Contax systemkamera, II, III, IIa och IIIa

Contax systemkamera, II, III, IIa och IIIa

Den första riktiga systemkameran, mätsökare i sökaren redan 1936, med möjlighet till löst spegelhus, förstklassiga objektiv mellan 15 och 500 mm.
Ur produktion sedan 1961 men ännu levande, helt batterioberoende.


Tillverkare: Carl Zeiss
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 55555
Batteritid: 55555
(betyg 5 baserat på 1 recension)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Kompakt evighetsmaskin, batterioberoende, tyst med känsla. Finns att hitta begagnad

Minus:Priset är fortfarande högt, numera beroende på samlare. Kan ta en tid att hitta de objektiv man vill ha begagnade.

Kommentar: Contaxsystemet är något så ovanligt som ett från början färdigt kamerasystem i högsta kvalitet. Tyvärr blev prislappen därefter. Contax 1 lancerades 1932 och även om intentionerna var de bästa så bodde de 6-9 modellerna ofta på Zeiss kamerasjukhus, funktionen var sisådär.
Den nya modellen lanserades 1936 lagom till Olympiaden.
Längsta mätsökarbasen av mätsökarkamrorna, med roterande prismor och en lång glasstav, Fungerar även med berömda Sonnaren 1:2,8 med 18 cm brännvidd, som mätsökarkamera!
Exponeringstider mellan B och 1/1250del. Slutaren går vertikalt med ett blurp. Dubbla bajonetter där den inre, för normalobjektiv (Vem har inte hört om Tessar för att inte tala om ljusjätten Sonnar med F1,5), har en inbyggd snäckgång för objektivhållningen. Det lilla tandhjulet på framsidan kontrollerar skärpeinställningen, direkt i sökaren. Mätbas 105mm. Ett flertal objektiv av yppersta klass i olika brännvidder. Mellan 15mm och 1/2 metern. Redan på 30-talet hade man kopplad ljusmätare och antireflexbehandlad optik. (Först i världen.) Givetvis närbildstillsatser med parallaxfria sökare, spegelhus till objektiven. Standardobjektivet Sonnar 1,5 och 5 cm blev snabbt legendariskt.
I början av femtiotalet lyckade någon kludda till det och skrev att Nikons optik var bättre än Zeiss, men vid förnyade försök visade det sig att Carl Zeiss fortfarende regerade i både skärpa och kontrast. Pröva gärna med en långsam diafilm och njut.
Först med a modellerna, IIa 1950 och IIIa året efter, går det att fotografera med blixt, men med de ljusstarka objektiven är det en mindre nackdel. 1954 kom en ur synkroniseringsteknik förbättrad modell. Supervidvinkeln Biogon 21mm följdes av Hologon 15mm. 1961 tog sagan slut.

Efter WWII startade Ryssarna produktion av kameran Kiev som först byggdes av Zeissdelar och sedan av egentillverkade delar och egna lösningar fram till 1980-talet. De går som stridsvagnar. Även Zeiss optik blev föremål för kopiering under bl a märket Jupiter.

Kameran gjordes för att vara lättanvänd, bakstycket avlägsnas helt för filmladdning och med dubbla Zeisskassetter slipper man att spola tillbaka! Slutaren byggdes för 400 000 exponeringar mellan servicetillfällena (jämför gärna med elektroniska slutare som nu skryter med 170k exoneringscyklar).... Den är inte snabbast men en av de solidare, leverar snygga resultat och är ofta kopierad.
Efter styft 70 år är den fortfarande svårslagen....

Även om de modernare G-modellerna är mer lättskötta och batteriberoende.

Liknande produkter: Nää

Kundservice: Enskild går att få även i Sverige

Köpplats: Arv


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.