KAP Arctic



Trangiakök med fotogenbrännare som har hög effekt, reglerbar låga och fungerar bra vintertid. Vikt (enl tillv) komplett med aluminiumkastruller: 1640 g. Tillverkas av Gunnar Finn i Kiruna.


Tillverkare: KAP
 
Betyg: 4.94.94.94.94.9
(betyg 4.9 baserat på 10 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 7 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Kommentar: Jag fick köket i present för 39 år sedan. Det fungerar fortfarande utmärkt. Packningen till bränsleflaskan har dock deformerats och börjat läcka. Sigg-flaskor limmar numera packningen till korken så jag har inte hittat någon packning som tål fotogen ett längra tag. Som en nödlösning använder jag en packning för trädgårdsslangar jag hittade på Biltema. Dock deformeras dessa efter ett par dagar.

Jag undrar om någon här har hittat packningar till bränsleflaskan?

/Dag

Plus: Pålitligt, hög effekt och mycket goda reglermöjligheter. Brinner tyst och rent. Multifuel om man investerar i munstycken och/eller tillverkar stryprör.

Minus:Relativt ovanligt då de inte har nytillverkats på ca. 20 år. Eftertraktat samlarobjekt, därav ganska dyrt. Kräver förvärmning.

Kommentar: Trangia behöver ingen närmare presentation, mina KAP Arctic används i Trangia 25-21 Duossal. Brännaren är dock inte alla lika bekanta med. Brännaren är en Optimus 207 eller en motsvarande från portugisiska Patria som sitter monterad i en adapter. Denna adapter har en ränna med en veke i. Denna ränna med veke möjliggör för användaren att smidigt hälla i sprit för förvärmning i skålen samt att tända brännaren efter avslutad förvärmning med låg risk för så kallad "underburn", alltså att det brinner i brännaren och inte utanför vilket är tystbrännarens motsvarighet till en härdsmälta.

Brännaren kan elda fotogen, bensin eller till och med alkohol med olika munstycken och/eller stryprör, originalutförandet är dock med fotogenmumstycke. Med fotogenmunstycke så bränner den även diesel utan problem, jag föredrar dock Dollar Stores tändvätska.

Detta är inget för lättviktsvandrare sommartid. Om man däremot vill smälta snö bekvämt och pålitligt samt kunna sjuda maten kontrollerat så är denna brännare i en klass för sig. Den inbyggda rensnålen möjliggör rensning av munstycket under gång.

Pumpen är en enkel och pålitlig konstruktion där den enda egentliga slitdelen är en oring. Slangbyte kan även vara nödvändigt då dessa brännarsystem är 20-40 år gamla. Pumpen har en lång bränslepickup som möjliggör att man kan ha en enlitersflask stående under gång vilket funkar bra i snö.

Liknande produkter: Trangia Multifuel X2, MSR Whisperlite Universal med hemgjord adapter, Optimus 85 Loke/jägarkök.

Kundservice: Fogas har reservdelar till brännaren.

Pris: 3600

Plus: Driftsäkert. Stabilt, Enkelt.

Minus:Vikten

Kommentar: har haft köket nu i snart 20 år och sörjer den dag det går bort......

Köpplats: KAP

Plus: Passar till Triangia, bra effekt på köket

Kommentar: Jättebra kök, inköpte mitt kök i slutet av 80-talet har fungerat perfekt ända tills idag. Tyget på tryckslangen hade torkat så det gick av vid infästningen till flaskan. Nu är ju köket nästan 20år och välanvänt så det är väl normalt. Hoppas kunna hitta reservdelar till köket.

Köpplats: Domus sport i Kiruna

Plus: Effekten, stabiliteten - och tillgången till det beprövade Trangia-sys

Minus:Jag har ännu inte hittat något unikt negativt med KAP-Arctic

Kommentar: Jag har läst lite om vad andra tycker om div. andra friluftskök och känner att med _så många års_ erfarenhet som jag har av ett KAP-Arctic [som alltså kallades Trangia Arctic när jag köpte mitt] så måste jag konstatera att det inte låter som om dom kan konkurrera likvärdigt ens med ett väl begagnat KAP-Arctic!

Nu har jag i och för sig inte kört mitt KAP-Arctic i vare sig överdriven kyla [kallaste tillfället var nog i minus 28°C med lite snålblåst], eller på _höga_ höjder [svenska fjällkedjan duger gott för mig], så hur det uppträder där kan jag inte uttala mig om med förstahandserfarenhet... [Men andra KAP-Arctic-ägare har uttalat sig om sånt så vi får tro dem, de verkar i huvudsak nöjda allihop...] På de 'normalare' turer jag använt mitt, dvs från kaffekokning under svampplockning i sensommarskogen hemmavid till 'långpromenad' med 30+kg packning längs en bra bit av Kungsleden har det fungerat klockrent - varenda gång. Visst, det väger något hekto mer än konkurrenterna, men det är det värt när man får chans att utnyttja blåslampseffekten till att smälta snö för hela gruppen... Eller när man gräddar pannkakor till de nyplockade hjortronen... Deras miner säger allt då. :-)
Jag brukar förvärma med en liten slatt sprit från en konverterad oljekanna. Efter ungefär en minut, strax innan spriten brunnit ut, tänder jag fotogengasen på lågan som bildas ovanför förvärmarrännans 'veke', det fungerar bra [nästan] varenda gång. Eftersom det sitter en Optimus hattbrännare i köket så är det enda ljudet som sprids ett väsande/susande som försvinner redan några meter bort från köket. [Min kamrats Optimus Nova, också i Trangia 25, låter avsevärt mycket mer.] Jag kör enbart på fotogen [har iofs ett bensinmunstycke också men använder det inte], eftersom jag tycker fotogen är bäst, när man sammanväger effekt och säkerhetsmässighet. Fotogen är så lätt att få tag i, och så drygt, att det aldrig varit aktuellt med bensin.

Så; eftersom det inte finns några nya att köpa längre, blir min rekommendation: Ge inte upp! Sök tills du hittar ett begagnat - och köp det då direkt! Det gjordes ju flera tusen KAP-Arctic så de finns därute, det är bara att fortsätta leta...

[Trangias egen 780001 Multifuelbrännare är en duglig ersättare för KAP Arctic men den saknar en del finesser som fanns på KAP. När den kommer med Nova+ som brännarstomme (för det gör den säkert med tiden eftersom Nova+ är lite smartare än Nova) så får nog många som nuförtiden börjar med sitt frilufsande nöja sig med den kombinationen. Trangias egen version av hållare för brännaren är bättre än den lösa som säljs av Optimus men ingen av dem är i närheten av kvalitetskänslan i KAP Arctics brännarhållare...]

Kommentar: Är mycket nöjd med köket. Det är driftsäkert och kombinationen Trangia och KAP brännare oslagbar, tycker jag, även om det nu väger lite mer. KAP brännaren passar både i lilla och stora Trangia köket och brännaren får även plats i lilla trangiat när man packar ihop det. Jag har aldrig haft några problem med köket fast jag har kört det i sträng kyla och på olika bränslen. Eftersom disel finns nästan överallt i världen brukar det inte vara några problem att hitta bränsle. Jag förvärmer alltid med sprit även om man kan använda andra bränslen men då är det risk att det sotar lite. Har kört mitt kök på fotogen, disel, lampolja, lacknafta. Man bör alltid försöka få tag i så rent brännsle som möjligt. Där finns dock en inbyggd rensnål som man mycket enkelt kan använda även när köket är igång.

Plus: Stabilt, driftsäkert, hög effekt, lätt att reglera, trevlig ljudnivå

Minus:Tungt, måste alltid förvärmas

Kommentar: Det är nu tio år sedan jag köpte mitt Arctic, och jag har aldrig ångrat det. Detta kök har hängt med i ur och skur, från höghöjd till havsstänk, från +30 till -35, och alltid fungerat bra. En av de största fördelarna med detta kök tycker jag är stabiliteten. Alla som har använt ett Trangiakök vet ju hur stadigt det står, och hur väl kastruller och stekpanna sitter på plats när man skall laga mat. Det är stor skillnad jämfört med de flesta andra tryckkök. Maxeffekten är mycket hög, förmodligen högst av alla kök på marknaden, och lågan går att reglera mycket exakt. Detta är ett kök för den som gillar att laga lite mer avancerad mat än bara frystorkat och varma koppen. Samtidigt är det ett ypperligt vinterkök som effektivt smälter stora mängder snö i kallt väder. Arctic är gjort för fotogen, och fungerar bäst med detta bränsle. Det går också att köra på andra liknande bränslen, t ex lampolja, lacknafta och diesel, men det är inget som rekommenderas av tillverkaren. Bensin går att använda i nödfall, men effekten blir dålig eftersom munstycket har fel dimension. Optimus bensinmunstycken passar även i Arctic-brännaren, och med ett sådant monterat går köket bra även på bensin. Jag förvärmer alltid brännaren med sprit. Detta kan vara lite krångligt om man är ovan, men med tiden går det på rutin. Konstruktionen av Arctic är väl genomtänkt, och kvaliteten hög. Under mina tio år med detta kök har bara några småsaker fallerat, och det har mest handlat om slitdelar så som packningar av olika slag. Även under svåra förhållanden så som sträng kyla, hög höjd (upp till 5000 m) och med orent bränsle har köket alltid fungerat bra. Den höga vikten på detta kök kanske är den största nackdelen. För egen del är jag dock beredd att släpa på lite mer för att få ett bra kök som fungerar bra i alla situationer. Trangiakök med fotogenbrännare som har hög effekt och är lätt att reglera.
Tillverkas av Gunnar Finn i Kiruna.

Plus: Stabilt, vindskyddat, bra effekt,

Minus:Lite struligt med förvärmningen

Kommentar: Det som gör köket till en höjdare är kombinationen med triangiaköket. Du får ett relativt tyst kök som kan elda det mesta (om du köper lite extra munstycken från optimus fast jag rekomenderar fotogen för tältbruk. Har varit med om bensinkök som brinner lite här och där och det är lite för spännande för min smak).
Har haft mitt i snart 10 år och har bytt en sak, den här ihåliga kåpan längst upp (Tips förvara inte triangiahantaget och mässingsbrännaren i samma påse, aluminium och mässing trivs inte så bra ihop;-). Men en reparationskostnad på 60 kr på 10 år är väl rätt ok. Mycket bra reglering om man jämför med vätskereglerade kök typ XRGK. Har haft ett XRGK (sålde det efter 2 månader, ostadigt och väsnades förmycket) och testkört de flesta kök på marknaden.

Det här är nog den friluftpryl som jag är mest nöjd med!

Uppdatering 2008
Ja nu har jag kört på detta i 17 år. Och det fungerar fortfarande, nu kör jag bara det på vintern annars blir det Triangiakök med gastilsats på sommaren eller Pocket rocket när jag vill lighta.

Uppdatering 2022
Nu är den inne på 30+ år och är fortfarande i bruk. Har inte så många friluftsprylar som har hängt med så länge!

Plus: Stabilt, driftsäkert, hög effekt, lätt att reglera, trevlig ljudnivå

Minus:Tungt, måste alltid förvärmas

Kommentar: Det är nu tio år sedan jag köpte mitt Arctic, och jag har aldrig ångrat det. Detta kök har hängt med i ur och skur, från höghöjd till havsstänk, från +30 till -35, och alltid fungerat bra. En av de största fördelarna med detta kök tycker jag är stabiliteten. Alla som har använt ett Trangiakök vet ju hur stadigt det står, och hur väl kastruller och stekpanna sitter på plats när man skall laga mat. Det är stor skillnad jämfört med de flesta andra tryckkök. Maxeffekten är mycket hög, förmodligen högst av alla kök på marknaden, och lågan går att reglera mycket exakt. Detta är ett kök för den som gillar att laga lite mer avancerad mat än bara frystorkat och varma koppen. Samtidigt är det ett ypperligt vinterkök som effektivt smälter stora mängder snö i kallt väder.

Arctic är gjort för fotogen, och fungerar bäst med detta bränsle. Det går också att köra på andra liknande bränslen, t ex lampolja, lacknafta och diesel, men det är inget som rekommenderas av tillverkaren. Bensin går att använda i nödfall, men effekten blir dålig eftersom munstycket har fel dimension. Optimus bensinmunstycken passar även i Arctic-brännaren, och med ett sådant monterat går köket bra även på bensin. Jag förvärmer alltid brännaren med sprit. Detta kan vara lite krångligt om man är ovan, men med tiden går det på rutin.

Konstruktionen av Arctic är väl genomtänkt, och kvaliteten hög. Under mina tio år med detta kök har bara några småsaker fallerat, och det har mest handlat om slitdelar så som packningar av olika slag. Även under svåra förhållanden så som sträng kyla, hög höjd (upp till 5000 m) och med orent bränsle har köket alltid fungerat bra. Den höga vikten på detta kök kanske är den största nackdelen. För egen del är jag dock beredd att släpa på lite mer för att få ett bra kök som fungerar bra i alla situationer.

Plus: Mycket bra vintekök

Minus:Tungt

Kommentar: Har använt det nu ett år både vinterturer och sommarturer.
Fungerar mycket bra vintertid, använder det i absiden utan problem, tar även in det i tältet för att få värme.
Har väl fått för mig att det bara är fotogen som gäller på vintern om man skall köra köket inuti tältet, känns skumt med bensinkök inne i tält.
Plus för att det blir kompakt när det är ihoplockat minus för vikten om man skall bära det, använder nu duossal-kastruller funderar på att byta till titan istället.
Någongång har det börjat läcka fotogen ifrån där reglagevredet går in i brännaren, men det är bara att spänna åt muttern lite.
Överlag är jag mycket nöjd med köket.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.