Vilket kök!? djungel!!!

Har en del funderingar kring köp av ett kök, dvs brännare. Vet att de flesta frågar när jag dka använda det och vad jag gör med det. Hat inte börjat göra mat än, men ska börja torka själv pga att det frystorkade är begränsat i utbudet och framförallt att det är dyrt.
Kastruller har jag redan, så det är inte där skon klämmer. Har en liten Optimus Crux, som drivs av gas, och som jag använder när jag går ut med barnen och kokar vatten till kaffe och varm choklad.
Har nu funderingar på en större brännare då Crux:en inte tål mer än 2kg. Har tittat på dessa;
http://www.primus.se/gravity-ef, http://www.optimusstoves.com/seen/optimus-products/products/katadynshopconnect/optimus-outdoor-kocher/optimus-svea/ och http://www.cascadedesigns.com/en/msr/stoves/simple-cooking/whisperlite-universal/product

Vad har ni som använt resp. kök för erfarenhet av det och vad är för- och nackdelar med de olika jag tittat på. Alla fungerar året om. Har inte gjort en vintertur men man vet inte om det blir någon heller.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Om du verkligen skall 'laga' mat och inte bara koka upp vatten behöver du ett kök där du effektivt kan reglera vämen och även sjuda maten. Trangia med gas är ett givet val som fungerar fint även när vädrets makter är emot dig, men behöver du större grytor än 1,75 + 1,5 liter som i T25 serien så är en fristående brännare ett alternativ.
Den Primus brännare som Trangia använder finns även i Primus EasyFuel II och borde vara ett bra alternativ som fristående brännare.

Whisterlite Universal är en multifuel brännare, som kanske är overkill om du inte behöver kunna använda bensin under strängare kyla? Dessutom är möjligheterna att reglera värmen på Whisperlite begränsade om du kör på bensin (Primus Omnifuel har bättre reglering och pump) och slangen på Whisperlite är ganska svår att packa effektivt.
 
Whisperlite...

...universal är numera vårt alternativ. Det är förhållandevis lätt och har fantastisk låga på gas, från knappt märkbar till riktigt hög effekt. Benstöden är stabila även för lite större grytor och flamman har bred spridning och är närmast optimal för matlagning.

Möjligheten att köra flytande bränslen är en bonus när vi reser, men gas är huvudbränslet för oss.

...på vinterturen har jag andra alternativ, Whispetlite funkar bra men xgk ännu bättre. Och sen finns ju kap arktik ;)...

//J
 
Vad jag har sett och läst om Svean är att det går väldigt bra att sänka lågan såpass mycket att det går att sjuda maten. Den känns ganska bra om man ser till storleken på köket och att allt finns inbyggt. De känns som om den kommer att hålla väldigt lång tid då det inte finns så mycket rörliga delar som det finns i de andra.
 
Har en del funderingar kring köp av ett kök, dvs brännare. Vet att de flesta frågar när jag dka använda det och vad jag gör med det. Hat inte börjat göra mat än, men ska börja torka själv pga att det frystorkade är begränsat i utbudet och framförallt att det är dyrt.
Kastruller har jag redan, så det är inte där skon klämmer. Har en liten Optimus Crux, som drivs av gas, och som jag använder när jag går ut med barnen och kokar vatten till kaffe och varm choklad.
Har nu funderingar på en större brännare då Crux:en inte tål mer än 2kg. Har tittat på dessa;
http://www.primus.se/gravity-ef, http://www.optimusstoves.com/seen/optimus-products/products/katadynshopconnect/optimus-outdoor-kocher/optimus-svea/ och http://www.cascadedesigns.com/en/msr/stoves/simple-cooking/whisperlite-universal/product

Vad har ni som använt resp. kök för erfarenhet av det och vad är för- och nackdelar med de olika jag tittat på. Alla fungerar året om. Har inte gjort en vintertur men man vet inte om det blir någon heller.

Svea egner seg for 1-2 personer, og små kjeler, så det kan du glemme.
Ideen med Trangia er bra, Trangia selges med kjeler, men funker bra også når det er vind.
Det finnes mange brennere som passer i Trangia, men Trangias egen gasolbrenner er meget bra!

Ingen av de andre ae dårlige heller, og det er ofte spørsmål om hva man liker.

For oss som har et nesten religiøst forhold til dette så er fotogen og bensin bra, men krever mye mer "fingerspitzengefühl".

Husk at jo lenger unna flammen reguleringen skjer, jo vanskeligere er det å få en god regulering av varmen.

dsk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips