Exped Vela 1 Extreme

» Ladda upp produktbild

Enmanstält


Tillverkare: Exped
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Form, design och utförande samt vikt.

Minus:--------

Kommentar: Fick ett Vela 1 av en bekannt. Eftersom det är dragkedjelöst i yttertältet och rejält gjort i övrigt har det efter provslagningar på gräsmattan hemma med simulerat oväder och mörker samt med tumvantarna på fått följa med ut.
Årets augustivandring gick i Bayern. Mycket ur väderblandningen men varmt, Tältet skötte sig väl och den dragkedjelösa lösningen fungerade mycket väl.
Att det går åt några pinnar för att sträcka ut tältet ser jag som en nödvändighet, dessutom står det tryggare i blåsten när det är väl förankrat.
Bra ventilation, rymlig absid, tämligen tyst och gokänt lätt. Den omvända båtformen är en fördel i vinden. Golvlådan höll tätt. Uppenbart är att man kan göra mer än klockor, choklad och ost i CH.

Liknande produkter: Ett flertal

Kundservice: inte behövt

Köpplats: Gåva

Plus: Kvaliteten. Den dragkedjelösa ingången. Stor absid. Ventliation

Minus:Plottrig design. Den dragkedjelösa ingången

Kommentar: Efter ett tiotal nätter med Vela 1 har jag fått kläm på hur det ska sättas upp, och då går det snabbt. Men innan dess liknade det mest en långdragen cirkusföreställning pga de många linorna och deras många justeringsmöjligheter. Två pinnar räcker för att tältet ska stå, men minimum krävs sex för en snygg uppsättning. Tio för en riktigt vettig, då man måste i med två pinnar i innertältets vardera hörn för att få ett garanterat sträckt golv; den glidande enpunktsförankringen i ändarna fungerar inte fullt ut, utan nedre delen på de små ändbågarna riskerar glida inåt om man inte säkrar hörnen. Det är ganska symptomatiskt för tältet att de höga ambitionerna inte alltid når ända hem. Jag ser redan en lösning på problemet som designern inte såg.

Och i med tolv pinnar när man ändå är igång. Slår man upp tältet ordentligt så hanterar det vind riktigt bra.

Jag både gillar och ogillar tältets dragkedjelösa ingång. Å ena sidan är det skönt att slippa ett blött tygstycke som slafsar mot innertältet och ens person när man ska ut; å andra sidan måste man sträcka sig åt höger och åt vänster och haka lös två markpinnar innan man hissar upp duken. Så där håller det på. Sammantaget går det på ett ut med dragkedja. Mer en smaksak.

Värt att nämna är att yttertältet går att rulla in mot mittstången från kortändarna, antingen en halva i taget eller båda på en gång. Det ger enkelt och snabbt goda ventliationsmöjligheter för de som vistas ute under kvalmiga sommarnätter. Kommer det en skur så går det på sekunder att dra ut yttertältet igen. Vidare vad gäller ventilation så finns dragkedjeförsedda luckor i innertältets bägge ändar, ett utsläpp högt upp längs bågen i anslutning till en "strut" i yttertältet , samt att övre halvan av dörren är i myggnät.

Att jag ännu inte har kommit överens med tälttypen där det är minst yta och volym i ändarna och mest i mitten låter jag inte inverka på mitt betyg.

Fem för kvaliteten. Inga snålmaterial, inga tidsbesparnade genvägar i arbetet.
Fyra för absiden och en del lösningar
Tre för det krångliga i en del lösningar.
Totalt en fyra.


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...