man har bråttom så går det att packa ner allting väldigt snabbt även om packvolymen då blir större. Packpåsen har även kompressionsremmar. En separat påse för tältstänger och tältpinnar medföljer. Det går både att packa denna mindre påse separat, t.ex. i ryggsäckens sidofickor, eller att rulla ihop den med tältet och ha allt i samma påse. Med tältstängerna utanpå ryggsäcken så går det verkligen att göra tältets packvolym imponerande liten.

En annan detalj som uppskattades var fästena för torklina i innertältet. Otroligt skönt att kunna hänga upp strumporna från dagens vandring i en tunn persiennlina i taket av innertältet. (Persiennlinor sväller inte av fukt).

Tältet klarade även av stark vind. Tillverkaren uppger att de har vindtestat tältet till 25 m/s. Så starka vindar har jag ej haft möjlighet att testa det i ännu, men uppskattningsvis så blåste det 15 m/s en kväll vilket tältet klarade galant med alla stormlinor spända. Dock så var det vid så stark (den vindstyrkan) vind något svårare att laga mat i absiden då duken i framdelen av tältet fladdrade ganska mycket trots att den var hårt spänd. Detta hade troligen kunnat åtgärdas om ett extra linfäste hade placerats mellan ventilen och marken på framsidan av tältet som dels hade bidragit med ytterligare lite stabilitet, men framförallt hindrat duken från att fladdra lika mycket vid hård vind.

Med två personer sovandes och vid tältande invid sjö samt vid en mycket kall natt där termometern visade -4 grader så uppstod stora mängder kondens på innertältet, detta tror jag dock ej att man ska klandra tältet för utan detta är ett symtom som uppstår i alla småtält under vissa förhållande och enda sättet att helt slippa kondens torde vara att antingen släpa på ett mycket större tält, eller sova under tarp.


I det stora hela känns detta som ett mycket kvalitativt tält, med genomtänkta detaljer och hög kvalitetskänsla. Dessutom mycket prisvärt om man jämför med liknande tält från andra tillverkare.

Liknande produkter: Helsport Fjellheimen Superlight 2

 

Logga in

Tips!

Aktuellt: Trevlig helg!