Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Nu tror jag ju att det finns annat än sittbrunnen som har betydelse för om en kajak passar i lite grövre sjö, men...
En kåpa som den i länken borde vara vettigt i alla fall. Antar att man kan bygga den med stripteknik om man vill. Jag skulle försöka göra den så att den går att dra på mot sargen framifrån, och sedan bara fixerad den med rem eller resårsnöre runt bakre delen av sargen. Vid paddling där man räknar med att inte rolla kan den ersätta kapell, och när roll kan vara en tänkbar möjlighet så drar man på ordinarie kapell över alltihopa.
Såklart.
Men om skulle kunna rolla min snabba kajak så skulle jag mycket lättare VÅGA ge mig ut i buset, och jag skulle utan större bekymmer ORKA ge mig ut i buset enkom för att provocera fram var jag har mina gränser... För mig är det där rollen gjort mest nytta. Att jag orkat prova blandade dumheter... Det är ju bara att rolla upp om man misslyckas. Mycket MYCKET smidigigare än simma en sväng och tömma och klättra upp och så vidare. Men vi är ju olika vi människor, personligen har jag ett behov att gå över gränser för att veta var de finns.
[Ändrat av olle11 2006-07-05 kl 11:03]
Jag har en Off-Shore. Jag satte i två knölar, gjorda av hårdskum, som filats till passning och sedan glasfiber och plast.De är placerade under däcket så att de inte är i vägen när jag har knäna högt, men när jag lägger knäna under siddäcket låses de fast av knölen. Jag har inte provat att rolla med dem, men jag använder dem för att få en annan kontroll på båten.
Svante
Det finns de som rollar en ICF racer med vingpaddel så allt går att rolla.
Det viktiga är att ställa sig frågan vad händer när jag går runt oväntat! Kommer jag att trilla ur sittbrunnen automatiskt eller kommer jag i trygg förvissning veta att jag kommer få ett stabilt grepp med låren.
Har själv rollat VKV utan problem men tycker att akterdäck är för högt för att göra den sedvanliga skruvrollen utan ryggsmärta.
IMHO är det lika viktigt att höfterna kilas fast mot sidorna i sittbrunnen som att man får tryck med låren mot däckets undersida och mot sidorna av sittbrunnen när man rollar med VKV Måsen. Läcker film på Peter Oom.
Jag kan göra reentryroll med min VKV Lisa genom att krypa fram med höfterna och benen så att låren kilas fast under styranordningen och jag sitter på botten framför sitsen. Däremot så ramlar jag ur sittbrunnen när jag går runt om jag sitter normalt på sitsen.
Jag instämmer med att det går att rolla med det mesta. Min måsen elite tillhör de tidigare årgångarna och jag har en träsits som påminner rätt mycket om årets nyhet i glasfiber och som saknar höftstöd. Jag tycker att min hårda sits är förträfflig att paddla långt i och vill inte byta bort den för att eventuellt vinna lite rollegenskaper. De varianter som ersatte den är jag inte alls lika förtjust i.
Det går utmärk att rolla en måsen både framåt, bakåt och utan paddel om man är förberedd med hjälp av att ta stöd med knäna mot de skumgummielement som satt som standard på min kajak. För att rolla oförberett så får jag använda en annan teknik. Jag tar spjärn med fötterna mot tvärslån i rodret och trycker akterspegeln (kroppens alltså) bakåt så jag sitter fast och rollar sedan framifrån och bakåt. Tyvärr tappar man lite i moment men har du god rollteknik sedan tidigare så är det inget problem. Alternativt kan man byta grepp på paddeln och använda hela paddeln som hävstång men då har man mindre möjlighet att parera när man kommer upp.
Jag tycker inte rollegenskaperna ska avgöra valet av en måsen. Måsen väljer man i första hand för paddlingsegenskaperna. Rolla är ju en ytterst liten del av långfärdspaddlingen. Men det är kanske lätt att säga när ma kan ta ut sin forkajak och leka när andan faller på. Du bör provpaddla modellerna innan du bestämmer dig.
Kilimanjaro-dagboken, del 3
”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ...
1 kommentar
Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
Andra delen av vandringen runt Skoarkki.
Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge.
Tid: 27:e juni till ...
2 kommentarer
En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå.
Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ...
3 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
25 år. Ett kvartssekel har passerat sedan jag senast stod på toppen av Kilimanjaro. Bestigningen ingick i en åttamånaders vandring genom Massajland ...
1 kommentar
Efter den vilsamma helgen i Alkavare hoppades jag att fem dagar skulle räcka för att ta mig till Kvikkjokk. Planen var att gå via stugorna i Duottar ...
4 kommentarer
Jag vandrar från Suorva till Alep Niendojågåsj svämkägla där jag slår läger för att nästa dag göra en dagsutflykt till toppen av Skanátjåhkkå - en ...
3 kommentarer