Windstopper

Det jag har hört är följande:

* Windstopper är detsamma som GoreTex, den enda skillnaden är att en GoreTex-jacka har tejpade sömmar.

* Windstopper-jackor andas bättre än GoreTex-jackor.

Hur kan detta gå ihop?
Borde inte båda jackorna andas lika bra?

Kan det bero på att Windstopper-jackorna oftast är tunnare?
 
"* Windstopper är detsamma som GoreTex, den enda skillnaden är att en GoreTex-jacka har tejpade sömmar."

- Skillnaden mellan Goretex å windstopper är att windstopper enbart är, som namnet antyder, vindblockerare. Goretex blockerar ju både vatten å vind.
Vilken som är bäst ur "andas" synpunkt kan jag inte svara på. Som du säger så är ju oftast windstopper jackorna tunnare. Med tanke på detta kanske dom är aningen bättre på att andas. Detta är dock bara en gissning.

läs mer på http://www.gore.com
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Windstopper andas ju helt klart mycket bättre än GTX. Det är ju själva grejen med Windstopper. Det är ju bara att prova. Kör ett löp pass iklädd W-stopper den ena gången o GTX den andra så får du se.
 
Tejpade sömmar?

Jag går just nu och tittar lite på en vettig skaljacka. Frågade lite om Haglöfs Trident (som ju använder Windstopper) i en butik här i stan, enligt expediten är enda orsaken till att den inte är helt vattentät just att den inte har tejpade sömmar. Så Windstopper-materialet i sig måste väl vara både vind- och vattentätt, eller? Och om så är fallet, var finns Windstopper-jackor med tejpade sömmar...

Vad de mer sa i butiken var att alla tillverkare förutom Haglöfs har slutat använda Windstopper i sina jackor pga att Windstopper andas på tok för dåligt.

Det sistnämnda tror jag ska tolkas mest som en skröna.
 
Goretex - Gore Windstopper

Att dessa två skulle vara av samma slag är väl ändå fel. Windstopper skyddar ju mot vind därav namnet, precis som Johan antyder.
Vad Goretex gör vet vi ju.

Vad är skillnaden mellan dessa två?
http://www.gore-tex.tm.se/faqs/wfaq10.cfm

Kan man ha Windstopper vid regn?
http://www.gore-tex.tm.se/faqs/wfaq11.cfm

Så om du köper Windstopper i tron på att du håller dig lika torr som vid användandet av Goretex, resulterar det nog till djup besvikenhet och oönskad väta.

/Josef
 
Jag är inte helt säker men jag har för mig att den enda likheten mellan WS och Goretex är att membranen är gjorda utav samma ämne (Polytetrafluoreten). Men som det har kommit fram innan så slutat likheten där. WS är som namnet antyder bara vindtätt och om någon butikspersonal påstår annorlunda så är det bara att gå till någon annan affär med kunnigare personal.

Det här med att många märken skulle sluta med WS kan det faktiskt ligga någonting i. För det andas väldigt kass, för att avhjälpa det så har polartec gjort fleece som är nästan helt vindtät som därför andas mycket bättre. Kan det vara så att fler märken går över mot den lösningen?
 
Varför Windstopper?

Jag har lite svårt att förstå grejen med WS i vanliga "vindjackor". Det är ju inte direkt svårt att göra yttertyget vindtätt utan att laminera dit ett PTFE-membran! I många fall tror jag till och med att yttertyget som används i WS-jackorna redan är vindtätt.
WS-membranet gör bara jackan tät och svettig.

Däremot kan jag förstå att man vill stoppa in det i saker som är svårare att göra vindtäta, som t ex fleece- eller ylletröjor. Där funkar det kanon och ökar plaggets möjligheter, även om membranet egentligen borde sitta på utsidan - inte på insidan. Vindtätheten borde ju användas för att hålla kvar luft i ullen eller fleecen.

Hur som helst, WS i en jacka är för mig som att ha GTX i en gummistövel. Jag kan givetvis ha fel, men WS känns korkat i de flesta fall.
 
GTX strumpor i stövlarna har man i det militära så helt fel kan det inte vara...

Min WS håller nu för tiden vatten ute i ca 30 minuter (när den var ny funkade den bättre)
 
Histora

Winstopper är igentiligen ett annorlunda Gore-Tex lager.

Det började med att man ville ha ett membran till fleecekläder men Gore Tex gick inte att fästa i fleecen. Då tog man fram ett nytt material med samma egenskaper som gick att fästa på fleece.

Detta nya material blev tunnare och lite ömtåligare än Gore-Tex. Därför gick det inte att lämna någon vattentäthetsgaranti på produkten.
De små hål som uppstår efter en tids användande kan gör att produkten kan läcka lite vatten, men det märks inte vindmässigt.

Materialen egenskaper är alltså densamma. Sen är det upp till klädproducenterna att göra något vettigt av det hela.

Att man upplever att material andas olika bra. Tror jag beror på att det är olika material i de övriga lagrerna.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips